loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Demokrasiyi gerçek anlamda inşa edeceksek temellerinin sağlam olması lazım

Kılıçdaroğlu: Demokrasiyi gerçek anlamda inşa edeceksek temellerinin sağlam olması lazım
Tarih: 13.11.2020 - 16:28
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya'da muhtarlarla bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"-Sizin neden bütüncül bir kanununuz yok. Bunu isteyin. Benim vadetmemden çok sizin talep etmeniz önemli.
Gerçek anlamda demokrasi için milletin vekilinin millet seçmelidir. Tıpkı muhtarlıkta olduğu gibi. Muhtarlık seçimi birleşik pusula olmalı.
Giriyoruz kabine, küçük kağıtlarda muhtar adı var. Kızan biri alır hepsini toplar. 
-Belediye başkanı seçilir belediye binası vardıri milletvekilinin de TBMM'de odaları var. Niye bir muhtarlık evi yok? Çoğu muhtar kirada oturuyor. Kira parasını da devlet ödemez.
-Yardımcı büro personeli size niye verilmez? Milletvekilinin 3 danışmanı var. Parasını TBMM'den öderler. Belediye başkanının da personeli var.
-Muhtarın da personeli olsun. CHP olarak büro personeli olmayan muhtarlıklara bir personel gönderiyoruz. İradeyi kısıtlamamak için kamu bir personel tahsis edecek. Bir başka muhtar gelince de süreklilik olacak.
-Köy tüzel kişiliklerini kaldırdılar. Köy tüzel kişiliğinin malları elinden alındı. O yapı korunmalı, insanlar çalışmalı.
-Muhtarın da bir bütçesinin olması gerekir. Belediye başkanı emlak vergiis topluyor. O emlak vergisinin yüzde 1'ini muhtarlık için tahsis etse kıyamet kopmaz. Bütçe sahibi denetlenebilir olmak demektir. Kamu kaynağının doğru harcanıp harcanmadığının da denetlenmesi lazım.
-Bir mahallede oturan sakinlerin maddi durumunu en iyi mahallenin muhtarı ile bakkalı bilir. Sosyal yardımların politika amaçla değil, etik olarak muhtarlar eliyle dağıtılması lazım.
-Mahallenizle ilgili karar alınır haberiniz bile olmaz. Mahalleyle ilgil karar alınacaksa o mahallenin muhtarı belediye meclis toplantısına katılmalı, söz hakkı olmalı. Bunun için yasanın değişmesi gerekiyor.
-Kamu kurumu sayılmadığınız için belediyeler sizinle işbirliği yapamıyorlar. Belediyenin muhtarlıklarla işbirliği için yasal altyapısı hazırlanmalı.
-Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalı.
-Sorunlarınıza hiçbir siyasi parti lideri gibi bakmadım. Ben gerçek anlamda Türkiye sevdalısıyım. Herkesin siyasi görüşüne saygı gösteririm ama herkesin Türkiye'nin çıkarlarını öncelenmesini isterim. 
-Demokrasiyi gerçek anlamda inşa edeceksek temellerinin sağlam olması lazım. Muhtarlık kurumunun gerçek anlamda demokratik standartlara kavuşması gerekir.
-Otoriter rejimler her topluma kan kusturmuştur. Ben her şeyi bilirim diyen insandan hiçbir topluma hayır gelmemiştir.
-Yoz bir siyaset anlayışı Türkiye'yi bu hale getirdi. Birbirimizle kavga ediyoruz. 
-Sizden sadece demokrasiye, insan haklarıa sahip çıkma talebim var."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları