loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Güçlü demokrasiyi inşa edecek olan kadınlardır

Kılıçdaroğlu: Güçlü demokrasiyi inşa edecek olan kadınlardır
Tarih: 25.10.2020 - 10:40
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da bir araya geldiği kadın muhtarlara hitap etti.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması şöyle:
"-1833 yılında bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. Muhtarlığın kurumsal oalrak bu kadar tarihsel bir derinliğe ulaşması muhtarlık üzerine düşünmemizi zorunlu kılıyor. Bütüncül bir muhtarlık kanununa ihtiyacımız var. 82 kanunda 354 maddede muhtar adı geçer. Kanun taslağı hazırlandı, muhtarların bir kısmına gönderildi. 
-Sizde birleşik oy pusulası niye yok? Küçük kağıtlara yazılıyor isimler. Rakip, kağıtları toplayıp götürebiliyor. 
-Niye muhtarlık evi yok? Bu çerçevede düzenleme yapılmalı. 
-Muhtar olmadığında kapısını kapatıp gidiyor. Bir yardımcı personelin muhtarlığa tahsis edilmesi lazım.
-Köy tüzel kişiliğinin tanınması lazım. 
-Belediye emlak vergisi topluyor. Bir kısmını belediye alır, bir kısmını da muhtara verirsiniz. Kaynak var, kaynağın adil paylaşılması lazım. O zaman muhtarın da bütçesi olur. 
-İhtiyaç sahibi ailelere yardımlar genel olarak siyasi görüşe göre yapılıyor. Yardımı götürecek kişinin siyasi propaganda malzemesi yapmadan yardımı ulaştırması lazım. Bunu muhtar yapmalı. 
-Mahallelerle ilgili kararlar alınır belediye meclisinde haberiniz olmaz. Olması gerek sizin muhtarlık alanınızla ilgili olarak belediye meclisinde bir konu görüşülecekse o toplantıya davet edilmelisiniz, kürsüye çıkıp konuşmalısınız, oy hakkınız olmalı. Bunlar olduğunda muhtar daha güçlü olacaktır.
-Muhtarlık bazı kanunlara göre kamu kurumu olarak tanımlanmıyor. Seçimse seçim, kamu hizmetiyse kamu hizmeti. Belediyelerle kamu hizmeti yapılmasına yasa engel. Neden itiraz etmiyorsunuz? Proje geliştirebilirsiniz ama yasa buna engel. Bunun kalkması lazım. Muhtarlık, kamu kurumu olarak yasalara geçmeli.
-Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalı. Hazırladığımız muhtarlık taslağında var. 
-Nüfusun yarısı kadın. Cinsiyet kotası getirilmeli. Kendi tüzüğümüzde cinsiyet kotası yüzde 33, yüzde 20 de gençlik kotası var. Bunun parlamentoya da yansıması lazım, dedik. Siyasi partiler yasasının değişmesi lazım. Bunun meclisten geçmesi lazım. 306 kadın örgütüyle görüşme yaptım. Kadınlar parlamentoda yeterli temsil için yeterli mücadele vermiyor.
Kanun teklifi mecliste görüşülürken kadın örgütlerini davet edeceğiz. Bu teklife hayır diyenlere oy vermeyin. Kadının gücünü gösterin. 
-Siyaset dar bir alana sıkışmış durumda. Bazıları etnik kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapıyor. Kadınların bu siyaset anlayışını reddetmesi gerekiyor. İnanç siyaset malzemesi olamaz. Herkesin inancı kendisine aittir. Allah'la kul arasına girmek kimsenin haddi değildir. Bunun siyasetin dışında tutulması lazım. Etnik kimlik de siyasete malzeme olmaz. Herkesin kimliği şerefidir. Herkesin yaşam tarzına saygı göstermek zorundayız. Hak arayışlarımızı bu çerçevede yapınca Türkiye'de demokrasiyi güçlendirmiş oluruz. Güçlü demokrasiyi inşa edecek olan kadınlardır. Kadınlar mücadele verdiğinde sadece Türkiye değil dünyadaki kadınlara örnek olacak adım atmış olacaksınız."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları