loading
close
SON DAKİKALAR

''Komisyon üyelerine verilen ‘VIP maskeler’ işçilere verilseydi...''

''Komisyon üyelerine verilen ‘VIP maskeler’ işçilere verilseydi...''
Tarih: 27.09.2014 - 14:32
Kategori: Siyaset

Özel; ''Komisyon üyelerine verilen ‘VIP maskeler’ işçilere verilseydi en az 150 işçi kurtulurdu''

Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda incelemelerde bulunarak, “Bugün girdiğimiz Eynez Maden Ocağı eskisi kadar bile güvenli değil. Eski halinden de zor durumda” diye konuştu.

Soma Meclis Araştırma Komisyonu, 13 Mayıs 2014 Salı günü maden ocağı faciasının yaşandığı ve 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’ye ait Eynez Maden Ocağı’na inerek incelemede bulundu. Komisyon üyesi Manisa Milletvekili Özgür Özel yeraltındaki incelemelerinin ardından, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı.

-Üretime hazırlanıyorlar-

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamının yaşandığı bölgedeki madenlerde son iki gündür inceleme yapan Soma Araştırma Komisyonunun CHP’li üyesi Özgür Özel, Eynez Maden Ocağı’nda söküm çalışması için yaklaşık 300 kişinin çalıştığını söyledi ve ekledi: “O 300 kişinin de her biri için her gece yatmadan önce başlarına bir şey gelmesin diye dua edeceğim. Böyle bir şey olmaz yani. Güya söküm için çalışıyorlar, ama resmen üretime hazırlanıyorlar”

-Soma’da değişen bir şey yok! Her şey eski tas eski hamam!-

Özel, “Madende gördüğümüz şudur: Aynı kurum kültürü, aynı risk yönetim anlayışı aynı iş güvenliği anlayışı ile bir an önce bir an önce üretime geçmek ve yeniden aynı şekilde kömür üretmek istiyorlar. Aslında Soma’da değişen bir şey yok ve her şey eski tas eski hamam!” ifadelerini kullandı.

Madenlerin güvenli bir şekilde üretime başlamasını istediklerini vurgulayan CHP’li Özel; “Buradan 301 kişiyi daha ölüme göndermek istemiyoruz. Hala daha madenlerin güvenliği konusunda, iş güvenliği, işçi sağlığı konusunda bir arpa boyu yol almadık. Aradan, 4,5 ay geçti, ders alan olmadı. Bundan sonra olabilecek kazaların sorumlusu, hükümettir, Meclis’tir” değerlendirmesinde bulundu.

-13 Mayıs’a neden olan anlayış aynen devam ediyor-

İş güvenliği konusunda bir arpa boyu yol alınmadığını anlatan Özel şunları söyledi: “Bir kanun çıkarabilirdi. Bu işçilerin hangi koşullar altında nasıl çalıştıklarını gözleriyle gördüler. Ama bir şey yapılmadı” dedi. CHP’li Özel; “Aynı şartlarda hiçbir şey olmamış gibi devam ediliyor. ‘Burayı toparlayacağız, burayı düzelteceğiz. Şuradaki tahkimatı yapacağız’ anlayışındalar. Yani 13 Mayıs günü Eynez ne durumdaysa Türkiye’deki hiçbir maden ondan daha güvenli değil şu anda. Bugün girdiğimiz Eynez Maden Ocağı da eskisi kadar bile güvenli değil. Eski halinden de zor durumda. 13 Mayıs’a neden olan anlayış, aynen devam ediyor!”

-Komisyon üyelerine verilen vıp maskeler işçilere verilseydi en az 150 işçi kurtulurdu-

Eynez ocağına inmeden önce milletvekillerine VIP maske verildiğini belirten Özgür Özel, “Madene inmeden önce bize dağıtılan oksijen maskeleri VIP maskelerdir. Milletvekilleri nasıl havaalanlarında VIP salonuna alınıyorsa bu ülkede, oksijen maskesi de VIP maske olabiliyor. Üstelik 13 Mayıs günü bize verilen bu maskelerden madencilere verilmiş olsa idi, en az 150 işçi kurtulacaktı.” dedi.

-Vekillere VIP maske, VIP kuliker-

Özel sözlerine şöyle devam etti; “Bizi içeriye götürdükleri o araç da bizim için yapılmış, yani VIP kuliker. Çünkü normalde işçilerin her birisi o yolu yürüyerek gidiyorlar, çıkarken ise kömür taşınmadığı saatlerde bantla çıkıyorlar. Ayrıca bizi taşıdıkları bantın da mevzuata göre harekete geçmeden 20 saniye önce siren çalması etrafının ve üstünün kapalı olması gerekiyor. Yani bizi taşıdıkları o makina ile işçi taşısalar suç olur ama işçiler de zaten yürüyerek gidiyorlar”.

Vişne Haber Ajansı


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları