loading
close
SON DAKİKALAR

Kıbrıs'ta karaya çıkıyoruz!

Kıbrıs'ta karaya çıkıyoruz!
Tarih: 12.02.2012 - 01:00
Kategori: Dünya

2012'de hedef Türk Yurdu-1 kuyusu!

Kuzey Kıbrıs'ta denizde yapılan aramaların ardından sıra karaya geldi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu yıl KKTC'de kara da petrol kuyusu açılacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, KKTC'de denizdeki aramalar yanında karada da kuyu açılacağını açıkladı. Bu yöndeki anlaşma ve projelerin tamamlandığını kaydeden Yıldız, "Denizdeki arama yanında 2012'de karada da kuyu açılacak. Türk Yurdu-1 arama kuyusu 2012'de açılacak" dedi. 

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın konuya ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin başlattığı petrol arama faaliyetleri sonucunda ilerleyen süreci ve Türkiye'nin planlarını açıkladı. Yıldız'ın verdiği bilgiler şöyle: 

MENFAATLER KORUNACAK: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi(GKRY)nin Ada'nın bütününü temsil etmediğinin bilinmesinde yarar görülmektedir. Dolayısıyla, GKRY'nin tüm Ada adına Kıbrıs'ın doğal kaynaklarının araştırılması ve çıkarılmasına yönelik anlaşmalar yapma ve kanuni düzenlemelerde bulunma salahiyeti bulunmamaktadır. Bu konudaki tüm çalışmalarımız Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Bakanlığımız Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve TPAO Genel Müdürlüğünün katılımıyla yürütülmektedir. Dolayısıyla, gelişmeler Hükümetimiz, Bakanlığımız ve Kurumlarımız tarafından yakından takip edilmekte ve ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)nin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik olarak gereken dikkat gösterilmektedir.

TUZ ALTI YAPILARA BAKILACAK: TPAO Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz olarak tanımlanan cografik bölgenin onshore/offshore alanlarındaki hidrokarbon arama çalışmalarını uzun yıllardan beri sürdürmektedir. Özellikle 2007 yılından itibaren, Akdeniz'in deniz alanlarının hidrokarbon potansiyelini ortaya koymak ve ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla deniz (offshore) alanlarındaki sondaj öncesi faaliyetlerini artırmış olup, bu faaliyetlere yönelik ödenek ayırmıştır. Bu kapsamda, 2007 yılında Antalya körfezi devamı olan alanda Türkiye anakarası ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında 5.134 km ve Mersin Körfezinde ise 1.120 km iki boyutlu sismik data toplanmıştır. 2008 yılında ise Antalya Körfezinde 4.000 km, Mersin Körfezinde ise 1.476 km iki boyutlu sismik data toplamıştır. Üç boyutlu veri setine ihtiyacı kapsamında 2010 yılında 1.010 km2 üç boyutlu sismik veri toplanmıştır. Bugüne kadar bölgede yürütülen çalışmalar göstermiştir ki Antalya Körfezi deniz alanlarında yer alan tuz üstü ve tuz altı yapıları, ekonomik anlamda ciddi hidrokarbon rezervleri barındırmaktadır. Bu nedenle, bir taraftan bölgede en kısa sürede sondajlı arama faaliyetlerini başlatmak diğer taraftan da bölgedeki sismik data yoğunluğumuzu derin deniz alanlarındaki tuz altı yapılarına taşımak üzere yeni çalışma programları hazırlanmıştır. TPAO Genel Müdürlüğünce 2011 yılında bölgede sahip olduğu ruhsat alanları içerisinde, Alanya'da 1.100 km2 üç boyutlu sismik program, Side'de 450 km iki boyutlu sismik program ve Antalya'da 3.633 km iki boyutlu sismik program gerçekleştirilmiştir.

2012'DE HEDEF TÜRK YURDU 1 KUYUSU: TPAO Genel Müdürlüğü ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı arasında, KKTC'nin kara ve deniz alanlarında sahip olduğu ruhsat alanlarını kapsayan bir "Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi" 2 Kasım 2011 tarihinde imzalanmıştır. Masrafların tamamı kendisine ait olmak üzere, TPAO tarafından yürütülecek faaliyetlerin ana hatları ile belirlendiği bu sözleşme, 23 Kasım 2011 tarihli KKTC Resmi Gazetesi'nde yer alan Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanmıştır. Söz konusu anlaşma ile 6'sı deniz ve 1 tanesi de kara alanlarında olmak üzere toplam 7 ruhsat TPAO'ya tahsis edilmiştir. TPAO Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılı içerisinde KKTC kara alanlarında sahip olunan ruhsat sahasında açılması planlanan Türk Yurdu-1 arama kuyusu için çalışmalar sürdürülmektedir. Ayrıca, Doğu Akdeniz'de risk paylaşımı için yabancı ve yerli petrol şirketleri ile ortak arama çalışmaları yürütmek için Antalya körfezi offshore'unda farm-out süreci başarıyla tamamlanmıştır. Bu çalışmalar neticesinde TPAO ile Shell Upstream Turkey BV arasında 23 Kasım 2011 tarihinde, Akdeniz Bölgesi Antalya deniz alanlarındaki 3 arama ruhsat alanını kapsayan bir Ortak İşletme Anlaşması imzalanmıştır. Mersin ve İskenderun körfezlerinde ise değerlendirme çalışmalarına devam edilmekte olup, bu kapsamda İskenderun Körfezinde 2012 yılında açılacak arama kuyusu ile bölgede sondajlı arama faaliyetlerinin devam ettirilmesi planlanmaktadır"

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları