loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu'ndan ortak açıklama

Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu'ndan ortak açıklama
Tarih: 15.09.2020 - 15:36
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu Gelecek Partisi Genel Merkezi'nde ziyaret etti.

İki lider, ziyaretin ardından ortak açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:
"Size ve arkadaşlarınıza teşekkür ediyoruz. Genel merkeziniz hayırlı uğurlu olsun. Siyasette ilk adımları atan Gelecek Partisi'nin yöneticilerini de kutluyoruz.

Türkiye'nin, dünyanın sorunlarını, ekonomiyi, demokrasiyi konuştuk, görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Genel Başkan Gelecek Partisi'nin görüşlerini dile getirdi.

Demokrasi konusunda ortak söylem oluşturmamız da önemliydi. Türkiye'de herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği, baskı altında kalmayacağı Türkiye özlemini dile getirdik. Genel başkana ve arkadaşlarına başarılar diliyorum. Önümüzdeki süreçte önemli sorunlar olduğunda da görüşebileceğimizi ifade ettk."

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:
"Sayın genel başkan ve heyetine ziyaretleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Hepimizin en fazla hissettiği husus bir araya gelip görüş alışverişinde bulunmaktır. Son dönemde öyle bir siyasi atmosfer hakim ki siyasi liderlerin konuşması, medenice tartışması olağanüstü durummuş gibi kutuplaştırıcı bir dil hakim oldu. Dogmatik kalıpları kırmak gerekir. Kendi mahallelerimizden çıkarak, bütün vatandaşları kucakayacak iklimin oluşmasını sağlamak hedefindeyiz. Genel başkanın ziyareti önemli bir adım teşkil edecektir.

Genel başkanla karşılıklı eleştirilerde de bulunduk ama nezaket içinde yaptık. Türkiye'de demokratik iklimin sağlam bir temele dayandırılmasının bütün siyasi liderlerin görüşerek mesafe alınacağı kanaatindeyiz. 

Son derece çetin ekonomik şartlar var. Doğu Akdeniz'de süreçten geçiyoruz. Bugün olduğu gibi ziyaretlerle demokratik bilince uygun şekilde, insan haklarında hakettiği düzeye gelecek. 

CHP en eski partidir. Biz de 29 kongremizi yaptık. İl kongrelerimizi tamamlayıp büyük kongrelerimiiz yapacağız. Bundan sonra da ülkemizin şartları gerektiği her süreçte istişareleri sürdürmek niyetindeyiz. Bu istişarelerle yeni bir çığır açılır umarız. Karşılklı saygıya dayalı bir kültür oluşturabiliriz." 

Kılıçdaroğlu: (Canan Kaftancıoğlu'nun Atatürk açıklaması) Genel başkan yardımcımız açıklama yaptı. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'de yaşayan herkesin ortak değeridir. 

(İktidarın seçim kanunda değişiklik planı)

Kılıçdaroğlu: Bir iktidar sürekli seçim kanunlarıyla uğraşıyorsa gidicidir. Yanına MHP'yi de alarak nasıl iktidarda kalırız arayışında olan iktidar kendine özel düzenleme yapıyor demektir. Parlamento açıldığında seçim yasasıyla ilgili düzenleme geldiğinde oturur konuşuruz. Diğer genel başkanların da görüşünü alabiliriz. Demokrasinin yara almaması için her siyasi partinin aldığı oy oranında temsil edilmesini isteriz. Düşüncemiz Türkiye hukukunu darbe hukukundan ayırmaktır.

Davutoğlu: Cumhur İttifakı oluşurken başka ittifak oluşmayacğı düşünülmüştü. Her görüşmeyi bir ittifak ya da kategoriye oturtmadan önce bu görüşmeleri olağan görmemiz lazım. Genel başkanın buraya hayırlı olsun ziyareti yapması diğer partilere örnek olmalı. Biz de iade-i ziyarette bulunacağız. Öyle bir iktidarla muhatabız ki geçtiğimiz 2 bayramda bayramlaşmayı reddetmiş iki parti iktidarda. Böyle bir iklimde saygıya dayalı işbirlikleri konuşmak zorlaşır. Seçim mevzuatı tartışması Gelecek Partisi kurulduktan sonra gündeme geldi. İktidarda olanlar yeni bir seçim mevzuatı getiriyorsa mevcut kurallarla iktidara gelemeyeceğini düşünüyor ki yeni kural getirmeye çalışıyordur. 

(Bülent Turan'ın Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu görüşmesi ile ilgili Yarım kalan istikşafi görüşmeler yeniden başlıyor. Erdoğan’ı ve milli devlet politikasını tasfiye etmek anlayışındaki adımları Allah biliyor, millet görüyor" paylaşımı) 

Kılıçdaroğlu: Bülent Turan'ı muhatap almak istemem.

Davutoğlu: Ben de muhatap almam. Bu açıklamayı cumhurbaşkanına danışarak yapmışsa cevap vermek gerekir. Yapmamışsa cumhurbaşkanının kendisine sormak gerekir. O dönemde ben Bülent Turan'ın da genel başkanıydım. Hiçbir şeyi gizli saklı yapmayı doğru görmem. CHP ile yürüttüğümüz görüşmeler cumhurbaşkanının hükümet kurmakla görevlendirmesiyle olmuştur. Heyet içindeki 4 üye halen AKP vekilidir. Erdoğan'a bir komplo varsa bu arkadaşlara açıklama yapmak düşer.

Erdoğan'a söylüyorum. Grup başkanvekilinize söyleyin o görüşmeler sizin görev vermeniz üzerine yapıldı. 

(Doğu Akdeniz meselesi)

Kılıçdaroğlu: Türkiye'nin 5 temel sorunundan bahsetmiştik. Birisi de dış politkaydı. Dış politikanınn180 derece değişmesi gerektiğini ifade ettik. Sakız Adası'nda Navtex ilan etmekle iktidar yeni bir alan açıyor. Toplumu aldatmaya yönelik bir açıklama. Türkiye dış politkada yalnızlaştı. Türkiye bir dönem istikrarın temel aktörüydü, artık öyle görülmüyor. Oruç Resi gemisi neden çekildi Antalya limanına? Bakım varmış. Dışişleri Bakanı 90 gün görev yapacak demedi mi? Kimin talebi üzerine çekildi? Kim dışişleri bakanı, İbrahim Kalın mı, Çavuşoğlu mu, Hulusi Akar mı? Dışişleri Bakanlığı devre dışı bırakıldı. Türkiye en haklı davasında yalnız kaldı. 

Yıllardır adalar silahlandırıldı dedik, yeni mi aklları başlarına geldi? Devlet dediğiniz yapının ciddiyeti olur. Pompeo geldi Rum kesimiyle görüştü, Türk kesimine gitmedi. Anlaşma imzaladılar. 1960 anlaşmalarına aıkça aykırı. Türkiye'nin garantörlüğü var. Biz MYK'yı acikl topladık açıklama yaptık. Dışişleri Bakanlığı mahçup şekilde ertesi gün açıklama yaptı. Filistin bile yanımızda değil. İktidar gelen telkinlere göre karar veriyor. Bazen Rusya'dan, bazen ABD'den telkinler geliyor. İçeride kahramanlık edebiyatı yapıyorlar. Türkiye'nin çıkarlarını peşkeş çekeceksiniz, kahramanlık edebiyatı yapacaksınız, biz de ses çıkarmayacağız? Neden s-400'ü aktive etmiyorsunuz? Dış politikada en son söyleyeceğinizi en başta söylerseniz manevra alanını kaybedersiniz. Bugün geldiğimiz nokta budur. 

Davutoğlu: Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Libya'daki politikası doğrudur. Türkiye'nin vazgeçilmez çıkarları vardır. Politika ne kadar haklıysa yürütülen diplomasi de o kadar yanlıştır. Doğu Akdeniz'de, Sakız'da göstermelik Navtex ilanı konjonktüreldir. Oruç Reis'in geri çekilmesinden sonra bir hamle ama inandırıcı olmadı. 

Erdoğan'ın şahsileştirdiği politikayla dostum dediği Putin YPG'yi Moskova'da ağırladı. Bunların bir anlamı var. Azerbaycan dışında destek veren tek ülke yok. Hiçbir zaman Doğu Akdeniz ve Ege'de böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmadık." 

Kılıçdaroğlu: ABD tatbikat yapacaksa sen de S-400'leri aktive edeceksin. Türkiye üzerinde kimsenin hesabı olamaz. Türkiye Doğu Akdeniz'den vazgeçemez. Türkiye Mısır'la süratle bir araya gelmek, büyükelçi göndermek zorundadır."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları