loading
close
SON DAKİKALAR

Kılıçdaroğlu'nun Babacan'ı ziyaretinin ardından iki liderden ortak açıklama

Kılıçdaroğlu'nun Babacan'ı ziyaretinin ardından iki liderden ortak açıklama
Tarih: 08.10.2020 - 12:50
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ziyaret etti.

Görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu: Ekonomi, sağlık, dış politikada pekçok sorun hakkında görüşlerimizi aktardık. Sayın genel başkana sorunlarla ilgili çözümleri aktardıkları için teşekkürler. DEVA Partisi siyaset dünyamızın yeni yıldızı. Gerekli kongreleri yapıp siyaset dünyamızda yerini alacaktır.

Babacan: Türkiye'nin genel sorunlarını ele aldık. Türkiye'nin insan hakları sıkıntıları hızla büyüyor. Demokrasi sadece seçimden seçime yürüyen bir süreç değil. Sivil toplumla berbaer yürüyor. STK'le başta olmak üzere baskılar sivil topum üstünde baskı oluşturuyor.

Yargı üstündeki baskılar malum. Anayasa bile gözardı edildiği zaman kurallı, ilkeli bir yönetimden bahsedemiyoruz.

Ekonomi sorunları büyüyor. Eğitim, sağlıkla ilgili ciddi sorunlar var. Ülkenin itibarı güçlü olmayınca, ülke yalnız kalınca ulusal çıkarlar zafiyete uğruyor. Partimizin teşkilatlanma süreciyle ilgili genel başkana bilgi verdim. İlçe kongrelerimiz 1 aydır devam ediyor. İl kongrelerimiz başlıyor. 

(Erdoğan'ın 'gerçek mümin acıyı bal eyleyendir' sözü) Kılıçdaroğlu: Mümin alçakgönülüdür, kul hakkı yemez. Yatağa aç giren çocuklar varsa sarayda oturmaz. Bir insanın söylemiyle eyleminin örtüşmesi gerekiyor. Erdoğan'ın söylemlerinin ciddiye alınacağını düşünmüyorum. 

Babacan: Yöneticilerin görevi vatandaların yokluk karşısında sabretmesini istemek değildir.

(Uygur Türkleri'ne destek açıklamasına Türkiye'nin imza atmaması) Kılıçdaroğlu: Uygur halkına yapılan zulmü kabul etmiyoruz. MHP'nin Erdoğan'ın imza at diye çağrı yapması lzım. 

-(İttifak açıklaması) İttifak konuşması söz konusu olmadı. Bugün için ittifak söz konusu değil. Seçim zamanı belki gündeme gelebilir belki oturulur konuşulur. Bugün önemli olan sorunları nasıl çözeceğiz. İki partinin ekonomiye, eğitime, dış politikaya, tarıma, sağlık sistemine bakışı farklı olabilir.

-(Ali Edizer tartışması) Liyakat sistemi çok önemlidir. Liyakatin olmadığı yerlerde insanlar başka gerekçelerde mevkilerle gelirler. Siyasi iktidarın güdeminde liyakat yok yandaşlık var. Kendisine yakın olanları makamlara getiriyor. Bu zatı kim getidi kim götürdü, hepimizi izliyoruz.

-Dolar tırmanıyor. Erdoğan, büyük bir ihtimalle faiz düşerse dolar da düşer demişti. MB Başkanını da görevden aldılar. Bu MB başkanını da görevden almak lazım demek ki. Dolar, sanayi, ekonomi nereye gidecek göreceğiz. Ülke yönetilmiyor. Fakirin fukaranın ne çektiğini Erdoğan bilmiyor. Bir eli yağda bir eli balda sarayında. Esnaf perişan. Bugün Karar gazetesinde bir fotoğraf var. Erdoğan'la yurt dışından gelen bir devlet başkanının fotoğrafı. Erdoğan'ın önünde eğildiğini görüyorsunuz. Bir başka devlet başkanın önünde para için eğilmemeli.

-Bir süre sonra Türkiye seçim gündemini konuşmak zorunda. Gittikçe ağırlaşan bir fatura var. Bu faturanın altından kalkmak bu yönetimin yapabileceği bir şey değil. Topluma daha ağır bir faura çıkmasın diye normalde aklı başında bir yönetim bir süre sonra seçime gitmek durumunda kalabilir. 

Babacan: Konu terfiyse kriter liyakat olmalı. Mülakat sistemi tamamen kalkmalı. Referansı, eşi dostu olmayı sıradanlaştırıyor. Ehliyete dayanmayan bir sistem ülkeyi çıkmaza götürür.

-Çelişkilerle dolu ekonomi uygulaması var. Kurumlar itibarlarını kaybetmiş durumda.  Orta direk yıkılıyor. Geniş tanımlı işsizlik yüzde 34,8. Bir ülkenin resmi rakamlarına güven olmaması felaket. Güven olmayınca istihdam, yatırım olmaz.

-2023'e kadar ne ülke ekonomisinin, ne siyasi durumunun dayanması mümkün değil. Er ya da geç vaktinden önce seçim olacak. Hızlı şekilde teşkilatlanmamızı tamamlayıp seçimlere girmeyi planlıyoruz.

Kılıçdaroğlu: Milyonlarca işsiz var. Devleti yönetemiyorlar. Bunların derdi AYM. Niçin, gündem değitirecekler. Getirsinler Meclise. Bahçeli AYM ile uğraşacağına neden Uygur Türklerini desteklemiyor. Erdoğan'a anlaşmayı imzala yoksa destek vermiyorum, demiyor. Körü körüne bağlılık olmaz, deneme sınamayla devlet yönetilmez. Güçleri varsa değiştirsinler.

Babacan: Hükümet AYM başkanını şahsen hedef aldı. Yüce mahkeme hükümetin istemediği kararı aldı diye mahkeme başkanının hükümet üyesi tarafından tehdit edilmesi kabul edilmesi mümkün değil. Bir sürü sorun var onlarla uğraşsınlar. 

Kılıçdaroğlu: Murat İde'nin gözaltına alınması asla normal değil. Birisi iktidarın hoşuna gitmeyen yazı yazdıysa sabahın köründe evi basılır gözaltına alınır. Bu tür tablolarla maalesef karşılaşıyoruz. Murat İde'ye geçmiş olsun diyoruz.

-Maraş'ın tamamının açılması lazım. Niye sahili açıyorlar, tamamını açmıyorlar? Tamamını açacaklar, KKTC'nin tanınması için Türkiye'nin bütün ülkeler nezdinde girişimde bulunması gerekir. Madem Katar'la dostsun Katar KKTC'yi tanısın. Maraş'ın tümüyle açılmasını isterim. 

Babacan: KKTC kardeş ülke. KKTC'nin daha çok ülke tarafından tanınması ve Kıbrıs sorununa çözüm üretlmesi itibarlı bir Türkiye ile mümkün. Şu anki yönetimin yaklaşımı düşmanlıklar üzerine. Yıllarca yurtta sulh cihanda sulhtu anlayışımız. Maraş'ı ziyaret ettim, çözümsüzlüğün getirdi bir harap olma söz konusu."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları