loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Devleti arpalığa dönüştüren Erdoğan'dır

Kılıçdaroğlu: Devleti arpalığa dönüştüren Erdoğan'dır
Tarih: 10.11.2020 - 13:31
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"-Düşmanının bile saygı duyduğu bir insanı sonsuzluğa uğurlayışımızın 82. yıl dönümü. Dünyada ender bulunan birisi. Cumhuriyeti getiren, bunun mücadelesini veren, bütün mazlum ülkelere örnek olan bir devlet adamı. Hayatın en zor koşullarında yetişen bir insan.

82 yıldır onu unutmadık, unutmayacağız. Dünya unutmayacak. O ülkesini düşman işgalinden kurtardı. O, milli mücadeleyi bütün mazluk milletler için yaptı. O, hakimiyet kayısız şartsız milletindir sözünü tarhe yazdıran kişidir. 

Halkını yücelten ender liderlerden birisidir. TBMM açılışında 1 Kasım 1930'da "Ülkenin kaderinde tek yetki ve güç sahibi olan TBMM, ülkenin düzeni için en büyük güvencedir' der. Cumhuriyeti kurarken 'Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir' dedi. 'Hiçkimse kendisini ötekileştirilmiş hissetmesin' der.

Devasa Osmanlı İmparatorluğu batarken kendi parasını basacak parası yoktu. Merkez Bankası'nı kurdu. İzmir'de İktidat Kongresi'ni topladı. Bilgiye, birikime önem verdi. Özgürlük vebağımsızlık benim karakterimdir, diyerek siyasi mesajını dünyaya verdi. 'Savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa bağımszılığınızı koruyamazsınız' diyor. 

Düyun-u Umumiye kuruldu. Osmanlı'daki memur sayısından fazlaydı oradaki memur sayısı. 

Çok partili rejime geçmek istedi ama koşullar uygun değildi. 46'da İnönü çok partili hayata geçti. Biz artık ikinci yüzyıla cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırma hedefiyle girmek zorundayız Darbelerin olmadığı, devlette liyakatin olduğu, ben bilirim anlayışından uzak süreci başlatmak zorundayız. 

Biz onu saygıyla, şükranla ve rahmetle anıyoruz.

-Müyesser Yıldız haksız yere 155 gün içeride tutuldu. Onu içeri atan devletin içindeki bazı organizasyonlar. İstedikleri kadar gözdağı versinler kalemini satmayan bir gazetecidir. Aynı şekilde Osman Kavala'nın, Selahattin Demirtaş'ın, harp okulu öğrencilerinin haksız yere içeride olduğunu ifade ediyoruz.

-Azerbaycan'ın işgal altında toprakları vardı. Uzun yıllardır bitmesini istiyorlar. Tek yol vardı: Savaşmak. Başardılar. Sayın Aliyev 'Ermenistan halkına karşı değiliz, Ermenistan'ı yönetenlere karşıyız' dedi. Umarım iki komşu sağlıklı bir diyalog sürecine başlar.

-Her siyasi parti düşüncesini açıklar ve onu broşür ya da kitapçık yapar. Biz de arpalıklar diye yaptık. Kıdem tazminatıyla ilgili de yaptık. 

Zekeriya Öz sadece İstanbul'da var sanıyorduk, Anadolu'da da varmış Zekeriya Öz'ler.

Toplatmışlar broşürlerimizi. Devleti arpalığa çevirmişler yalan mı? Bir kişi 4 yerden maaş alır mı? Yatağa aç giren milyonlarca çocuk varken eleştirmeyecek miyiz? Bu yeni Zekeriya Öz nasıl bu kararı alıyor? Bu kararı alırken dillendirmeyeceğiz sanıyorlar. Senin gücün yetmez. Onlar hakim değil sarayın satılmış insanlarıdır. 5-6 yerden maaş alacaksın, eleştirdik diye cumhurbaşkanına hakaretmiş. Kararların altında imzası olan kişi Erdoğan'dır. Devleti arpalığa dönüştüren Erdoğan'dır. Rüşvet alanları büyükelçi atayan Erdoğan'dır. Rüşvet aldın, diyorum dava dahi açamıyor mahkemede kanıtları göstereceğiz diye.

-Diyarbakır il başkanımız aradı Silvan'da 16-28 arasında çok sayıda intihar var, dedi. Araştıralım, dedik. İnsan haklarından sorumlu arkadaşımızı gönderdik Silvan'a. Düğündeki takılan altını satarak evimize ekmek götürüyoruz diyorlar aileler. Bekçilik sınavını kazanıp atanmıyor, bunalıma girip intihar ediyorlar. Bu gençler umutlarını yitirmiler. Sorumlusu kim, bu gençlere aş vermeyen kim? Bir aile 'evde oturuyoruz, kira veremiyoruz. Yardım istiyoruz kimse etmiyor' diyor. Çocuk bu durumdan rahatsız, intihar ediyor. 

-İzmir'de yaralar hızla sarılıyor. Yıkılan hane sayısı 143. Acil yıkılması gereken 831. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 224 konut eşyalarıyla tamamlandı, depremzedelere verilecek. Hilton Oteli'nin 380 odası depremzedelere açıldı. Önümüzdeki süreçte kimse aç ve açıkta kalmayacak. Bir Kira Bir Yuca dayanışmasına gelen yardım 30 milyon TL. Yaralar hızla sarılıyor.

-Ülke yönetimi ciddiyet ister. Halk sizi görevlendiryse bakanları kim hangi işi en iyi yapar diye düşünüp atarsınız. Eşim dostum diye kişileri bakan yapmazsınız. Berat Albayrak'ı en çok eleştirenlerden birisi benim. Hazineden sorumlu, kasa tamtakır ama pembe tabloyla sunuş yapıyordu. Bu doğru değildi. Gerçeklerin kamuoyuna söylenmesi gerekiyordu.

İktidarın absiretsizliğini görünce yol da gösterdik. Bugüne kadar önerilerimizin hiçbirisi hakkında yanlıştır, eksiktir eleştirisi gelmedi. Her çözümü uzmanına danıştık biz. 

2018 Ağustosunda ekonomik krizin başlangıcında 13 madde saydık. Üstümüze düşen bir şey varsa desteğe hazırız, dedik. Sonra ekonomik buhranın içinde bulduk kendimizi. Milyonlar işsiz kaldı, insanlar ekmek bulamadı. O zaman da buhranı nasıl aşabiliriz diye 18 Mayıs 2020'de kamuoyuyla paylaştık.
-Devlet dediğiniz kurum siyasi partiler tarafından yönetilen organdır. Ama devlet olmazsınız. Siyasi parti ne zaman ki 'ben devletim' diyorsa orada sorun başlar. Tek adam rejimi bir kişinin 'ben devletim' dediği rejimdir. Tek adam rejiminin ülke için felaket üreteceğini hep söyledik, geldiğimiz nokta bu.
-Damat istifa etti. İstifa etti mi etmedi mi uzun bir sessizlik. Sarayda sessizlik, AK Parti'ye bakıyorsunuz orada sessizlik. Ona koşulsuz destek veren MHP başkanında da sessizlik. Ne oluyor? 
Medyaya bakıyorsunuz, sosyal medyadaki açıklamadan 17 saat geçtiği halde 1780 radyo ve TV'den sadece 5'inde istifa haber var. Diğerlerinde tık yok. Şu medyanın geldiği hale bakın. 
27 saat sonra istifayla ilgili açıklama yapıldı. Ülke böyle yönetiliyor.
Her zaman devletin saygı ve demokratik kurallar içinde yönetilmesini isteriz. Bir ülkeyi anonim şirket gibi yönetmeye kalkarsanız sonuç budur: Yönetilemez Türkiye.
Kayınpeder damat ülkeyi yönetiyorlar. Aralarında kavga çıkmış herkes diken üstünde. Havuz medyasını ağzına bant çekilmiş tek kelime edemiyorlar. Siz gazeteci misiniz? Kalemini saraya tahsisi eden insandan gazeteci olur mu?
-Berat beyin istifası kabul edildi. Ülkemiz için hayırlı bir iş. Ama arkasındaki gerçekler ne bilmiyoruz. 
Sorumlusu Erdoğan. Bazı gerçekler Erdoğan'dan gizlenmiş Erdoğan yeni öğrenmiş... Merkez Bankası'nda açık olduğunu yeni öğrendiyse bu daha büyük felaket. Devlet yönetimi ciddiyet, ahlak, adalet anlayışı ister. Bunlardan yoksun olan kişiye devleti teslim etmişiz. 
Damadı feda ederek kaçamazsınız. Veziri verip şahı kurtaramazsınız. 
Berat beyin açıklaması da ilginç. 'At izi it izine karıştı' diyor. Yıllardır bakansın. Yanında kayınpederin. Bu ne demek? Ne oldu da at izi it izine karıştı? Belki Berat bey önümüzdeki günlerde ayrıntılı açıklama yapar. 
-Esnaflarla ilgili 17 maddelik çözüm önerilerimizi paylaştık. Şimdi KOBİ'ler var.
Bizim için önemli olan herkesin karnını doyması, herkesin işinde çalışması, alınterinin karşılığını almasıdır. Arkadaşlarım girip çalıtılar. Ekim ayı içinde raporlar geldi. 
 
Çözüm önerilerimizin çok az bir kısmının KOBİ'ler tarafından duyulduğunu gördük. Bu raporlar alıp tekrar gidip aktarmak durumundayız. 
KOBİ'ler 'İstikrar isityoruz. Yatırım yapmak istiyoruz ama önümüzü göremiyoruz' diyor.
Covid-19 bütün dünyada var, bizim kadar perişan olan yok.
Hakkari dışındaki bütün illerde organize sanayi bölgelerine arkadaşlarımız gitti. CHP'nin önerilerinden yüzde 90'ının haberi yok. Demek ki bizim bir eksiğimiz var. Demek ki birebir aktaramıyoruz. Arkadaşlarımız 81 ile gidecekler. Bize çok konuşan, çok bağıran, düyayla kavga eden adam lazım değil, deneyimi olan bilgii olan, uygarca tartışan yöneticiye ihtiyacımız var. Gerçek bir devlet adamına ihtiyacımız var.
 
-KDV sistemi baştan revize edilmeli, şirketlerin devletten tahsil edilemeyen KDV alacakları süratle tahsil edilmeli.
-KOBİ'lerin kredi piyasalarındaki değişen koşullara karşı direncini artırmak için finansman seçenekleri çeşitlendirilmeli. Banka sigorta muameleleri vergisi sıfırlanmalı.
-Katma değeri üretecek firmalara özel kredi ve vergi teşviği sağlanmalı. Teşvik kredi denetim mekanizmaso oluşturulmalı.
-Asgari ücret vergi dışı kalmalı.
-Kamu ihale sistemi KOBİ'lerden alımları teşvik edecek şekilde değiştirilmeli.
-KOBİ'lerin devletten alacağı ödenmeli.
-Tüm organize sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri kurulmalı. 
-Kobilerin uluslararası pazarlara erişimi desteklenmeli.
-Teşvik sistemi bölgesel ve sektörel faktörler göz önünde bulundurularak yapılmalı. Doğu ve Güneydoğu'da yatırım teşvik edilmeli.
-Enerji özel olarak fiyatlanadırılmalı.
-Bilişim altyapısında bölgesel farklar giderilmeli.
-Düzenli vergisini, primini ödeyen KOBİ'lere vergi indirimi teşviki verilmeli.
-Ödenmeyen banka borçları nedeniyle  kara listeye alınan KOBİl'lerin kara listeden bir defaya mahsus çıkarılmalı.
 
Güven ve istikrar için;
-Devletin vatandaşa hizmet eder hale getirilmesi lazım. 
-Çoğu vatandaş can ve mal güvenline inanmıyor. Mevut yapı değişmeli, devlet parti organı olmaktan çıkarılmalı. 
-Devleti yönetenler devlet kurumlarına saygı göstermeli, bağımsız kurumlar liyakatli atamalarla güçlendirilmeli.
Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanmalı.
-Liyakat sağlanmalı
-İsraf önlemeli
-Şeffaflık sağlanmalı. 
-Siyaset ahlak yasası çıkarılmalı.
-Stratejik planlama teşkilatı kurulmalı.
-Türkiye İhvancı dış politikadan vazgeçmeli, Türkiye bir kişinin, bir partinin çıkarlarına göre yönetilmemeli.
Üreten, emek harcayan iş dünyasına şükran duyuyoruz. Bu toplantı onlara sahip çıkma toplantısıdır.
Hep birlikte Türkiye'yi büyüteceğiz. Herkesin işi, herkesin aşı olacak. Kimse başka bir kişiye el avuç açmayacak.
En doğru önerileri biz yapıyoruz. 81 ile vekillerimiz gidiyor, görüşler toplanıyor. Çözümler aranıyorsa parti olarak görevimizi yapıyoruz. Saraylarda oturmuyoruz, meraklısı da değiliz. Biz fabrikaları gezmek, işçilerle, işverenle oturmak isteriz. Gücün kaynağı üretimdir, bilgidir.
İş dünyasının bizi yakından izlemesini istiyoruz. Çok güçlü bir ekibimiz var. Ekonomi ekibimiz iş çevreleriyle konuşacak. Eksiğimizi varsa söylesinler, doğruların peşinde koşmaya devam edeceğiz."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları