loading
close
SON DAKİKALAR

Kıbrıs Rum Kesimi sandık başında

Kıbrıs Rum Kesimi sandık başında
Tarih: 24.02.2013 - 15:17
Kategori: Dünya

Kıbrıs Rum Kesimi başkanlık seçimleri için sandık başında...

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY), ikinci tur başkanlık seçimlerinde oy verme işlemi saat 07.00 itibarıyla başladı.

İkinci turda, en çok oy alan Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) adayı Nikos Anastasiadis ile AKEL (Komünist Parti) adayı Stavros Malas yarışıyor.

17 Şubat seçimlerinde rakiplerine fark atarak birinci gelen liberallerin oluşturduğu Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) adayı Nikos Anastasiadis, Limasol'da oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, GKRY'de bugün yapılan seçimlerin ülkenin geleceği açısından belirleyici önemi bulunduğunu ifade ederek, yeni hükümetin programında ekonomik sorunların öncelik arz etiğini belirtti.
Ülkenin içerisinde bulunduğu zor duruma dikkati çekerek, GKRY vatandaşlarının, ülkeyi çıkmaza sokan bugünkü yönetimin sürmesi ya da yeni bir döneme geçmesi ikilemi ile karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Anastasiadis, "Yeni başkan kim olursa olsun, yarından itibaren ülkeyi ilgilendiren son derece önemli ve kritik sorunlarla mücadele etmesi gerektiğini bilmesi lazım. Bugün mümkün olduğunca daha çok vatandaşın sandık başına gidip, bilinçli olarak
ülkemizin zaferini seçecektir" dedi.

Anastasiadis'in rakibi AKEL (Komünist Parti) adayı Stavros Malas da oyunu kullandığı Lakatamia'da yaptığı açıklamada, GKRY'de bugün yapılan seçimlerin, kimsenin ilgisiz kalamayacağı derecede ülkenin geleceği için son derece büyük önem arz ettiğini söyledi.

Vatandaşların sandık başına gittiğinde, geçmişte yaşananları ve Beşparmak Dağları'nı unutmamalarını isteyen Malas, "Bugün, yarısı işgal altında bulunan bir ülkenin vatandaşları olarak karar veriyoruz. İşgali, daha önce yaşanan acıları ve Beşparmak Dağları'nı hatırlıyoruz ve işgalden kurtulmak için, kişisel ve toplumsal sorumluluğumuzla karşı karşıya bulunuyoruz. Yakın zamanda uluslararası enerji haritasında yer alacak AB üyesi bir ülkenin vatandaşları olarak karar vermek durumundayız. Herkesi bunları düşünerek karar vermeye çağırıyorum" diye
konuştu.

Aday olmayan Rum lideri Dimitris Hristofyas da oyunu Makedonitissa'da kullandı. Gazetecilere açıklama yapan Hristofyas, seçim öncesinde vatandaşların beyninin yıkanmaya çalışıldığını ve bazı adayların seçim yasaklarını ihlal ettiğin söyledi.

Kıbrıs'ta barış ve dostluk için mücadele ettiğini ifade eden Hristofyas, bundan sonra da sadece bir vatandaş olarak bunun için çalışacağını belirtti. 

Oy verme saat 18.00'de bitecek

GKRY'de, toplam 545 bin 491 kayıtlı seçmenin bin 139 sandıkta oy kullanacağı seçimlerde, oy verme işlemi saat 12.00'de verilecek bir saatlik aranın ardından saat 18.00'de tamamlanacak.

Oy sayımının sandıkların kapatılmasından hemen sonra başlaması ve seçimlerde sadece iki adayın bulunması nedeniyle oylama sonucunun kısa süre içerisinde açıklanması bekleniyor.

Kesin sonuçların alınmasından sonra Lefkoşa;da Rum Kesimi'ndeki Eleftheria Spor Salonunda saat 22.00'de yeni başkan törenle ilan edilecek.

Seçilecek yeni başkanın resmi yemin töreni ve Rum Meclisi'ne yeni başkan ataması ise önümüzdeki günlerde yapılacak. 17 Şubat'taki ilk tur seçimlerinde kayıtlı 545 bin 491 seçmenden 453 bin 534'ü oy kullanmış ve geçerli oy oranı yüzde 83,14 olarak belirlenmişti. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları