loading
close
SON DAKİKALAR

Kerry: Aynı fikirde değiliz!

Kerry: Aynı fikirde değiliz!
Tarih: 01.03.2013 - 21:22
Kategori: Gündem

Kerry ve Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD ve Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakan olmasının ardından çıktığı tur kapsamında ilk kez Türkiye'ye geldi. Kerry ve Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD ve Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Davutoğlu basın toplantısından satır başlıkları;

Davutoğlu:

İkili ilişkilerimiz mükemmel düzeydedir. Güçlü bir ittifak ilişkimiz var. Çok köklü ve kurumsallaşmış ilişkilerimiz var.

Suriye, Afganistan ve NATO ile ilgili konuları ele aldık. Ortadoğu’ya kalıcı barışın gelmesi Türkiye ve ABD’nin ortak perspektifleri içindedir.

Çok geniş perspektifte çok değişik konular gündeme geldi.

Kerry:

Türkiye’ye bir kez daha gelmiş olmak büyük mutluluk benim için.

Mustafa Akarsun’un ailesini ziyaret ettim. Kendisi çok cesur biriydi. Çok duygusal bir tören oldu. Eşine, onun cesaretinden ötürü bir nişan verildi.

Mustafa’nın ölümü hepimize iki taraf arasındaki ortak bağı anımsattı.

Bir hoşgörü ruhunu teşvik etmemiz gerektiğini hatırlattı.

ABD her zaman PKK gibi terör örgütlerine karşı NATO müttefiki olan Türkiye’nin yanında olmaya devam edecektir.

Uluslararası toplum Suriye halına olan desteğini nasıl artırabilir onu görüştük.

Kendi halkına karşı katliam gerçekleştiren bir rejimin meşruiyeti olamaz.


Türkiye’ye gösterdiği liderlik ve kararlılıktan dolayı teşekkür ediyorum.

İki bakanın açıklamalarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

"Son dönemde bazı üst düzey isimler İsrail ve Siyonizmle ilgili çok sert yorumlar yaptı. Başbakan’ın yorumları da dahil buna. İsrail’in var oluşunu sorgulayan yorumlar da yapılmıştı. Türkiye bu yorumlarla nereye varmak istiyor?" sorusu üzerine şu cevaplar verildi:

Davutoğlu: Bu dokuz masum insanın suçu neydi?

Sorunuzda düşmanca açıklamalar ifadesi var. Bir kez daha açıklamak istiyoruz. Biz hiçbir zaman bir ülke ya da millete karşı düşmanca açıklamada bulunmadık. Ama açık denizlerde 9 sivil vatandaşımızı hunharca katleden İsrail’in tutumuna düşmanca denebilir. Bütün buna rağmen biz İsrail’e bu tutumu düzeltme imkanı verdik.

Ancak onlar eski tutumunda ısrar ederek düşmanca tavırlarını meşrulaştırmak istediler. Burada Ankara’dasınız ve ben size şunu soruyorum umarım Tel Aviv’de de bunu sorarsınız: Bu 9 masum insanın suçu neydi?

Türk halkının dostluğu da kavidir, kendisine karşı yapılan saldırılara tepkisi de kavi olur.

İsrail eğer Türkiye’den olumlu açıklamalar duymak istiyorsa tutumunu gözden geçirmelidir.

Gazze ve Mavi Marmara saldırıları olana kadar İsrailli yetkililer Türkiye’de en üst düzeyde ağırlandı.

Eğer bir ülke bizim vatandaşlarımızı hayat hakkını açıkça saldırı yapmışsa müsaade edin cevap hakkımızı saklı tutalım…

Filistin’de ne yapılması gerekiyorsa iki devletli çözüm noktasında Türkiye her şeyi yapmaya hazır.

Kerry: Aynı fikirde değiliz, itiraz edilebilir!

Öncelikle bizim önümüzdeki dönemde bu bölgede barışı getirebilme çabamızın altını çiziyor sayın Dışişleri Bakanı’nın sarf ettiği kararlılık.

Bu konuda dürüst ve samimi görüşmeler oluyor. Bu konuşmayı doğrudan sayın Dışişleri Bakanı ile görüştüm sayın başbakan ile yapacağım görüşmede de gündeme getireceğim.

Bu konuyla ilgili Beyaz Saray’dan bir açıklama yapıldı, aynı fikirde değiliz.. Bu itiraz edilebilir bir söylem. Türkiye ve İsrail ikisi de ABD’nin hayati müttefiklerinden.

Bu ilişkiyi değiştirebilmek için somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Türkiye ve İsrail’in adım atmanın yollarını bulması çok önemli.

Bahsettiğimiz son dönemde görünen söylemin ötesine geçme çok önemli.

John Kerry; Davutoğlu ile Ankara Palas'ta

ABD DışişleriBakanı John Kerry, ABD Büyükelçiliği'ne ziyaretinin ardından Ankara Palas Devlet Konukevinde geçerek Türk mevikadaşı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

Kerry'nin Ankara'daki görüşmelerinde terörle mücadeledeki işbirliği önemli bir gündem maddesini oluşturuyor.

John Kerry ile yapılan görüşmeler nedeniyle Ankara Palas Devlet Konukevi'nde ve civarında yoğun güvenlik önlemleri alındı.

"Mustafa hem Türk halkının hem Amerikan halkının gurur kaynağı"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ankara Esenboğa Havalimanı'na indikten sonra ABD Büyükelçiliği'ne giderek, 1 Şubat'taki terörist saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu için düzenlenen törene katıldı.

Büyükelçiliğin bahçesinde düzenlenen törene Akarsu'nun eşi ve çocukları ile bazı akrabaları katıldı. Törende ABD Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra Büyükelçi Francis Ricciardone, büyükelçilik çalışanları ve aileleri yer aldı.

Kerry törende, Mustafa Akarsu'nun gösterdiği kahramanlık dolayısıyla eşi Yasemin ve çocukları Sami ile Hilal'e Beyaz Saray tarafından çok az kişiye verilen "Thomas Jefferson Star" madalyonunu takdim etti.

Törende bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Amerikan halkı, Başkan Barack Obama ve yönetiminin taziyelerini getirdiğini söyledi. Kerry, Akarsu ailesine Türkçe olarak "Başınız sağolsun" dedi.

Törenden önce Mustafa Akarsu adına büyükelçilik bahçesinde yaptırılan çeşmeyi ziyaret ettiğini söyleyen Kerry, "Tıpkı Yasemin'in söylediği gibi huzur dolu bir yer" diye konuştu.
"Mustafa'nın ani kaybının yasını hala tutuyoruz" ifadesini kullanan Kerry, yurt dışındaki Amerikan misyonlarında görev yapanların milliyeti ne olursa olsun birbirine bağlı olduklarını söyledi.

Kerry, "Mustafa, bizim için hayatını kaybetti. Bu kapıları 20 yıldan fazla korudu. Sadece korumakla kalmadı, aynı zamanda kimseye boyun eğmedi. Mustafa, hem Türk halkının hem de Amerikan halkının gurur kaynağı oldu. Terörizm korkusu bu kapılara geldiğinde, Mustafa ve arkadaşları kahramanca hareket etti ve cesaretleriyle hayat kurtardı. Mustafa, bu kapıda hayatını kaybettiği gün benim de bakanlıkta ilk günümdü. Göreve başlarken yemin ettiğimde bu trajedi aklımda ve kalbimdeydi" dedi.

Kerry törende ayrıca, patlamada Mustafa Akarsu ile birlikte aynı kapıda görev yapan diğer güvenlik görevlileri Tuncay Avcı ve Şefik Soylu'ya da saldırıda olay yerinde bulunan gazeteci Didem Tuncay'ın hayatını kurtardıkları için "kahramanlık ödülü" verdi.

Kerry'nin diğer temasları

Kerry ve beraberindekileri Türkiye'nin Washington Büyükelçi John Kerry, bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

Kerry'nin Avrupa ve Ortadoğu turunda Ankara'dan önceki durakları İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya oldu. Kerry'nin Türkiye ziyaretinin ardından Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'a da gitmesi bekleniyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları