loading
close
SON DAKİKALAR

19 Mayıs düşünceleri

Onur Öymen
Tarih: 19.05.2020
Köşe: Diplomasi
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Onur Öymen; 19 Mayıs, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını O’na duyduğumuz şükran, minnet ve özlem duygularıyla kutluyoruz.

Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gün Türk milletinin kaderinin değiştiği gündür. Kurtuluş Savaşının ilk habercisidir. Yeni, bağımsız, egemen, çağdaş, uygar, laik ve demokratik bir devletin fikri temellerinin atıldığı gündür.

Atatürk Samsuna hangi düşüncelerle çıkmıştı? Bunu Erzurum Kongresi günlerinde Atatürk’ün Genel Sekreteri görevini yapmakta olan Mazhar Müfit Kansu’nun kaleminden öğreniyoruz.

Atatürk, Samsun’a çıkmasının üzerinden daha iki ay bile geçmeden, 7 Temmuzu 8 Temmuza bağlayan gece Mazhar Müfit Beyi odasına çağırarak kurtuluş savaşının zaferle sonuçlanmasından sonraki hedeflerini, o aşamada gizli tutması kaydıyla yazdırır. Atatürk’ün yeni kurulacak devletle ilgili hedefleri şunlardır:

“Bir, zaferden sonra hükümet biçimi Cumhuriyet olacaktır.

İki, Padişah ve hanedan hakkında zamanı gelince gereken işlem yapılacaktır.

Üç, Tesettür kalkacaktır.

Dört, Fes kaldırılacak, şapka giyilecektir.

Beş, Latin harfleri kabul edilecektir.

Başta Cumhuriyet idaresinin kabul edilmesi olmak üzere,  bu hedefler Mazhar Müfit Bey ve en yakın arkadaşları için bile inanılması ve gerçekleştirilmesi imkansız hayaller gibidir. Ama bu hedefler birer birer gerçekleştirilir. Çünkü Atatürk Samsun’a yalnız ülkeyi düşman istilasından kurtarmak için değil, Türk milletine çağ atlatmak amacıyla çıkmıştır.

Türk milleti böyle bir evlat yetiştirdiği için ne kadar övünse azdır. Onun izinden gidenlere ne mutlu. Onun değerini hala anlayamayanlara ne yazık!

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları