loading
close
SON DAKİKALAR

'Kendimi evimde gibi hissediyorum'

'Kendimi evimde gibi hissediyorum'
Tarih: 12.09.2012 - 15:28
Kategori: Dünya

Haşimi, Pazar günü Irak mahkemesi tarafından hakkında verilen idam kararını NTV canlı yayınında değerlendirdi...

Türkiye'ye sığınan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Pazar günü Irak mahkemesi tarafından hakkında verilen idam kararını NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Haşimi, "Zamanlama sürpriz oldu. Karar bekleniyordu, ama zamanlama şaşırtıcıydı" dedi.

Türkiye'de kalmayı çok istediğini belirten Haşimi, "Kendimi evimde gibi hissediyorum. Ancak bir sorun çıkarmak istemiyorum tabii ki. Türkiye'de kalmam eğer uygun olmayacak bir durum yaratırsa, ayrılırım tabii ki..." açıklamasında bulundu.

''Bana bir koruma verilmesi gerekiyor''

'Temyize başvuruda bulunacak mısınız?' sorusuna ise "Esasında sözkonusu değil. Ülkede olmadığım için, gitme sürem 30 gün. Sonrasında temyiz süresi başlıyor. 20, 30 yıl sonra da başvuru yapabilirim. Ancak, bana bir koruma verilmesi gerekiyor. Ben, yargılanmadan kaçmıyorum. Ancak Irak yasalarına göre adil yargılanmıyorum. Irak'ta şu anda adalet olduğunu söyleyemeyiz. 100 kişi idam edildi, 200 kişi de idam edilecek. İşkenceden de bahsediyoruz. Suçlanan insanlar, adil yargılanmadan yoksun. Benim için de aynı şey geçerli. Ben, adil bir yargılanma sürecine hazırım. Başka bir yerde mahkeme kurulursa giderim" cevabını verdi.

Erdoğan: Haşimi'yi teslim etmeyiz

Azerbaycan'a hareketinden önce dün Ankara'da açıklamalarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye sığınan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi hakkında Pazar günü verilen idam kararını değerlendirmişti.

Erdoğan, ''Sayın Haşimi ile bizim dostluğumuz kardeşliğimiz bugünkü olaylar neticesinde başlamış değil. Biz Irak siyasetinde özellikle ikili ilişkilerimizin yoğun olduğu son 10 yıl içerisinde Sayın Haşimi'nin konumunu, yerini davranış biçimlerini iyi bilen ülke ve iyi bilen siyasetçileriz. Yani hakkında ileri sürülen böyle bir idama neden olabilecek bir şey asla söz konusu değildir. Kaldı ki Tarık Haşimi ailesinin birçok ferdini maalesef Irak'ta kaybetmiş bir insandır. Kendisinin bu tür eylemler içerisinde yer alması gibi bir şey de kesinlikle söz konusu değildir. Bizden talep, böyle bir şey söz konusu olduğunda da çok açık net söylüyorum. Biz Sayın Haşimi'yi burada kalmayı arzu ettiği sürece ülkemizde tutarız ve teslim de etmeyiz. Bunu da bu kadar açık söylüyorum'' demişti.

Tutuklama kararıyla ülkeyi terk etti

Irak mahkemesi, Pazar günü, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi hakkında, gıyabında idam cezası kararı verdi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nı suçlu bulan mahkeme, El Haşimi'nin asılarak idam edilmesine karar verdi. Tarık El Haşimi, bu yılın başında hakkında tutuklama kararı çıkarılması üzerine ülkeyi terk etmişti.

Bir avukatla bir generalin ölümünden suçlu bulunan Haşimi, hükümet yetkilileri ve Şiileri hedef alan saldırılar düzenleyen ölüm timlerine önderlik etmekle suçlanıyordu. Hakkındaki suçlamaları reddeden Haşimi ise, Irak Başbakanı Maliki'yi Sünni politikacılara karşı cadı avı izlemekle suçluyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları