loading
close
SON DAKİKALAR

'Kök hücre'ye özel izin

'Kök hücre'ye özel izin
Tarih: 11.02.2012 - 23:47
Kategori: Sağlık, Yaşam

Tam Gün nedeniyle durma noktasına gelen kök hücre çalışmaları vize aldı. Yasayı reddedip çalışmaya ara veren ekibe özel izin çıktı

Tam Gün uygulamasında 'kök hücre'ye istisna... Omurilik felçlilerinin umudu olan ancak Tam Gün sonrası sekteye uğrayan araştırmaya Sağlık Bakanlığı'ndan vize çıktı.

Sürpriz gelişme, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmaları yürüten ekibin başındaki iki isimden biri olan ancak Tam Gün'ü kabul etmediği için klinik çalışmalarla ilişkisi kesilen Prof. Dr. Ayhan Attar'ın durumunun sorulmasıyla ortaya çıktı.

Medimagazin'de yer alan habere göre, Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın 27 Aralık tarihli başvurusunu değerlendiren Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, muayenehanelerini kapatmayan öğretim üyelerinin, 'döner sermaye kapsamında gelir elde etmemeleri' koşuluyla, klinik çalışmalara devam edebileceğini bildirdi. 'Kök hücre' araştırmalarını yürüten Prof. Attar ve ekibi, bu çalışmaları nedeniyle herhangi bir ücret almadıkları için araştırma kaldığı yerden devam edebilecek.

Sağlık Bakanlığın bu kararı, bilimsel içerikli diğer klinik araştırmalar için de emsal teşkil edecek. Muayenehanesini kapatmayan akademisyen hekimler, 'döner sermaye kapsamında gelir elde edilmemesi' koşuluyla, klinik araştırmalara katılabilecekler.

Kök hücre araştırmalarına 'devam' kararı, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'a danışılarak alındı. 3 Ocak tarihli cevap yazısında şöyle denildi: 

'Yürütülmekte olan klinik çalışmaların, kurumunuzca 'döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde elden hizmetlerden' olmadığı ve 'eğitim veya araştırma faaliyetleri' kapsamında olduğunun değerlendirilmesi halinde, klinik çalışmaların sürdürülebileceği düşünülmektedir...'

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları