loading
close
SON DAKİKALAR

Köşk referandumu veto etti

Köşk referandumu veto etti
Tarih: 16.10.2012 - 20:08
Kategori: Siyaset

Abdullah Gül, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören ve TBMM'de referandum sınırına takılan değişikliği TBMM'ye iade etti...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemeyi bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören '6355 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yaspılması Hakkında Kanun'u, bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderildiği ifade edildi.

Köşk'ten yapılan açıklamada, söz konusu kanunla anayasaya eklenen geçici madde çerçevesinde 2014 yılının Mart ayında yapılması gereken yerel seçimlerin 2013 yılının Ekim ayının son Pazar gününe alınmasının düzenlendiği hatırlatılarak, "Kanunun gerekçesinde, mahalli idareler seçimlerinin yapılacağı dönemin zorlu kış şartlarına denk gelmesi sebebiyle seçim çalışmalarında ve vatandaşlarımızın seçimlere katılımında zorluklar yaşandığı belirtilerek, bu olumsuzlukları asgari seviyeye indirebilecek bir tarihte seçimleri yapmak gerektiği ifade edilmektedir" denildi. 

Kanunun, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylama sonucu 360 milletvekilinin oyu ile kabul edildiğinin, bu sayının mevzuat gereği referandum sınırını aşamadığının belirtildiği açıklamada iade kararının gerekçe "mevsim şartları" ve "referandumun getireceği maliyet" olarak gösterildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İncelenen Kanunun yayımlanması halinde, değişiklik gerekçesinde belirtilen amacın aksine, söz konusu hükümler doğrultusunda, bu defa da kış aylarında halkoylaması yapılması zorunlu hale gelecektir. 

Bu durumda ise, karşılaşılması muhtemel mevsim şartlarının halkoylaması çalışmalarını ve vatandaşlarımızın halkoylamasına katılımını olumsuz yönde etkileyebileceği ve ortaya çıkan bu sonucun değişiklik gerekçesiyle de çelişeceği görülmektedir. 

Diğer taraftan, temel konularda yapılan halkoylamalarının halkın katılımını sağladığı ölçüde demokrasiyi güçlendireceği açık olmakla birlikte, başkaca bir içeriği ve amacı olmaksızın sadece mahalli idareler genel seçiminin beş ay erkene alınması amacıyla yapılan mezkur Anayasa değişikliği için Anayasanın 175'inci maddesinin dördüncü fıkrasının gereği olarak halkoylamasına gidilmesinin, başta bütçe olmak üzere Devlete ve vatandaşlarımıza getireceği külfet ve ekonomik istikrara yönelik zarar riski de gözardı edilemez. Bu sebeplerle, incelenen Kanunun belirtilen hususlar dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesinde yarar görülmektedir."

Cumhuriyet bu sabah duyurmuştu

Cumhuriyet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gerekçelerini, Fırat Kozok'un 'Veto için geri sayım' başlıklı haberiyle duyurmuştu. Haberde, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, referandum aralığı olan 360 oyla kabul edilen yerel seçim yasasını bugün Meclis'e iade edecek. Cumhurbaşkanı, veto gerekçesinde kendisine sunulan, yasanın temel gerekçesini oluşturan "kış şartlarına" ve "ekonomik külfet" boyutlarına vurgu yapan bir de gerekçe açıklayacak" denilmişti.


Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları