Kışanak'tan Arınç'a işkence cevabı

Çektiği işkencelerden dolayı kendisine hak verdiğini söyleyen Bülent Arınç'a Kışanak'tan cevap geldi...
DİYARBAKIR - Bülent Arınç'ın gördüğü işkenceden sonra yaptıklarına hak verdiğini söylediği BDP'li milletvekili Gültan Kışanak, başbakan Yardımcısının sözlerini değerlendirdi.
Arınç, ismini vermeden Kışanak hakkında şöyle konuşmuştu: "Çok kızıyordum ama onunla ilgili bir hatırayı dinledim. Genç kızken Diyarbakır Cezaevi'nde o kadar ahlaksızca işkenceye maruz kalmış ki ben de aklıma gelse dağa çıkardım.''
Bülent Arınç’ın açıklamasını önemsediğini belirten Gültan Kışanak, “Kürt sorunu biraz da herkesin yaşadığı sorunu kendisiyle sınırladığı bir mecrada ilerlediği için, kimse kimseyi anlamadığı için çözmekte biraz kolay olmuyor” diye konuştu.
''Empati kurmak lazım''
Diyarbakır Cezaevi’nde işkence geçirenlerle empati kurulmasını isteyen Kışanak, “Sayın Bülent Arınç’ın bugün empati yapmak ihtiyacı duyması önemli ama keşke beddua etmeden de empati yapmayı aklına getirseydi. Belki benim açımdan adı sanı belli, hikayesi belli yaşadıkları belli böyle bir yaşanmışlıkla empati yapmak daha kolaydır. Ancak şunu bilmek gerekir ki, şu anda hikayesini bilmediğimiz, adını sanını bilmediğimiz binlerce insan aynı travmatik süreçleri yaşadı” dedi.
Köylerini terk etmek zorunda bırakılanlar için de empati kurulması gerektiğini ifade eden Kışanak, şu ifadeleri kullandı:
“90’lı yıllara dair yaşananlarla ilgili de bir empati kurmak lazım. Bir gece yarısı köyü jandarma tarafından basılan, ayakkabısını bile giymeye fırsat bulmadan canını kurtarmaya çalışan 5 milyon insan; evini, barkını, köyünü terk etmek zorunda kaldı. Bunlara da empati yapmak lazım. Pozantı Cezaevi’nde insanlık dışı uygulamalara maruz kalmış çocuklarla da empati kurmak lazım.”
4.5 yıl hapis yattım
1980-82 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi’nde bulunduğunu dile getiren Kışanak, daha sonra 2.5 yıl daha hapis yattığını söyledi.
''14 saat işkence görüyorduk''
Cezaevinde kaldığı dönemde 24 saat işkence yapıldığını belirten BDP'li Kışanak, şöyle konuştu:
“Diyarbakır Cezaevi tam bir vahşet dönemiydi. Her türlü aşağılanma, horlanma vardı. Fiziki işkence vardı. Orada insanlık dışı muamelenin her türünü yaşadık. Esat Oktay’ın köpeği çıkartıldı, o odaya alındım. Kemik ve pislik artıklarıyla 6 ay o hücrede kaldım. Açıkça günün 24 saatini işkence görerek geçirdik.
''Bileklerimde sigara söndürdüler''
‘Türküm’ demek için işkence yaptılar. Oktay’ın kendisi ‘Tamam, marşlar falan önemli değil ama ‘Türküm’ de, seni koğuşa çıkaracağım’ diye bana işkence yaptı. Hala ben bunların açtığı yaraları ruhumda, bedenimde taşıyorum. Fizik işkence izleri de hâlâ ayaklarımda var. Bileklerimde sigara söndürülen yerler var. O nedenler herkes o günleri, Diyarbakır gerçeğini biliyor."
''Kürtler tavşan mı havuç mu gösteriyorsun?''
Bir basın toplantısı düzenleyen BDP Milletvekili Altan Tan da Bülent Arınç’ın sözleriyle ilgili olarak şöyle konuştu:
''Sayın Arınç 'karakolda doğru söyler mahkemede şaşar' tipine uygun birisi. Benim halamın oğlu var, geceleri alkol kullanıyor, gece birçok şey söylüyor gama sabah 'benim gece söylediklerim geçerli değil, gündüz söylersem ciddiye alın' diyor. Sayın Arınç da bir gün 'Kürtçe medeniyet dili midir ' diyor, öbür gün 'dağa çıkarım' diyor. Şunu tavsiye ediyorum, Bursa'da çok kaplıca var, gidin adam akıllı dinlenin. Kafanızı ellerinizin arasına alın. Soru soracağınız kimseler varsa sorun, bu meseleyle ilgili netleşin.
Biri öyle biri böyle diyor. Sürekli Kürtlere havuç göstereceksiniz, öbür taraftan da sopa. Kürtler tavşan mı ikide bir havuç gösteriyorsun? Bak, senin etrafında bir sürü tavşan var hatta o tavşanlara havuç göstermene gerek yok, havucun resmini koy zıplıyorlar.
'Bu baskılar olsaydı ben de dağa çıkardım...' Peki sen 40 senedir politika yapıyorsun, haberin yok muydu bunlardan? Özrü kabahatinden büyük. Uludere'de olanlar Diyarbakır'da olanlardan farklı mı? Çık bir şey söyle. İnsanlar hâlâ dağa çıkıyor.''
NTV
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları












