loading
close
SON DAKİKALAR

Bir teneffüs daha yaşasaydı!

Rojda Duygu Yeşilgöz
Tarih: 05.04.2013

Kısacık hayatında çektirdiği tek fotoğrafa her baktığımda gözlerimi dolduracak Ceylan...

Ceylan bir vardı bir yok oldu...

Hatırladınız mı? Hani 2009 yılında Diyarbakır ile Bingöl arasında bulunan Demirbağ köyünde koyun otlatırken bedenine isabet eden havan topuyla paramparça olan 12 yaşındaki küçük kız çocuğu!

Hani savcı ve askerlerin ''can güvenliğimiz yok'' diyerek olay yerine gitmediği, annesinin dağılan parçalarını eteğinde topladığı o kız çocuğu!

1990'dan sonra terk etmek zorunda bırakıldıkları köylerine altı ay önce dönen geçimini hayvancılıkla karşılayan ailenin küçük kız çocuğu!

İşte dün o küçük kız çocuğu Ceylan'ın soruşturmasında takipsizlik kararı verildi.

Lice Savcılığı, karakolda görevli askerler hakkında "görevini kötüye kullanmak" suçlamasıyla açtığı soruşturmada takipsizlik kararı aldı.

Tıpkı Roboski'de olduğu gibi ortada ne suçlu ne de suç kaldı. Ceylan'ın parçalanmış bedenini elleriyle toplayan anneye, dava dahi açılmadan soruşturmada verilen takipsizlik kararını kim nasıl anlatacak?

Otopsisi bile devlet hastanesinde çalışan bir temizlik işçisi ile Lice Adliyesi’nde görevli bir memur tarafından gerçekleştirilen Ceylan'ın cinayeti de faili meçhul karanlığına gömüldü!

Barış sürecinin konuşulduğu bu günlere bu karar yakışmadı. Gerçi 12 yaşındaki çocuğunun parçalarını yerlerden toplayan bir annenin, “bunu kim yaptı açıklansın” feryadına “asimetrik psikolojik harekât” cevabı verildiyse bu kararın da verilmesine şaşırmamak gerek...

Ama yinede aklım almıyor, puzzle misali tek tek parçalardan bir bütün haline getirilmeye çalışılan Ceylan'ın ölümünden kimsenin sorumlu ve suçlu tutulmamasını!

Ceylan ve onun gibi öldürülen çocuklarla ilgili okuduğum her haber bana Ece Ayhan'ın ''Meçhul Öğrenci Anıtı'' şiirini anımsatır...

''Buraya bakın, burada, bu kara mermerin altında
Bir teneffüs daha yaşasaydı,
Tabiattan tahtaya kalkacak bir çocuk gömülüdür
Devlet dersinde öldürülmüştür.''...

Bir teneffüs daha yaşasaydı! Belki de Ceylan için söylenebilecek en güzel cümle...

Bugün Türkiye'nin utanç listesine bir ölüm daha girmiş bulunmakta... Kısacık hayatında çektirdiği tek fotoğrafa her baktığımda gözlerimi dolduracak Ceylan. Ve açtığı kocaman kara gözleriyle vicdansızlığı hatırlatacak.


Rojda Duygu Yeşilgöz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları