loading
close
SON DAKİKALAR

Kışlada göz göre göre intihar

Kışlada göz göre göre intihar
Tarih: 15.01.2013 - 11:01
Kategori: Sağlık, Yaşam

Uyuşturucu kullandığı bildirilmesine rağmen askere alınan Turgut Aydoğan intihar etti...

Madde bağımlısı Turgut Aydoğan 2010'da 'uyuşturucu kullandığı' ailesi tarafından bildirilmesine rağmen askere alındı. 45. gününde intihar etti.

Aydoğan ailesi, 2005’te Van’dan İstanbul ’a göçtü. Mehmet ve Nilüfer çiftinin sekiz çocuğu vardı. Dördüncü çocukları olan Turgut, 17 yaşından beri uyuşturucu kullanıyordu. Mayıs 2010’da Avcılar Askerlik Şubesi’ne çağrıldı. Baba Mehmet Aydoğan, 17 Mayıs’ta oğluyla gittiği şubede, Turgut’un uyuşturucu kullandığını söyledi. 20 Mayıs’ta Kasımpaşa Askeri Hastanesi’ne sevk edildi. Aydoğan, ‘Madde bağımlısı olduğunu, vücuduna jilet attığını’ söyleyince GATA’ya gönderildi. GATA, ‘Askerliğe elverişli’ raporu verdi. 7 Haziran’da Manisa Kırkağaç Jandarma Eğitim Komutanlığı’na teslim olan Turgut Aydoğan, 12 gün sonra boynuna jilet atıp intihara kalkıştı. Manisa Askeri Hastanesi’ne sevk edildi. 

Teşhisi yapıldı ama 

‘Madde kötüye kullanım + antisosyal kişilik bozukluğu’ teşhisi koyuldu. ‘Aylık psikiyatrik kontrolü uygundur’ önerisiyle birliğe sevk edildi. Aydoğdu terhis edilmediği gibi iddiya göre, Bölük Komutanı Üsteğmen Mustafa Mandar, intihar girişiminden sonra Aydoğan’ı tekmeledi; ‘ceza’ olarak kaşlarını jiletle kestirdi. Ve 15 Temmuz’da arkadaşları bir ağaçta Aydoğan’ı asılı buldu. Tahkikat raporunda, ‘İntihar nedenleri arasında; madde kullanma, antisosyal kişilik bozukluğu bulunduğu’ belirtiliyordu. Askeri savcılık, ölümle ilgili takipsizlik verdi. Dosya AİHM’ye taşındı. Açılan tazminat davasında ise Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, “Rahatsızlığı ailesince bildirilen müteveffa ile ilgili etkili önlemlerin alınmadığı kanaatine” vardı. Baba Mehmet’e 8800, anne Nilüfer’e 9300 TL maddi, 3 biner TL de manevi tazminat ödenmesine hükmetti. İlgili yasaya göre, hükmedilen değil, reddedilen 50 bin TL’lik tazminat üzerinden hesaplama yapıldı. Davalı idare olan Milli Savunma Bakanlığı’na 7772 TL’lik avukatlık ücreti ödenmesi karara bağlandı. Baba Aydoğan, MSB’ye 7 772 TL ödedi. 

Geri aldılar 

Avukat Nezahat Paşa Bayraktar, “Er olamayacağı açıkken askere almışlar. İnsanların yaşamı bu kadar ucuz” derken, Baba Aydoğan da “İlk intihardan sonra beni arayıp ‘Bana baskı yapıyorlar’ dedi. Başkaları mı, kendisi mi astı, bilemiyorum. Parayı kabul etmiyorum” diye konuştu.

İşte askerdeki ‘can dostlar’

SK, intihar, intihara teşebbüs, kendini yaralama ve firar gibi olaylara karşı ‘can dostu’ uygulaması başlatmıştı. Anadolu Ajansı bu kapsamda, Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı’nda askerlik yapan ‘can dost’lar Fatih Mert Yanık ve Talha Akcan’ın dayanışmasını görüntüledi. Akcan ve Yanık, eğitimler sırasında, yeme-içme ve dinlenme anlarında birbirlerinden ayrılmıyor. Can dostundan, kardeşi gibi ilgi gördüğünü söyleyen Yanık, sıkıntılı zamanlarında birbirlerini teselli ettiklerini kaydetti.

İsmail Saymaz-Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları