loading
close
SON DAKİKALAR

Kız istemeye gitmeden önce özel güvenlik sertifikası alıyorlar

Kız istemeye gitmeden önce özel güvenlik sertifikası alıyorlar
Tarih: 05.08.2014 - 14:28
Kategori: Gündem

Securitas Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu bazı gençlerin sırf evlenebilmek için özel güvenlik sertifikası aldığını söylüyor.

Fındık hasadı ve turizm sezonu nedeniyle özel güvenlik sektöründe 15 bin personel açığı ortaya çıktı. Securitas Türkiye Başkanı Murat Kösereisoğlu Hürriyet'ten Aysel Alp'e konuştu. Özel güvenlik sektöründe robot teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte çok sayıda kişinin işsiz kalacağına dikkat çeken Murat Kösereisoğlu, “Bizim çocuklar ilkbahar sonu yaz başlarında ya güneye, turizm bölgelerine göç ediyor ya da memleketlerine gidip bağ, bahçe işinde çalışıyor. Kimi fındığa kimi buğday hasadına gidiyor. Sektörde kalıcılığı sağlamak için evli ve çocuklu çalışanları işe almayı daha çok tercih ediyoruz" diyor. Robotların yaygınlaşmasıyla 4 güvenlikçiden birinin işsiz kalabileceğini belirtiyor. Bazı gençlerin sırf evlenebilmek için özel güvenlik sertifikası aldığına dikkat çeken Köseoğlu, özel güvenlik sektöründe personelin meslekte kalış süresinin istenilen seviyede olmadığını vurguladı. Özel güvenlik sektöründe ciddi oranda personel arayan şirket olduğunu söyleyen Köseoğlu "Şu anda sektörde ciddi oranda işçi arayan var, bulunamıyor. Sektörde kalıcılığı sağlamak için evli ve çocuklu çalışanları işe almayı daha çok tercih ediyoruz” diye konuştu.

"50 BİN KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR"

Güvenlik sektöründe bin 600 firmanın faaliyet gösterdiğini, 217 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Kösereisoğlu, son dönemde sektörde teknoloji kullanımının yaygınlaştığını, maliyetleri düşürmek için özellikle robot teknolojisine ağırlık verildiğini anlattı. Kösereisoğlu, gelişen teknolojinin sektörde yüzde 20-25 personel azalmasına yol açacağını vurguladı. "Bu da ileride, bugünkü rakamlarla yaklaşık 50 bin güvenlik görevlisinin yerini robotların alacağını işaret ediyor" dedi.

ROBOTLAR, MALİYETİ YÜZDE 10 AZALTILACAK

Güvenlik devriyelerinin artık robotlarla yapılmaya başlandığını anlatan Kösereisoğlu, “Artık bu alanda personel çalıştırmak gerekmeyebiliyor. Bilgisayar yazılımlarıyla personele ihtiyaç olmadan güvenlik sağlanabiliyor. Personel pahalı. Biz de çalışan sayısını azaltıp maliyetleri yüzde 10 azaltmayı hedefliyoruz” dedi. Kösereisoğlu, sektörde çoğunlukla asgari ücret düzeyinde ücret verildiğini, İstanbul ’da bu rakamın bin 200 ila bin 600 lira civarında olduğunu söyledi. İstanbul’daki bir işçinin toplam maliyetinin 3 bin 500 liraya ulaştığını ifade etti.

"KIZ İSTEMEK İÇİN SEKTÖRE GİREN VAR"

Kösereisoğlu, sektörde maaşların düşük olmasına rağmen toplumda güven müessesi olarak algılandığını belirterek, "Evlenebilmek için bu sektöre giren, çalışanlar var. Sektörde çalışanlar doğal olarak güvenilir kişi olarak algılanıyor. Dolayısıyla evlenmek istediklerinde aileler kızlarına izin vermekte tereddüt etmiyor” dedi.

7 MİLYARLIK SEKTÖR

Türkiye’deki özel güvenlik sektörünün elektronik sistemler dâhil yaklaşık 7 milyar TL iş hacmi bulunuyor. Sadece insanlı/fiziki güvenlikte ise iş hacmi yaklaşık 6 milyar TL.
2014 yılı itibariyle güvenlik görevlisi kimliği alan kişi sayısı: 640 bin 475 ancak mevcut güvenlik görevlisi sayısı 217 bin 302 kişi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları