loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Gelmesini bilmek gibi gitmesini de bilmek gerekir

Kılıçdaroğlu: Gelmesini bilmek gibi gitmesini de bilmek gerekir
Tarih: 09.09.2020 - 11:13
Kategori: Siyaset

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 97. yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, CHP'nin 97 yıl boyunca yaptığı icraatları anlattı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

CHP o kadar acımasızca eleştirilmiştir ki anlamakta zorluk çekiyorum. “CHP’nin dikili ağacı yok” dediler,” İsmet Paşa asker kaçağı” dediler hem paşa diyorlar hem kaçak diyorlar, sorgulamıyorlar bile.

Bu toplantıyı biraz sohbet toplantısı düşüncesiyle yapmak istedim. Atatürk kabul ettiği gazetecilere şu açıklamayı yapar; “Hayatımı sonuna kadar vatanın hayrına vakfeylemek amacıyla barıştan sonra Halkçılık üzerine dayanan siyasi bir fırka kurmak niyetindeyim” diyor.

Daha önce Sivas Kongresi CHP’nin omurgasının kurulduğu toplantıdır. 9 Eylül 1923’de de kurulmuştu.

Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda on binlerce kimsesiz vardı. 1921 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu kuruldu çünkü binlerce çocuğun babası cephelerde şehit düşmüştür.

Cumhuriyet bunlara sahip çıkmıştı. 10 Eylül 1921 Zonguldak’ta işçiler çalışmakta. Ameli birliği biriktirme sandığının kurulması sağlandı. O kadrolara saygı duyacak mıyız? Saygı duyacağız.

"CHP'NİN DİKİLİ AĞACI YOK DEMEK VİCDANSIZLIKTIR"

Devlet, çiftçiye örnek oldu. Türkiye Cumhuriyeti olarak ilk kez madeni para basıldı tarih 1924… Bu genç Cumhuriyet topladığı vergilerle Malatyaya demiryolu götürdü. Dikili Ağacı yok diyorlar, insanda biraz vicdan olur.

Tarım satış kooperatifleri… Kim kurdu; CHP kurdu. Çimento fabrikaları, şeker fabrikaları bunların bir kısmı şu anda yok, sattılar. Sadece demir yollarını yapmadılar, yabancıların ellerindekini devletleştirdiler. “Anadolu’yu Demir Ağlarla Ördük” gerçek anlamda bir söylemdir.

1927’de resmi bir sayım yapılır nüfusun yüzde 8’i okuma biliyor. Osmanlı’dan bir miras alınmış nüfusun yüzde 92’si okuma yazma bilmiyor. “Neden demokrasiye hemen geçilmedi?” diyorlar.

Hakkari’de seçim olsa, o sandığın başına okuma yazma bilen biri bulunacak mıydı?

Millet mekteplerini kurdular. 2 milyon kişi okuma yazma öğrendi. Kız öğrencilerin sayısı 62 binden 256 bine çıkmıştı. CHP bunları yaptı kötü mü yapmıştır, yanlış mı yapmıştır?

1930 önemli bir yıl bütün vatandaşlar düşünsünler, Osmanlı’nın parasını kim basardı. Türkiye Cumhuriyeti’nin parasını basan Merkez Bankası 1930’da kuruldu. Kendi parasını basmayan bir devlet devlet değildir.

Kırıkkalelilere seslenmek istedim o silah fabrikasını CHP kurdu. Dedeleriniz oralarda çalıştı. İnsanda biraz vicdan olur. Isparta’nın gülü meşhurdur, gülyağı fabrikası kuruldu. Şişe cam fabrikalarını, Çubuk barajı kuruldu, Yozgat’ta termo elektrik santralleri 1937’de FİSKO birlik kuruldu.

CHP yaptı bunları. Bunların hepsinde CHP’nin hakkı ve hukuku vardır. Karabük Demirçelik Fabrikaları. 1939 yılında. Sivas’ta demiryolu raylarını üretecek fabrika kuruyorsunuz. CHP’deki parçalanma toprak reformu nedeniyle olmuştur.

 1945 yılında İşçi Sigortaları Kurumu kuruluyor. Adı sonra Sosyal Sigortalar bugünkü adı ile Sosyal Güvenlik Kurumu. Onu kuran da CHP’nin kadroları. Şimdi bütün işçilere söylüyorum, siz bugün sosyal güvenlik hakkına sahipseniz bunun arkasında CHP’nin olduğunu bilmek zorundasınız. Sizden haklarınızı almak istediler ama biz karşı çıktı. Sosyal devlet açısından önemli bir adım atıldı.

Demokratik rejimin gayet basit bir tılsımı vardır. İktidarı bırakabilmek. İktidarda bulunanlar bunu yapabildiği takdirde rejim yaşar ve soysuzlaşmaz. Ama iktidardan gitmemek için her türlü dümeni döndürüyorsanız, nasıl seçim kanununda değişiklik yaparım da ben iktidarımı sürdürürüm derseniz demokrasiye en büyük darbeyi vurursunuz. Gelmesini bilmek gibi gitmesini de bilmek gerekir.

Gün gün bütün CHP’li belediyeleri takip ediyoruz. Her bir başkanımız olağanüstü çalışma yapıyor. Hepimiz çalışacağız. Yeni bir süreç başladı Türkiye’de dün yaptığım toplantıda rakamları paylaştı. Bir ekonomik buhranın içindeyiz.

Erdoğan’a dün çağrı yaptım yineliyorum. Çık bu ülkeyi bu buhrandan nasıl çıkaracağını açıkla. Erdoğan bunu yapabilir mi yapamaz, bilgisi yok, kapasitesi yok. Kayınpeder, damat istediklerini yapıyor. Hangi koşullardan buraya geldiğimizi anlattım size. Pırıl pırıl çocuklarımız var. Çocuklarımıza bu umutsuzluğu ekmeye kimin hakkı var.

Türkiye’yi bu bunalımdan çıkaracağız.  

 

Cumhuriyet Halk Partisi - CHP paylaştı: 9 Eylül 2020 Çarşamba

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları