loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu, 'Ankara ve İstanbul’u alacağız'

Kılıçdaroğlu, 'Ankara ve İstanbul’u alacağız'
Tarih: 10.04.2013 - 17:28
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, dün TBMM’deki makamında RS FM Ankara muhabiri Hale Gönültaş’ın sorularını yanıtladı...

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ‘çağdaş uygarlık’ içinde yer alması gereken bir ülke olduğunu, ilişkilerini dünyanın gelişen dinamiklerini göz önünde bulundurarak geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Avrupa Birliği’ne üye olacağız diye Uzak Doğu, Çin ve Rusya’yı göz ardı etmek söz konusu olamaz” dedi. “Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin ‘tek boyutlu gittiği’” görüşünü dile getiren Kılıçdaroğlu, “Güney Akım Projesi’ni karşılığında hiçbir şey almadan Ruslara verdik. Hatırlanacaktır Rusya Devlet Başkanı Putin, bu gelişme üzerine ‘Türkiye Hükümeti bize güzel bir yılbaşı hindisi armağan etti’ açıklamasında bulunmuştu” ifadelerini kullandı. CHP Lideri, “Arap Baharı sonrasında partisinin Esad yanlısı bir görünüm çizdiği” değerlendirmelerine katılmadığını belirtti ve “Biz hiçbir zaman Esad’ı savunmadık” dedi. Kılıçdaroğlu, dış politikada çatışmalardan uzak, barışı egemen kılan bir üslup kullanılması gerektiğini de vurguladı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, dün TBMM’deki makamında RS FM Ankara muhabiri Hale Gönültaş’ın sorularını yanıtladı. CHP lideri, Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Vladımır Ivanovskıy ile zaman zaman bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Sayın Büyükelçi, “Rusya’daki sosyal demokrat parti ile ilişki kurmamızı ve geliştirmemizi istiyor. Rusya’dan resmi bir davet gelirse daveti değerlendiririz. Ortadoğu, Kafkaslar, Rusya, Çin ve Hindistan’ı yakından izleyen bir partiyiz” dedi. CHP liderine yöneltilen sorular ve yanıtlar şöyle:

DEVLET MUHATAP OLAMAZ

Kürt meselesinin çözümünde somut önerileriniz neler? AK Parti bu sorunu niye çözemez? İtirazınız Öcalan muhataplığına mı? Sizin muhataplık öneriniz nedir?

Bizim çözüm önerimiz şu: Parlamentoda, her partiden eşit sayıda milletvekilinin katılacağı bir uzlaşma komisyonu kuralım. Bu komisyon paralelinde parlamento dışında “Gerçekleri Araştırma Komisyonu” kuralım. Bu komisyonda siviller, kanaat önderleri yer alsın. Uzlaşma komisyonundaki siyasi partiler kendi kanaat önderlerini orada göstersinler. Toplumun görüşülmesi gereken kesimleri ile kanaat önderleri görüşsün. Devlet muhatap olmayacak. Bu bizim hukuk anlayışımız gereği. Devlet, hukuk devletinin gereği olarak terör örgütü ile muhatap olmaz. 30 yıllık kronikleşmiş bir sorunu çözmek için bir toplumsal uzlaşma gerekiyor. Toplumsal uzlaşma sadece siyaset kurumunun anlaşması değil, sivil toplumun da buna destek vermesi gerekir. Bu kronik soruna bir çözüm üretmek istedik ve yol haritamız buydu. AKP ise bunun tam tersini yaptı. Parlamentoda bir uzlaşma komisyonu kurulmadı ve Başbakan “Ben bunu çözeceğim” dedi. Biz de, “Eğer bu işi çözmek istiyorsan, dört koşulla sana kredi açarız” dedik. Bir; samimi ve dürüst olacaksın. İki; kişisel bir ajandan olmayacak. Üç; millete hesap vereceğin taahhütlerin altına girmeyeceksin. Dört; millete bilgi vereceksin. Ancak AKP bunların hiçbirini yapmadı. Şimdi, “Biz sorunu çözmek istiyoruz, bize destek verin” diyor. AKP’nin bu işi çözecek gücü var. Biz hükümete zamanında bir yol haritası önerdik ve ancak reddetti. Hükümet bizi medya aracılığı ile baskı altına almak istiyor. “CHP konuşsun, yol haritası söylesin” deniyor. Biz zaten yol haritamızı söyledik. Bir ülkede hukukun üstünlüğü yoksa, o ülkede barış olmaz. Sayın Erdoğan masanın bir ucunda, Öcalan diğer ucunda oturuyor. Öcalan’ın ne dediğini, yayınlanan tutanaklardan öğrendik. Ama Erdoğan’ın ne dediğini bilmiyoruz. Başbakan’a ısrar ettim, “ne düşündüğünüzü söyleyin” dedim “ben konuşmayacağım” dedi. Şimdi medyaya soruyorum, “Ben konuşmayacağım diyen’ Başbakan’a ‘neden konuşmuyorsun’ diye sorulmuyor. Çözüm üreten CHP’ye de “neden sen konuşmuyorsun” diye soruyorlar.

Neden sizce?

Onların istediği yanıtlar bizden çıkmadığı için CHP’ye, ‘niye konuşmuyorsunuz’ diye soruyorlar. Biz konuşuyoruz ve düşüncelerimizi anlatıyoruz. Fakat Ak Parti konuşmuyor.

İYİ VE GÜVENİLİR ADAYLAR ÇIKARACAĞIZ

Yerel seçimlerde seçmenin iktidarı uyarma yeteneği var. Son yerel seçimde AKP’nin oyu 38’e düştü ama genel seçimde 50’ye yükseldi. Önümüzdeki yerel seçimde de özellikle çözüm süreci üzerinden seçmenin iktidarı uyaracağını düşünüyor musunuz? Bu uyarının etkisini arttırmak için nasıl bir politika izleyeceksiniz? Yerel seçimlerden beklentileriniz nedir? “İzmir’i vermeyeceğiz” mi, yoksa “Ankara ve İstanbul’u alacağız” mı?

Yerel seçimlerde en çok oyu kiminle alacaksak onunla yola çıkacağız. Partililerimize bu konuda talimat verdim. ‘Eski partilidir, biz bunu aday göstermezsek kırılır, bu benim amcamın oğludur…’ bunları bırakacağız. Türkiye zor bir süreçten geçiyor. Halkın AKP’ye ders vermesi gerekiyor. Bunun yolu da iyi adaylar, yani halkın güvendiği adaylar çıkarmamıza bağlı.

ESKİ MERKEZ SAĞDAN DA ADAYLAR OLABİLİR

Öncelik nitelikleriniz nedir adaylarda?

Eski Demokrat Partili, eski Doğru Yol Partili, ANAP’lı, CHP’li olabilir ya da herhangi bir partiye üye değildir de toplumun sevdiği saydığı bir iş adamı, sendikacıdır, bu isimler olabilir. Teşkilatlarımıza bu yönde talimat verdim. Her gelen örgüte de bunları altını çizerek söylüyorum. Bu seçimlerde halkın AKP’ye bir ders vermesi lazım. Türkiye’de ilk kez bir bakanlığın unvanından TC ifadesi kaldırılıyor. Kendi ülkesi ile hesabı olan bir adam, Türkiye Cumhuriyeti ifadesini sindiremeyen bir iktidar var.

İZMİR, İSTANBUL, ANKARA’YI ALACAĞIZ

‘CHP seçmeni yerel seçimlerde tavrını gösterecektir mi?’ diyorsunuz…

Sadece CHP seçmeni değil, bu ülkede yaşayıp, kendi geleceğini, çocuklarını düşünen herkesin şapkasını önüne koyup, tekrar düşünmesi gerekiyor. İzmir’i alacağız, İstanbul ve Ankara’yı da alacağız.

Hükümet, “Cumhurbaşkanını bir kez daha parlamento seçsin, beş yıl sonrasında ise Başkanlık Sistemi devreye girsin” önerisi ile gelirse olumlu bakar mısınız? Türk siyasetinde cumhurbaşkanlığı seçimleri hep sorunlu geçmiştir, bu sefer seçim olmasa yine siyasi ortam gereği sorunlu olacağı görünüyor. Sizin öneriniz nedir?

Öteden beri cumhurbaşkanının parlamentodan seçilmesi gerektiğini söyledik. Savunduğumuz da budur. Böyle bir öneri getirirlerse yaptıkları hatadan vazgeçmiş olurlar. Biz cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı, sorumsuz bir makamdır. Buradaki insanın sorumluluğu yoktur. Türkiye Cumhuriyetini temsil eder. Yaptığı görev semboliktir. Bu nedenle aşırı yetkilerle cumhurbaşkanlığı makamını günlük siyasal politikalar içinde yıpratmamamız gerekiyor.

ERGENEKON DAVASI

CHP’ye göre Ergenekon davalarında doğru olan bir unsur, detay, belge, yok mu? Hepsi toptan yanlış mı?

‘Toptan yanlış’, ‘toptan doğru’ demek yanlış. Neden? Ben savcı, hukukçu değilim. Ama ortada yanlışlar varsa, ne kadar doğru olursa olsun sonuç adaletsizliğe yol açar. Biz “Neden yargılama yapıyorsunuz” demedik. Yargılamanın hukuka uygun olmasını istiyoruz. Artı; Özel Yetkili Mahkemeler bağımsız ve tarafsız mahkemeler değil. Bunlar eski Sıkı Yönetim Mahkemeleri. Siyasi otoritenin talimatlarını yerine getirmek üzere kurulan bir mahkeme. Bu mahkemelerin verdikleri kararlar da kamuoyunda çok ciddi tartışmalara yol açacak. Sekiz milletvekili hangi gerekçe ile içeride tutuluyor. Türkiye hukuk devleti ise imzaladığı uluslar arası anlaşmaların gereğini getirmek zorunda. Ama hükümet istemediği için uygulamıyor. O mahkemelerin başkanları kendi çocuklarına çok kötü bir miras bırakıyorlar. O çocuklar hiçbir zaman ‘Benim babam Silivri’de savcıydı’ diyemeyecekler.

ESAD İLE YAN YANA DAHİ GELMEDİM

CHP’nin “Arap Baharı” sonrasında Esad yanlısı bir görünüm çizdiği değerlendirmelerine katılıyor musunuz?

Hayır. Biz hiçbir zaman Esad’ı savunmadık ve “Esad iyi bir adamdır” demedik. Ben hiçbir zaman, “Esad kardeşim” demedim. Ama Başbakan söyledi. Esad’a ‘kardeşim’ diyen, beraber tatile giden, Bodrum’da tatil yapan o. Ben Esad ile yan yana dahi gelmedim. Ben hep, “Türkiye bütün komşuları ile iyi geçinmek zorundadır” dedim. Batının egemen güçlerinin Ortadoğu’da taşeronluğunu yapmak Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmaz.

TOLSTOY DA BATI UYGARLIĞININ BİR PARÇASI

Peki eksen kayması tartışmalarındaki tavrınız nedir? Türkiye alternatif eksenler aramamalı mı? Özellikle Arap Baharı sonrası Ortadoğu’daki gelişmeler dikkate alarak dış politikada geleneksel AB ve ABD eksenli bir hat mı izlenmeli?

Türkiye çağdaş uygarlığın içinde yer alması gereken bir ülkedir. Biz buna “batı uygarlığı” diyoruz. Batı dediğimiz sadece bir yön değildir, Tolstoy da batı uygarlığının bir parçasıdır. En son Nobel Ödülü’nü kazanan Çinli yazar da batı uygarlığının bir parçası. Çağdaş uygarlığa inanıyorsak önce bu ilkeyi ortaya koymalısınız. Dünyanın gelişen dinamiklerini de göz önünde bulundurarak bütün komşularımızla iletişimi geliştirmeliyiz. Komşularımızla, Uzak Doğu, Çin, Rusya ile.. Avrupa Birliği’ne üye olacağız diye “öbür tarafı” göz ardı etmek söz konusu olamaz. Dünyanın gelişen dinamiklerini göz önüne alıp dış politikamızı ona göre şekillendirmeliyiz. Ama dış politikanın temel hedefi, yurtta ve dünyada barış olmalı. Çatışmalardan uzak barışı egemen kılan bir üslup kullanmayız.

Rusya ve Çin, Suriye krizinde yan yana anılan iki ülke. Çin’e giderek temaslarda bulundunuz. Rusya ile önümüzdeki süreçte bir temasınız olacak mı?

Çin’e gittim. Fakat Rusya’dan herhangi bir davet gelmedi. Türkiye Cumhuriyeti olarak, hem Rusya hem de Çin ile iyi ilişkiler kurmamız gerekiyor. İş adamlarımızın oralarda ciddi yatırımları, ciddi başarıları var. İkisi de çok büyük ülke, hem nüfus hem de coğrafi olarak. Ama Rusya ile Türkiye arasında ekonomik ilişkiler tek boyutlu gidiyor. Doğalgazda neredeyse yüzde 90 oranında Rusya’ya bağımlıyız. Petrolde bağımlıyız. Bir ülke kendi geleceğini bu oranda tek ülkeye bağlayamaz. Bu anlamda AKP iktidarı ciddi bir yanlışlık yaptı. Biz Güney Akım Projesi’ni karşılığında hiçbir şey almadan Ruslara verdik. Putin, bu gelişme üzerine “Türkiye Hükümeti bize güzel bir yılbaşı hindisi armağan etti” açıklamasında bulunmuştu. Neden kendi çıkarlarımızı bu kadar savurganca harcayabiliyoruz. Bunların hesabı henüz sorulmadı. Ama yeri ve zamanı gelince bunların hesabı sorulacaktır.

RUSYA’DAN DAVET GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ

17 Nisan’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye’de olacak. Sizin Rusya’da bakanlıklar-resmi makamlar düzeyinde ilişkiniz var mı? Rusya’dan bir davet gelirse davete icabet eder misiniz?

Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Vladimir Ivanovskıy zaman zaman bizi ziyaret ediyor. Bu görüşmelerde karşılıklı görüşlerimizi aktarma olanağı bulunuyoruz. Sayın büyükelçi Rusya’daki sosyal demokrat parti ile ilişki kurmamızı ve ilişkiyi geliştirmemizi istiyor. Resmi bir davet gelirse elbet daveti değerlendiririz. Ortadoğu, Kafkaslar, Rusya, Çin ve Hindistan’ı yakından izleyen bir partiyiz. Keza ABD ve Kanada.. Brüksel’de bir büromuz var, önümüzdeki günlerde Washington’da bir büro açacağız.

CHP’nin internet sitesinin Rusça versiyonunu da kullanıma sundunuz. Neden? Sürekli güncelleniyor mu?

Türkçe kadar hızlı güncellenmiyor. Ama temel bazı düşünceler aktarılıyor. Uluslar arası ilişkiler bağlamında önemsiyoruz. Arapça da yayındayız. Amacımız sosyal demokrat düşünceyi aktarmak.

Galatasaray-Real Madrid karşılaşmasını ailece izlediniz. Eşiniz Selvi Hanım kameraların önünde olmayı tercih etmeyen bir isim. Koyu bir taraftar mı Selvi Kılıçdaroğlu?

Eşim ve ben Fenerbahçeliyiz. Fakat kızım Galatasaraylı. Ben gitmek istedim, çok önemli bir maçtı.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları