loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu: Kimsenin askere talimat verme yetkisi yoktur

Kılıçdaroğlu: Kimsenin askere talimat verme yetkisi yoktur
Tarih: 22.04.2013 - 15:49
Kategori: Siyaset

Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasını, değerlendirdi...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

23 Nisan resepsiyonuna katılıp katılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, bir sorun çıkmaması halinde yarınki resepsiyona katılacağını bildirdi.

Kılıçdaroğlu'na, Genelkurmay Başkanlığı'nın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yasalarda ve Hükümet direktifinde belirtildiği şekilde teröristle mücadelesinin devam ettiğine yönelik açıklaması da soruldu. Kılıçdaroğlu, yasaların, orduya verdiği görevlerinin bulunduğuna işaret ederek, "Yasalar çerçevesinde ordu da görevini yapacak. Bu, büyütülecek olay değil" dedi.

TSK'ya yazılı emir verilmesinin gündeme geldiğinin ifade edilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Yetki zaten Hükümet'te. Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'na bağlı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi işlev görüyor. Kırsal alandaki yasalara aykırı işlerde Jandarma Genel Komutanlığı çalışmasını yapar. Bir de Genelkurmay'a bağlı olan Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri var. Bunlar, hükümetin talimatıyla görev yaparlar ve yasaların verdiği görevleri yerine getirirler. Jandarma'nın yaptığı iş ile ordunun yaptığı işi birbirinden ayırmak gerekiyor. Olaya böyle bakmamız gerekiyor. Bir yerde gerçekten büyük olaylar olmuşsa, devletin ve hükümetin temsilcisi vali, orduyu olayları yatıştırmak üzere göreve davet eder. Bir davet gelmeden ordu kendiliğinden gitmez. Bu, bildiğimiz yasal tanımlamalar."

Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, böyle bir emir verilmesi ve uygulamasının suç olduğuna yönelik açıklamasının anımsatılması üzerine, kimsenin, yasalara aykırı talimat veremeyeceğini belirtti.

Yasaların öngördüğü kurallar ve ilkelerin bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "O, parlamentonun iradesidir. Yani bir anlamda milli iradedir. Yasaların öngördüğü kuralların dışında, kimsenin talimat vermeye yetkisi de hakkı da yoktur" şeklinde konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları