loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu Palandöken ile görüştü

Kılıçdaroğlu Palandöken ile görüştü
Tarih: 21.05.2014 - 14:52
Kategori: Sendika

Kılıçdaroğlu'nun sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini almak amacıyla başlattığı görüşmelerin ilk durağı TESK oldu...

“Nasıl bir Cumhurbaşkanı olmalı ve siz nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyorsunuz” sorularına yanıt arayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir partiye Genel Başkan seçmeyeceğiz. 76 milyon yurttaşın Cumhurbaşkanı’nı seçeceğiz.” dedi.

CHP Genel Başkan yardımcıları Erdoğan Toprak, Aytun Çıray, Bülent Tezcan, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ile birlikte TESK Başkanı Bendevi Palandöken’i ziyaret eden Kılıçdaroğlu TESK yönetcileriyle görüş alışverişinde bulundu.

Kılıçdaroğlu; “Oturup masa başında aday belirlemenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Esnaf ve sanatkarlar Türkiye’nin bütün coğrafyasına yayılmıştır ve toplumun önemli kanaat önderleridir. Ülkenin yönetiminden bende sorumluyum ama seçilerek buraya gelmiş esnaf ve sanatkar arkadaşlarımda sorumludurlar”

Palandöken, “2014’ün kaybedilen bir yıl değil, kazanılan bir yıl olmasını istiyorum”

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu toplantı öncesi gazetecilere şunları söyledi;

“Önümüzde yeni bir süreç var. İlk kez bir Cumhurbaşkanını halkımızın oyuyla seçeceğiz. Size gelmemizin nedeni şu; esnaf ve sanatkarlar olarak nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyorsunuz? Bu Cumhurbaşkanının nitelikleri ne olmalı? Eğer biz bu konuda sizden başlayıp diğer meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin de görüşlerini aldıktan sonra adayımızı belirlersek sağlıklı ve tutarlı bir yol izleyeceğimize inanıyoruz. Gelişimizin nedeni bu.

Oturup masa başında aday belirlemenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Esnaf ve sanatkarlar Türkiye’nin bütün coğrafyasına yayılmıştır ve toplumun önemli kanaat önderleridir. Ülkenin yönetiminden bende sorumluyum ama seçilerek buraya gelmiş esnaf ve sanatkar arkadaşlarımda sorumludurlar.

Biz bir partiye Genel Başkan seçmeyeceğiz. 76 milyon yurttaşın Cumhurbaşkanını seçeceğiz. Hiç kimseyi ötekileştirmeyen, aklı önceleyen, herkesin rahatlıkla evet bu benim Cumhurbaşkanı adayımdır diyebilecek bir aday belirlemeye çalışıyoruz. O açıdan sizlerin görüşleri önemli. Bu toplantıdan sonra bir araya geleceğiz. Ben eğer koşullar uygun olursa tek tek sizlerin görüşlerini almak isterim. Arkadaşlarımla beraber geldik. Esnaf ve sanatkarların bir toplum için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Sizlerin görüşleri bizim için çok ama çok önemli. O görüşler çerçevesinde bizde kendi yol haritamızı çizeceğiz. Umuyorum ve diliyorum tabi Türkiye’ye yakışan, dünyada saygınlık uyandıran, hukukun üstünlüğüne inanmış, demokrasiye inanmış, her yurttaşı kucaklayan, öfkeyle değil akılla toplumu kucaklayan bir Cumhurbaşkanı adayı çıkarmış oluruz. Ama nitelikler konusunda sizler görüş beyan edeceksiniz bizde onları not alacağız ve o çerçevede kendi yol haritamızı belirlemiş olacağız.

Siftah sizden bereket Allahtan diye sizin kullandığınız çok güzel bir deyim vardır. Esnafla başladık, siftahı sizinle yaptık bakalım bereket nasıl olacak onu hep beraber görmüş olacağız.

Hepinize teşekkür ediyorum değerli arkadaşlarım.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından sonra TESK Başkanı Bendevi Palandöken’de görüşlerini özetle şöyle açıkladı;

“Sayın Genel Başkanım, değerli heyeti, değerli basın mensupları, değerli başkan arkadaşlarım, Sayın Genel Başkanımızın söylediği gerçekten siftah çok önemli. Esnaf sanatkarın 800 yıllık bir geçmişi var ahilik dönemi. Devletler kurmuş, devletler yönetmiş. Dolayısıyla Sayın Genel Başkanım bizden başlayıp Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı makamının doldurulmasıyla ilgili yeni seçilecek Cumhurbaşkanımızın nasıl bir profilde olduğunu hep birlikte inceleyeceğiz. Dolayısıyla artık ilk defa halkın seçeceği bir Cumhurbaşkanı olacak. Bugüne kadar biliyorsunuz parlamento içerisinde oluyordu.

Evvela Soma’da 301 canımızı yitirdik. Acılı bir gün. Halen devam ediyor yasımız. Esnaf Sanatkarlar Genel Başkanı olarak ben olayı yerinde gördüm inceledim. Sayın Genel Başkanımızda benden biraz daha önce oradaymış. Dolayısıyla oradaki acıları, oradaki yapılacak destek ve yardımları, oradaki kaybettiğimiz o gencecik insanların inşallah bir daha böyle bir tür kazalarla birlikte insanların en ulvi şeyi hayat haklarının yok olmasını teessürle gördük, üzüldük. Elimizden gelen yardımı ve desteği vereceğiz. Oradaki genç kadınlarımızı, dullarımızı, yetim kalan çocukların kaderini esnaf sanatkar çok iyi biliyor ve onlara elinden gelen desteği verecek.

Sayın Genel Başkanımızın söylediği gibi Türkiye artık yeni bir takvimle karşılaşıyor. Bendeniz 5 tane Sayın Genel Başkanım Cumhurbaşkanımızla çalıştım. Dolayısıyla bu 5 tane seçkin, hayatta olanların uzun ömürlü olmasını diliyorum. Vefat eden Sayın Cumhurbaşkanlarına da Allah rahmet etsin diyorum. Bu süreçler hep sancılı oldu. Ülkemizde gerçekten 2014 yılı bir seçim yılı. Biliyorsunuz yerel seçimler akabinde de Cumhurbaşkanlığı seçimi. Dolayısıyla bunun insanları uzlaştırıcı, dolayısıyla Sayın Genel Başkanımızın söylediği gibi kucaklayıcı, demokrasiye inanmış ve şartlarını değerli basın mensupları siz biliyorsunuz. 40 yaşını doldurmuş, üniversite mezunu herkesin aday olabileceği bir süreç.

Dolayısıyla öyle bir Cumhurbaşkanı adayı olacak ki, hem halkın desteğini alacak, hem siyaseten parlamentonun da desteğini almak zorunluluğu var. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı biliyorsunuz en zirve kurum. Dolayısıyla orada önemli görevler ifa edecek. Öyle bir profil olmalı ki sadece tüm esnaf sanatkar değil, Genel Başkanımızın söylediği gibi 76 milyon insanı kucaklayıcı ve o profile sahip, gerçekten yurt sevgisi dolu, memleketin en üst makamı.

Ben tahmin ediyorum ki, bu 2014 yılı gerilimsiz, huzur dolu, demokrasi kurallara uygun şekilde cereyan eder. Birbirimizi kırmadan, ülkenin genel menfaatlerini düşünmek kaydıyla sadece yurt içindeki seçmenlerin değil, dışarıdaki Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü yükseliş trendinde olan, gerçekten de Avrupa ekonomisinin üstünde bir performansın sergilenmesi için çaba harcanmasının inşallah semeresi taçlandırılacak çıkacak. Ülkemiz yeni Cumhurbaşkanını iradesiyle, vicdanıyla sandığa gitmek suretiyle seçecek. Dolayısıyla bizimde tabi düşüncelerimiz sivil toplum kuruluşları olarak. Ama her şeyden önce bir Türk vatandaşı olarak bizimde tabi beklentilerimiz Sayın Cumhurbaşkanının bu ülkedeki birleştirici ve ülkenin tamamını kucaklayıcı ve ülkedeki tüm insanlarla barışık, ülkenin bekleyen meselelerinin ötelenmeden gündeme gelmesiyle daha çok demokrasi, daha çok insan hakları, daha çok Avrupa’ya karşı Türk ulusunun her zaman birlik ve beraberlik içinde olup Cumhurbaşkanı seçiminin diğer dönemlerdeki gibi her dönemde sancılı olmak suretiyle geçen Cumhurbaşkanlığı süreçlerindeki tartışmaların sadece kendi seçim propagandalarında veyahutta siyaseten eğer olacaksa siyasetteki sayın değerli milletvekillerinin de desteğini almak suretiyle siyasi partilerin konsorsiyumu olmak suretiyle tartışmasız bir Cumhurbaşkanlığı makamı olacak. Artık bu makam gerçekten ülkemiz için çok önemli, çok beklentili. Biliyorsunuz ekonominin durumunu. Eğer bu yılı kaybedersek 2014’ün sonunda da biliyorsunuz 2015’te de genel seçimler var. Dolayısıyla kaybedilen bir yıl değil, kazanılan bir yıl olmasını istiyorum”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları