loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu yabancı basınla buluştu

Kılıçdaroğlu yabancı basınla buluştu
Tarih: 15.06.2013 - 15:13
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı olaylarını izleyen yabancı basın mensupları ile Maçka'da bir araya geldi...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Taksim Dayanışması tarafından Gezi Parkı’nda eylemlere devam kararı alınmasına ilişkin olarak, “Oradakiler nasıl karar alırlarsa, o kararlara hepimizin saygı duyması gerekir. Biz de saygı duyacağız. Bir demokraside olması gereken kurala uyarak, onların kararlarına saygı göstereceğiz” dedi.
Kılıçdaroğlu, İstanbul Swissotel’de çok sayıda yabancı basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Burada yaklaşık 1.5 saat süren toplantının ardından çıkışta basının karşısına çıkan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CUMHURBAŞKANI'NIN "EVİNİZE DÖNÜN" TWEETİ

Gezi Parkı’nda direnişe devam kararı aldığı ve bu konuda neler düşündüğünün sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Oradakiler nasıl karar alırlarsa, o kararlara hepimizin saygı duyması gerekir. Biz de saygı duyacağız. Gençler oturdular, eyleme onlar karar verdiler. Uzun süredir tartışıyorlar bildiğim kadarıyla. Tartışmaların sonunda nasıl karar aldılarsa, bir demokraside olması gereken kurala uyarak, onların kararlarına saygı göstereceğiz” diye yanıt verdi.
Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanı bir tweet attı ve ‘evinize dönün’ çağrısı yaptı. Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki bir soru üzerine, “Çağrı yapabilirler. Onu da demokratik bir talep olarak görmemiz gerekiyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı gençlere ‘evinize dönün’ diyor. Gençlerin de bazı talepleri var. Hangi gerekçe ile eyleme devam edeceklerini bilmiyoruz tabii. Onlara da saygı göstereceğiz” karşılığını verdi.

“ANAYASADA SİLAHSIZ VE SALDIRISIZ TOPLU GÖSTERİ YAPMA HAKKI VAR”


Anayasada silahsız ve saldırısız, toplu gösteri yapma hakkı olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, “Altını çiziyorum. Hakkı var. Yurttaşın hakkıdır bu. Demokrasilerde haktır. İnsanlar düşüncelerini özgürce dile getirirler. Onlar da orada biraraya geldiler. Düşüncelerini söylüyorlar. Geniş bir kamuoyu desteği aldılar. Sadece Türkiye’den değil, dünyadan da büyük bir destek aldılar. Çünkü onlar, daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi istiyorlar. Bu ülkede kim daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi istemiyor? Eğer bu talep haklıysa, meşruysa, herkesin destek vermesi lazım. Hepimizin destek vermesi lazım.”

“GEZİ OLAYI BASKILANAN BİR TOPLUMUN PATLAMASIDIR”

Kılıçdaroğlu, ülkenin daha fazla özgürlüğe, daha fazla demokrasiye ihtiyacı olduğunu altını çizerek, şöyle devam etti:
“Gezi olayı aslında, baskılanan bir toplumun patlamasıdır. Bardağı taşıran son damladır Gezi olayı. Sadece bir parka sahip çıkmanın ötesinde bir olaydır bu. Eğer dünyada yankı buluyorsa, dünya bu olayı sahipleniyorsa, çağdaş dünya sahipleniyorsa, bunun bir anlamının olması gerekir. Orantısız güç kullanarak, sizin bu insanları susturmamanız gerekir.”

“BİBER GAZINA, COPA, TAZYİKLİ SULARA RAĞMEN ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ İSTİYORLAR”


Gezi Parkı olayları sırasında dört kişinin yaşamını, 12 kişinin ise gözünü yitirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu “63’ü ağır, beş binin üzerinde yaralı var. Bütün bu baskılara, biber gazına, copa, tazyikli sulara rağmen bu insanlar, özgürlük ve demokrasi istiyorlar. Bundan hepimizin onur duyması gerekir. Hepimizin gurur duyması gerekir. Çünkü onlar bu ülkeye demokrasi ve özgürlüğü getirmek istiyorlar” diye konuştu.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları