loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu'ndan pandemi sürecinde eğitimle ilgili 14 maddelik öneri

Kılıçdaroğlu'ndan pandemi sürecinde eğitimle ilgili 14 maddelik öneri
Tarih: 16.09.2020 - 12:02
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde pandemi koşullarında eğitim sürecine ilişkin 14 maddelik öneride bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Eğitim şuralarında oturulur konuşulur ve politikalar belirlenir. Bakandan bakana ya da günübirlik politikalarla eğitim politikaları oluşturulmaz. Üzülerek ifade ediyorum ki 18 yıllık AKP döneminde eğitim sistemimiz tamamen felç edildi."

"Devlet okuluna giden öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet yok. 21. yüzyıldan söz ediyorum. iktidarın Türkiye'yi çok farklı bir şekilde lanse ettiğni biliyorum. Ama rakamlar yalan söylemez."

"Eğitime yaklaşımda dünya gerçekleri asla gözardı edilemez. Eğtim ilkeleri belirlenirken uzmanların olmasına özen gösterilir. Tarafllar eğitim şuralarında oturur konuşur, politika belirlerler. Bakandan bakana günü birlik kararlarla eğitim politkaları oluşturulmaz.

18 yıllık AK Parti döneminde eğitim sistemimiz tamamen felç edildi. 

Hiçbir anne ve baba sistemden memnun değil. Eğitim sistmini temelden sarsan sistem 4+4+4 uygulamasıdır. Şurada görüşüldü mü, hayır. 5 AK Parti vekili imzaladı. Eğitimden haberdar olmayan 5 kişi eğitim politikasını belirledi. Dünya tarihinde böyle bir felaket yok.

Durumu iyi olan aileler özel okullar gönderiyorlar çocuklarını. Durumu iyi olmayan aileler devlet okullarına gönderiyor. Eğitimde olağanüstü bir eşitsizlik ortaya çıktı.

Milli Eğitimle ilgili pandemi süreci var. Bu sorunları nasıl aşabiliriz konusundaki düşüncelerimi ifade etmek için bu toplantıyı düzenliyoruz

Bugün devlet okullarında zorunlu örgün eğitim kapsamında 54 bin 715 okulu var devletin. 13 bin 870 özel okul var. Zorunlu örgün eğitim kapsamında 588 bin 10 derslik var. Derslik başına 26 öğrenci düşüyor. Özel okullarda 139 bin 339 derslik var. Derslik başına 11 öğrenci düşüyor. 

15 milyon 189 bin öğrenci devlet okullarına devam ediyor. 1 milyon 468 bin 198 özel okullara gidiyor. devlet okullarında 942 bin 936 öğretmen var. 101 bin 730'u sözleşmeli. 174 bin 750 öğretmen özel okullarda görev yapıyor.

Devlet okullarına giden öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet yok. Türkiye'nin uçtuğunu, büyüdüğünü söylüyorlar, eğitim sisteminin parlak olduğunu söylüyorlar ama rakamlar yalan söylemez.

Devlet okullarına giden 754 bin 429 öğrencinin evinde TV yok. EBA'yı yapıyoruz. TV'si olmayan öğrenci nasıl eğitim alacak?

Pandemi koşullarına eğitim için 57 bin 340 yeni dersliğe ihtiyaç var. 92 bin 165 yeni öğretmene ihtiyaç var. 

Pandemi süresince esnaf, çiftçi, işçiler için öneriler getirdik. Eğitim konusunda da önerilerimizi getiriyoruz.

1-MEB'e kaynak sağlanarak 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmeli. Bazı köy okulları yeniden açılmalı. CHP olarak sesleniyoruz Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor, yapamayacağını söylüyorsa yer tahsisi yapılmak koşuluyla CHP'li başkanlar bu yatırımı kendi illerinde yapmaya taliptir.

2-İBB İSMEK, Ankara Büyükşehir Belediyesi BELMEK binalarını pandemi koşullarına katkı için MEB'in kullanımına tahsis etmeye hazırlar.

3- YÖK ile işbirliği kapsamında üniversitelerin 2020-2021 döneminde açılmayacak derslikleri örgün eğitimin kullanımına tahsis edilmelidir. 

 Yeni dersliklerin hizmete girmesiyle 92 bin 165 öğretmenin ataması yapılmalıdır. Sözleşmeli, kadrolu öğretmen garabetine son verilmeli.

4- Okulların hijyen kurallarına uygun açılması açısında MEB'e kadrolu yardımcı hizmetli personeli alınmalı.

5- Dezenfektan, maske, ateş ölçer için velilerden ek ücret talep edilmemeli.

6- MEB, internet sağlayıcısı kurumlarla görüşerek devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet ücreti evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır.

7- Uzaktan eğitim süresince öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız internetin ücretsiz ya da çok ucuz şekilde verilmesi için girişimde bulunulmalı.

8-Evinde TV'si olmayan 754 bin 429 öğrencinin TV'ye kavuşması için MEB STK'lerle 'Senin de TV'nin olsun' kampanyası açmalıdır. MEB yapmayacaksa CHP'li belediyeler STKlerin de katksıyla bu sorunu çözmeye taliptir.

9- Her hanede tablet, masa üstü, diz üstü bilgisayar bulunmalı. Bilgisayar ihtiyacı MEB tarafından karşılanmaldır. MEB yapamayacaksa CHP'li belediyeler yıl başındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşulu ve açacakları yardım kampanyalarının engellenmemesi şartıyla sorunu gidermeye taliptir.

10- MEB'in EBA üzerinden yaptığı uzaktan eğitim sadece TRT ile sınırlı kalmamalı, belli dersler tüm TV kanallarında eş zamanlı verilmelidir. 

11- Pandemi koşulları tüm derslerin okulda verilmesine uygun değilse sadece Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi derslerinin okulda verilemsi düşünülmelidir.

12-Pandemi süresince bi sağlık görevlisi ve bir rehber öğretmenin mutlaka okulda bulunması sağlanmalıdır. 

13- Okul servisi yapan esnafın kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleriyle kredilerinin faizsiz ertelenmesi sağlanmalı.

14-Kamu-özel ayrımı olmaksızın anne babalara dönüşümlü eğitim izni hakkı tanınmalı.

Çocuklarımız için yapmayacağımız fedakarlık yok. Onlar ne kadar iyi yetişirse Türkiye o kadar hızlı kalkınır. Eğitim bir kişinin bir grubun tekeline bırakılacak bir olay değildir."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları