loading
close
SON DAKİKALAR

Koruma altındaki 900 yıllık Küçük Saray sular altında kaldı

Koruma altındaki 900 yıllık Küçük Saray sular altında kaldı
Tarih: 10.06.2020 - 11:40
Kategori: Gündem

Tarihi Hasankeyf’te, ‘koruma’ altında olan 900 yıllık Küçük Saray’ı sızıntı nedeniyle su bastı.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılan 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’te yer alan Küçük Saray, diğer birçok tarihi yapı gibi “koruma” adı altında “enjeksiyon” yöntemiyle betonla kaplanmıştı.

Alındığı ileri sürülen önlemlere rağmen koruma altında olan Küçük Saray’ı sızıntı sonucu su bastı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre Eyyubiler dönemine ait yaklaşık 900 yıllık tarihi bulunan Küçük Saray’ı su basması ile birlikte durum Kültür Bakanlığı’na bildirildi. Bunun üzerine saray ve çevresinde inceleme başlatıldı. Suyun, sarayın betona gömülen kısımlarından sızdığı belirtildi.

Küçük Saray’a sızan baraj sularının Şap Vadisi tarafından sızmış olabileceği tahmin edilirken, bu alanın Raman Dağı eteklerinde getirilen kaya parçaları ile doldurulduğu ve burada çökmeler meydana geldiği kaydedildi.

Saray etrafında su tahliye işlemlerinin devam ettiği belirtilirken, bakanlık yetkililerinin de incelemelerde bulunduğu ifade edildi.

Küçük Saray’da zarar oluşup oluşmadığı konusunda ise herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı belirtildi.

Barajda yaşanan su sızmasının nedenleri arasında kayaların yapısı yer alırken, dolgu malzemesi olarak kullanılan kireçli taşların su sızdırması durumunda daha büyük tehlikeler yaratabileceği ifade ediliyor.

Geçen yıl Saha Vadisi’nin iç kısımlarında yağmur suları, kaya parçaları nedeniyle nehre ulaşamadığı için su birikintisine neden olmuş ve sular uzun bir süre sonra kayaların arasından sızarak El-Rızk Camii çevresinden nehre ulaşmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları