loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu, Meclis'te 2015 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu

Kılıçdaroğlu, Meclis'te 2015 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu
Tarih: 10.12.2014 - 17:03
Kategori: Siyaset

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2015 bütçe görüşmelerinde Başbakan Davutoğlu'na tarım politikalarından, yolsuzluklara, eğitim sisteminden Kaç-Ak Saray'a kadar birçok konuda soru sordu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2015 bütçe görüşmelerinde Başbakan Davutoğlu'na tarım politikalarından, yolsuzluklara, eğitim sisteminden Kaç-Ak Saray'a kadar birçok konuda soru sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2015 bütçe görüşmelerinde konuştu. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

Sayıştayın hazırladığı raporlar kuşa çevriliyor. Sayın Cemil Çiçek buna engel olun. Makaslanıyorsa düzeltiliyorsa hangi gerekçeyle düzeltildiğini bizim bilmemiz gerekiyor. Eğer Sayıştay'ın üzerinde bir baskı varsa o kurum TBMM üzerinde denetim yapamaz.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'yla ilgili denetimler. Denetim raporu geliyor kurumdan da geçiyor, parlamentoya gelecek. Aynı kurum raporu tekrar incelemeye alıyor rapor kuşa çevriliyor. Burada sayın Cemil Çiçek'e sesleniyorum. Burada suç hükümetin değil Cemil Çiçek'in. O rapor hangi gerekçeyle ikinci kez komüsyona gelip geri alınıyor.

Hangi kurumlar hangi gerekçeyle tabloları vermedi? Kimse bilmiyor ama hükümet biliyor. Sayın Davutoğlu'na ilk sorum denetim raporları hangi gerkeçeyle rapora konulmadı.

12 yıl geçmiş yapısal reformlardan söz ediliyor. 12 yıldır başka hükümet varmış gibi yapısal reformlardan bahsediliyor. Katma değeri yüksek ürünlerden söz ediliyor. Ekonomi politikasının temeli vatandaş refah içinde yaşasın.

TÜM HÜKÜMETLERDEN 1 TRİLYON DOLAR DAHA FAZLA PARA HARCADILAR

2008 yılında kişi başına milli gelir 10 bin 444 dolar. 2014 10 bin 537 dolar. 4-5 yılda 93 dolar artmış. Hangi ekonomik politikadan söz ediyorlar. Bütün Cumhuriyet Hükümetleri'nin harcadığı paradan 1 trilyon dolar daha fazla para harcadılar. Ortalama büyüme yüzde 4.7. En son rakamlar açıklandı durum felaket.

Vatandaş borç batağında. Evde tencere kaynayacak mı vatandaşın derdi bu. Eğer bu tablo yanlışsa çıkıp özür dileyeceğim. Doğruysa hükümet çıksın vatandaştan özür dilesin. Borçtaki artış yüzde 11 binin üzerinde.

Birileri malı götürüyor biz bunu biliyoruz. Saray'dan bakınca günlük güneşlik bir Türkiye görüyorlar. Ama bütün Türkiye böyle değil. Bir hükümetin hedefi Türkiye'yi bilgi toplumuna taşımak olur.

Kalkıp Norveç'e baksınlar. Eğitimde nasıl bir politika izledikleri ortada. 4+4+4 getirdiler. Bakanlar Kurulu'nda görüşülmedi. Eğitim planlamasında yoktu. 5 kişi aramızdan çıkıp kanun teklifi hazırladı. Kavga dövüş çıkardınız. Eğitim sistemi hallaç pamuğu gibi atıldu. Kendi çocuklarını denek konumuna getiren dünyada hangi ülke var? Anne baba kendi çocuğunu hangi okula göndereceğini bilimiyor.

İran bilimsel yayında bizi geride bıraktı. Güney Kore'den önce biz otomobil üretiyorduk. Şimdi halimize bakın.

2002'de İmalat Sanayii'nde ileri teknolojinin oranı yüzde 5.7. 2013 yüzde 3.4 arkadaşlar. Genel imalat içinde düşmüş durumda. İhracatta 2002 yüzde 6.2. 2013 yüzde 3.5. Bu ayıp bu hükümete yeter. Bizim üniversitelerimiz vardı bilim üretiyorduk. Tüketime gelince koşuyoruz üretime gelince koşuyoruz. 1 milyon kişi başına AR-GE'de çalışan insan sayısı Güney Kore 5 bin 900, Norveç 5 bin 500, Türkiye 987. O ülkelerden siyasetimiz eksik. Siyasette bozulma başladığı zaman bu karamsar tablo ortaya çıkar. Siz aklın zenginleşmesine karşgı çıkan bir eğitim politikası izliyorsunuz.

İŞSİZLİK

Bu arkadaş AKP'li belediye başkanı. Kendisine başvurulan iş talebini görüyorsunuz. Genç işsizlik yüzde 20'lerde. Niye işsizlik var. Beyefendilerin çocukları işsiz değil. Bunların bir eli yağda bir eli balda. Sorun Ermenek'teki Recep Amca'da sorun. Onun ayakkabısında sorun. 330 bini aştı atama bekleyen öğretmenler. 65 kişi intihar etti.

Bonzai kullanımı neden arttı? Siz mi teşvik ediyorsunuz? Boşanmalar neden arttı arkadaşlar? Hani muhafazakardınız ya. Sonra kalkıyorsunuz biz başarılı bir hükümetiz diyorsunuz. Sayın Davutoğlu çıktı TRT'de bir açıklama yaptı. Emek ücretleri bizde çok yüksek diyor. Çin'de olmayan ücret diyor. Başbakanın bu ülkenin gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi yok. Türkiye'de işçilerin yüzde 4'ü sendikalı Amerika'da yüzde 10. Taşeron işçi 1 milyon 36 bin 73. Hangi yükseklikten söz ediyorsunuz. Kendi maaşınıza bakıp mı söylüyorsunuz?

Asgariücret açlık sınırının altında. İnsaf insaf. Söyleyecek bir söz bulamıyorum. Taşeron işçilik sizin zamanında patladı. Örgütlenme sıfır. Agari ücret ömür boyu mahkum. Kızdı mı hemen kapının önünü gösteriyorlar.

Biz ülkemizde birinci sınıf demokrasi istiyoruz.Biz ücret sendikacılığına karşıyız. İşçilerin örgütlenmesinden sendikalı olmasından yanayız.

Kılıçdaroğlu, Meclis'te 2015 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu

İcradaki vatandaş sayısı. 2002 yılında icra dosyası sayısı 8 milyon civarında. 2013 yılında bu rakam 20 milyon 194 bin kişiyi geçti. Tüketici kredi batağında dedim ya. Kredi kartını ödeyemiyor ya. İyi ya vatandaş harcıyor ama ödeyemiyor. Dünyanın en garip işlerinden birisi. Hükümet yetkilileri gidip icraa dairesi açtılar.

Kalkınma Bakanlığı'nın raporunda diyor ki 'Cezaevi yapımına hız verilecek'. Daha ne diyeyim. 2002 yılında hapisteki kişi sayısı 59 bin kişi. 1 Aralık 2014 156 bin. Üç kat arttı. Cezaevlerinde yer yok biliyor musunuz? Birisi Diyarbakır'a gidip size modern cezaevi yapacağız. Şimdi de birisi kalkıyor yeni cezaevi yapacağız.

DEİK'İ DEVLETLEŞTİRDİLER

Devlet DEİK'i devletleştirdi. Niye bakanlığa bağladılar? Kimdi bunlar TOBB, TÜSİAD, TİM, MÜSİAD, TMB. Bunların gelirlerinin yüzde 1'ini de biz alacağız. Sayın Başbakan siz akademisyensiniz. Vergi kanunla konur kanunla kaldırılır. siz kanun bile çıkarmadınız. Hangi gerkçeyle yüzde 1'leri alıyorsunuz? Bunlar yandaş iş adamlarına her türlü övgüyü veriyorlar. Tuttular bir kararname çıkardılar. Bu şirketlerin tahsil edemediği alacaklara, dediler ki sen tahsil mi edemiyorsun, Çiftçinin bizde alacağı var onu vermeyeceğim sana para vereceğim.

YANDAŞ İŞ ADAMLARIN TAHSİLATÇISI GİBİ DAVRANDILAR

Türkiye Cumhuriyeti devleti ilk kez yandaş iş adamlarının tahsilatçılığını yaptı. Bu hükümetin yatacak yeri bile yok? Bu kararname iptal edildi. Üstelik oy birliğiyle. Siz hangi gerkçeyle yandaş iş adamlarının tahsilatçılığına soyundunuz?

Bu hükümetin bir markası daha var. Sasman ithal ettiler. Koskoca T.C saman ithal etti. Çekirdeksiz yaş üzüm nedir biliyor musunuz? Geçen yıl 5 liraydı bu yıl 2.5 TL. Hangi gerekçeyle siz yaş üzümde fiyatı 5 liradan 2.5 liraya indirdiniz? Bunun bir açıklamasının olması lazım. Narenciye, gidin Dörtyol'a 25 kuruşa alıcı bulamıyorlar. Peki manavda kaç lire 2.5 lira. Aradaki parayı kim alıyor? O şirketin kurucuları arasında sizlerden birisi var mı? Ben bunu sörmak zorundayım, benim görevim bu zaten.

Eskiden Mazotta dünya ikincisiydik. Şimdi Norveç'i de geride bıraktık. 1 Litre mazot Amerika'da 70 sent. Türkiye'de 2 dolar 10 sent. Sayın Başbakana 6. soruyu soruyorum hangi gerekçeyle dünyanın en pahalı mazotunu çiftçiye veriyoruz.

Efendim biz bunu ithal ediyoruz diyorlar. Rafine çıkışı 1.70 kuruş. Her petrol istasyonunu vergi dairesine çevirdiniz.

Hollanda'dan örnek vereceğim. Kişi başıngelir yüksek. Hollanda'da tarım ürünü ihracatı 105 milyar dolar. Peki biz 17 milyar dolar. Neyimiz eksik! Su var gübre var. Ama eksik olan temiz siyaset. akılla mantıkla yönetildiği zaman bir ülke gelişir.

Bu ülke şeker düşmanı, şeker pancarı üretimini engelliyor. Siz Türk çiftçisinin haklarını mı koruyacaksınız yoksa şirketlerin çıkarlarını mı? Memurlarla ilgili konuşmayacağım. Şimdi enflasyon farkı diye bağırıyorlar? Hükümetin önerisi kabul edilseydimemur daha çok para alacaktı. Eğer bir sendika üyesini satıyorsa o sendika sarı sendikadır.

Ekonomik sosyal konseyi hangi gerkeçeyle toplamıyorsunuz? Size Türkiye'nin gerçekleri anlatılıp bu gerçekler altında ezileceksiniz diye mi toplamıyorsunuz?

ÜSTÜNÜZDEKİ SİYASİ VESAYETTEN KURTULACAKSINIZ

Başbakan beni dikkate alın diyor. Sizin boynunuza davul astılar tokmak başkasının elinde. Türkiye'de çift başlı yönetim olmaz. 26 Kasım 2014. Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor Bağ-Kur'a kredi vereceğiz şunu yapıyoruz bunu yapıyoruz. Bakan açıklama yapmıyor Cumhurbaşkanı yapıyor. O zaman kafamızda soru işrati ülkeyi kim yönetiyor? Kredi verilecekse bunu açıklayacak olan kişi Başbakandır. Tokmak orada davul vurada ahmenk yok. 2 koltuk da boş görünüyor.

Sayın Putin geldi. Doğalgaz pazarlığı yapılıyor. Siz neredesiniz? Sayın Başbakan yeri geldiğind eçok güzel cümleler kuruyor. Siyaseti erdem ve ahlak meselesi olarak görüyor. Siyasetimizin ahlakı Şeyh Edebali'nin ahlakıdır. Ahlakın bütün inançların ortak paydası olduğunu da bilerek söylüyorum. Kadim şehirlerimizde dikey değil yatay mimariyi geçerli kılacağız diyor. Siz Başbakansınız, Başbakanlığınızı kanıtlayacaksınız. 9/16 kuleleri Sultan Ahmet Camii'ne bir hançer gibi saplandı. Eski Başbakan tıraşlamadılar ben de küstüm dedi. Bu dairelerin fiyatı 1-4 trilyon arasında değişiyor. Eski BAğcılar Belediye Başkanı, Eski İBB Genel Sekreteri, İmar Komisyonu Başkanı, Sayın Nihat Zeybekçi'nin birden fazla dairesi var. Bu kadar büyük bedeli kredi çekmeden şak diye ödemişler. Siz hukuku egemen kılacak mısınız? 138. maddeye uyacak mısınız? Onu tıraşlarsanız işte gerçek başbakan diyeceğim.

KAÇ-AK SARAYI NEDEN VERDİNİZ?

Sayın Başbakan KaçAk saray hakkında niye konuşmuyorsunuz? Sayın Arınç konuştu israf dedi. Siz hangi gerekçeyle Başbakanlık için yapılan binayı Cumhurbaşkanına verdiniz? Bu binayla ilgili kaçak sarayla ilgili rakamglar vereceğim. Devletin denetim kurumu Sayıştay'a ait. Ciddi yolsuzluklar var. Makline ile sert ve yumuşak toprak kazılması. Müteahhide verilen para 37 lira 19 kuruş fark yüzde 1020. Bir liste var arzu ederseniz size veririm. Soru şu bu kadar büyük fiyat farklarının olduğu yerde siz bir soruşturma başlatacak mısınız?

Cumhurbaşkanı dedi ki güçleri varsa yıksınlar. Güçleri yetiyorsa yıksınlar ne demek biliyor musunuz? Orayı yıkacak olan sizsiniz. E sizin gücünüz yeter mi? Güçleri yetmez. Ve işin bir garip tarafı. Maliyeti kaç lira diye soruyorlar. Maliye Bakanı bir açıklama yaptı 1 milyar 370 bin dolar. Eğer fiyatı açıklanması ekonomiye zarar verecek diyorlar. Nasıl oluyorda fiyatı açıklamıyorsunuz.? Metrekaresi 8 bin liraya yapılan jakuziler buhar odaları var. Sizin vicdanınız buna el veriyorsa hiç itirazım yok. Başbakan yolsuzluk yapanın kolunu koparırım diyor. Kolunu kırma arkadaş hesabını sor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları