loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu, 'Aile Destekleri Sigortası ile Yoksulluğu bitireceğiz'

Kılıçdaroğlu, 'Aile Destekleri Sigortası ile Yoksulluğu bitireceğiz'
Tarih: 18.09.2022 - 09:18
Kategori: Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aile Destekleri Sigortası ile vatandaşa hakkını teslim edeceğiz. Biz sorunu çözmeye talibiz ve çözeceğiz. Yoksulluğu bitireceğiz…

Yoksullukla mücadelenin esas amacı, toplumun tüm fertlerini yoksulluk sınırı üzerine taşımaktır. Yoksulluk karşısında korunmak temel bir vatandaşlık hakkıdır. Devletin bu hakkı temin edecek bir sosyal koruma planlaması yapması esastır. Ancak, Türkiye’nin sosyal korumaya ayırdığı bütçe içerisindeki en büyük pay, vatandaşın zaten yıllarca ödediği primlerin karşılığı olan emekli maaşlarıdır.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde yoksul bir vatandaşın erişebileceği farklı yardım türleri bir dizi kurum tarafından sağlanıyor. Ancak, yoksulluk koşullarında yaşayan her vatandaşın kendi deneyiminden de bildiği üzere; bu yamalı sosyal yardım sistemi yoksulun yarasına merhem olmuyor. O kurumdan bu kuruma savrulmanın getirdiği yorgunluğun sonunda, vatandaş hangi kurumdan nasıl bir destek alabileceğine dair bilgiyi ancak el yordamı ile edinebiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler ve kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın her biri farklı yoksulluk sınırlarını referans alıyor. Uygulamada ise hem kurumlara hem de kurumların personeline büyük bir keyfiyet alanı tanınıyor. Sosyal yardım başvurularının değerlendirilmesi çoğu zaman yeterli liyakatı olmayan kişilerce yapılıyor. Bunun sonucunda, vatandaşlar onur kırıcı muameleler ile karşılaşabiliyor ve bunun hesabını sorabilecekleri bir muhatap dahi bulamıyorlar. Büyük bir kamu kaynağı kullanılarak inşa edilen Sosyal Hizmet Merkezleri’nde vatandaşla yalnızca dilekçe almak üzerine bir ilişki kuruluyor.

Bu parçalı sistemin verimsizliği ve keyfiliğini ortadan kaldırmak ancak yoksullukla mücadele için bütünlüklü ve tutarlı bir kurumsal yapının inşa edilmesi ile mümkün olacaktır. Bu yapının adı Aile Destekleri Sigortası Kurumu.

Türkiye’ye kazandıracağımız bu yeni kurum ile;

  • Sosyal devlet olmanın gereğini yerine getireceğiz, sosyal yardım sistemini ayağa kaldıracağız.
  • Kamunun kaynaklarını vatandaş lehine ve verimli bir biçimde kullanacağız.
  • Liyakat sahibi kadrolar ile insan onurunu esas alan bir takip mekanizması kurarak yoksullukla uçtan uca mücadele edeceğiz.
  • Kimsenin o kurumdan bu kuruma savrulmadığı, kötü muamele görmediği, çaresiz kalmadığı, herkesin hane tipine ve özel durumuna göre Aile Destekleri Sigortası ile korunduğu yepyeni bir vizyona geçiş yapacağız.

Devleti yönetenler yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek ve oy uğruna istismar etmek istediler. Biz yardım yapılan kişinin kimliğine, inancına, yaşam tarzına bakmayacağız. Aile Destekleri Sigortası ile vatandaşa hakkını teslim edeceğiz. Biz sorunu çözmeye talibiz ve çözeceğiz. Yoksulluğu bitireceğiz…

Sosyal adaleti esas alan devlet anlayışıyla, hep birlikte aydınlık yarınlara kavuşmamız yakındır. Geliyor Gelmekte Olan!

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları