loading
close
SON DAKİKALAR

KKTC yargısından Ankara'nın açıklamalarına ortak tepki: Yargı bağımsızlığını her koşulda savunmaya devam edeceğiz

KKTC yargısından Ankara'nın açıklamalarına ortak tepki: Yargı bağımsızlığını her koşulda savunmaya devam edeceğiz
Tarih: 20.04.2021 - 09:55
Kategori: Gündem

KKTC Kıbrıs Anayasa Mahkemesi'nin Kuzey Kıbrıs'taki Kur'an kurslarının faaliyetleriyle ilgili aldığı karara Türkiye'den gelen tepkiler KKTC'deki barolar tarafından protesto edildi.

Kuzey Kıbrıs Anayasa Mahkemesi'nin Din İşleri Komisyonu'nun Kur'an kursu düzenlemek ve hafızlık belgesi vermek gibi yetkilerini Anayasa'ya aykırı bulmasıyla Kuzey Kıbrıs'ta Kur'an kurslarının faaliyetlerinin durdurulması kararına Türkiye'den peş peşe açıklamalar yapılmış, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın laikliği öğrenmesi lazım. Kuzey Kıbrıs Fransa değildir, Türkiye'deki uygulamalar neyse bunların uygulanması safhasına geçilmek durumundadır. Din düşmanı sendikaların attığı adımları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu yanlıştan süratle dönmelidir, dönmezse bizim atacağımız adımlar da bundan sonraki süreçte farklı olacaktır" demişti.
 
KKTC muhalefetinden Erdoğan ve AKP'lilerin peş peşe yaptıkları açıklamalara tepki gelmişti. 

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi, Lefkoşa Mahalli Barosu, Güzelyurt Mahalli Barosu, Girne Mahalli Barosu ile Mağusa Mahalli Barosu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Barolar, "Yargı bağımsızlığına sahip çıkıyoruz" afişi açtı. Ortak açıklamayı Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı yaptı.

Anayasa Mahkemesinin Kur’an kursları ile ilgili kararını duyurmasının ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok makam tarafından “içeriğin okunmadan veya kasten çarpıtılarak” değerlendirmelerde bulunulduğunu söyleyen Esendağlı, yapılan açıklamalarda linç ve hıncı körüklemeye yönelik ifadelere yer verildiğini belirtti.

Söz konusu kararın “Kıbrıs Türk toplumuna saldırmak için mazeret olarak kullanıldığını ifade eden Esendağlı, bu minvalde yapılan açıklamaların toplumun her kesimi tarafından tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Mahkemenin farklılıklara eşit mesafede durarak hak ve özgürlükleri koruyacak organ olduğunu vurgulayan Esendağlı, hukuk devletiyle yargı bağımsızlığı arasında sıkı bir bağ olduğuna işaret etti.

İdari ve Anayasa Mahkemelerinin ‘keyfi uygulamaların’ önüne geçme noktasında bir araç olduğunun altını çizen Esendağlı, aksi hallerde adalete değil ideolojilere hizmet edeceğini söyledi.

“Mahkemeler etki altında kalmadan karar verebilmelidir, Hiçbir şekilde talimat, tavsiye ya da telkin alamaz” ifadelerini kullanan Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Türkiye’deki bazı makamların ‘tehditvari’ ifadeler kullanmasını bir ‘kırılma noktası’ olarak değerlendirdi.

Yapılan basın açıklamasının ardından Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik de alkışlarıyla eyleme destek verdi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Anayasamızın 136. maddesinde yargıçların, bağımsız ve hukuka uygun karar verirken hiçbir kesim tarafından kendilerine talimat verilemeyeceği, genelge gönderilemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunulamayacağı belirtilmiştir. Kararlar tartışılabilir, eleştirilebilir ama egemenliği elinde bulunduranlar tarafından tehdit edici şekilde linç malzemesi haline getirilemezler.

Mahkeme kararının ardından başka bir ülkenin siyasi liderliğinin, KKTC Yüksek Mahkemesi’ne, tehdit ve hakaret dolu bir jargon kullanmasını; hedef göstermesini bir kırılma noktası olarak görüyoruz. Ama daha da önemli olan Anayasaya göre yürütme erkini kullanan KKTC’deki yetkililerin, yargının bağımsızlığına yönelik tek bir açıklama dahi yapmamalarıdır. Bu, kabul edilebilir değildir. Bu gelecek nesillere izah edilebilecek bir şey değildir.

Biz Kıbrıs Türk Barolar Birliği adı altında örgütlü bulunan avukatlar olarak toplumun tüm kesimleriyle birlikte, yargının işleyişine dönük tüm saldırılara karşı hukuk devletinin temeli sayılan yargı bağımsızlığını her koşulda savunmaya devam edeceğimizi bildiririz.

Eylem kararının açıklandığı andan itibaren sahip çıkan, destek beyan eden, bunun adeta toplumsal bir harekete dönüşmesini sağlayan ve bugün bizzat buraya gelen herkese sonsuz teşekkür ederiz."

İlgili haber:
KKTC muhalefetinden Ankara'ya 'Kuran kursu' tepkisi: Kıbrıs Türk halkı sünni İslam gericiliğine ve siyasal İslam'ın karanlık inançlarına boyun eğmeyecektir

 

Kaynak : www.kibrispostasi.com-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları