loading
close
SON DAKİKALAR

Kimya Mühendisleri Odası'ndan 'dezenfeksiyon kabini' uyarısı

Kimya Mühendisleri Odası'ndan 'dezenfeksiyon kabini' uyarısı
Tarih: 04.04.2020 - 13:07
Kategori: Gündem

TMMOB'a bağlı Kimya Mühendisleri Odası (KMO), bazı belediyelerin ve firmaların bina girişlerine koronavirüse karşı önlem olarak kurdukları dezenfeksiyon kabinlerinin sağlık açısından tehlikeli olabileceğini açıkladı.

Bazı belediyeler bina girişlerine koronavirüs tedbirleri kapsamında dezenfeksiyon kabinleri kurdular. Bazı firmaların da hayata geçirdiği uygulamaya Kimya Mühendisleri Odası'ndan uyarı geldi.

KMO'dan yapılan açıklamada, etkili bir dezenfeksiyonda, kullanılan dezenfektanın yüzeyle tam ıslanması ve virüsü parçalaması için 20-30 saniye gibi bir süreye ihtiyaç olduğu belirtilerek, "Bu kabinlerde dezenfeksiyon için aerosol şeklinde püskürtülen karışım tüm yüzeylere temas etmeyecek ve etkili bir dezenfeksiyon sağlanamayacaktır" denildi.

Söz konusu kabinlerde hangi tür dezenfektanların kullanıldığı bilinmediğini vurgulanan KMO'nun açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Bu amaçla kullanılabilecek olan tüm dezenfektanlar, tahriş edici, tehlikeli kimyasallar içeren karışımlardır. Uygulama esnasında vücudun açık kısımlarının, özellikle el, yüz ve gözün ıslanma riski mevcuttur. Bu dezenfektanların kapalı bir ortamda solunmasının, kıyafetlerde kalabilecek olan kalıntılarının insan sağlığına olumsuz etkileri olacaktır. Ayrıca hastalığı olan veya taşıyıcı bir kişinin, kabin içinde konuşma, öksürme, hapşırma vb. yollarla  kendisinden sonra kabine girecek olan kişiye bulaştırma olasılığı mevcuttur.

Tüm bunlara ek olarak kabinlerde yanıcı, parlayıcı olan alkol bazlı dezenfektanlar vb. kullanılması durumunda yangın ve patlama riski oluşturubileceği de göz ardı edilmemelidir.

Dezenfeksiyon kabinleri, COVID-19 pandemisiyle mücadelede katkı sağlamayacağı gibi kimyasalların gereksiz ve yanlış kullanımı neticesinde çevre ve halk sağlığına da ciddi bir tehdit oluşturabilir. Tüm bu sebeplerle ilgili belediyeleri ve firmaları bu yanlıştan dönmeye, halkımızı da bu tür kabinleri kullanmamaya çağırıyoruz. Bu kabinlerin yerine, insan hareketi olan ve faaliyetlere devam edilen binaların girişlerine mümkünse el yıkama istasyonları, mümkün olmayan durumlarda da dezenfektan aparatları konulması daha etkili ve sağlıklı bir dezenfeksiyon yöntemi olarak önerilmektedir." 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları