loading
close
SON DAKİKALAR

Kral III. Charles, ilk kez Britanya halkına seslendi: 'Ömür boyu hizmet' sözü verdi

Kral III. Charles, ilk kez Britanya halkına seslendi: 'Ömür boyu hizmet' sözü verdi
Tarih: 09.09.2022 - 23:48
Kategori: Dünya

Kral Charles, "Sevgili annem Kraliçe Elizabeth çok büyük bir adanmışlık gösterdi; ben de ömrüm yettiği sürece aynısını yapacağım" dedi.

Britanya Kraliçesi II. Elizabeth'in vefatının ardından Britanya'da tahta çıkan Kral III. Charles, halka ilk seslenişini yaptı. Halka 'ömür boyu hizmet' sözü veren Kral Charles, "Sevgili annem Kraliçe Elizabeth çok büyük bir adanmışlık gösterdi; ben de ömrüm yettiği sürece aynısını yapacağım" dedi. 

Kral III. Charles, Buckingham Sarayı'nda ulusa ilk konuşmasını yaptı. Kraliçe II. Elizabeth için Londra'daki St Paul Katedrali'nde bir anma töreni yapıldı. Britanya Başbakanı Liz Truss, muhalefet lideri Sir Keir Starmer ve Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan St Paul Katedrali'nde düzenlenen anma törenine katıldı.
 
Kral III. Charles, Buckingham Sarayı'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

"Ailemin, anneme yürekten borcu var"

"Bugün, sizlerle derin bir üzüntüyle konuşuyorum. Kraliçe Majesteleri  sevgili annem hayatı boyunca bana ve tüm aileme ilham oldu. Sevgisi, şefkati, rehberliği, anlayışı ve örnek oluşu nedeniyle; bir aile, annesine ne kadar borçlu olabilirse o kadar borçluyuz. 

"İyi yaşanmış bir hayat"

Kraliçe Elizabeth'in hayatı iyi yaşanmış bir hayattı. Ölümünden dolayı en derinden yas tutuluyor. Bu 'ömür boyu hizmet' vaadini bugün hepinize yineliyorum. Bütün ailemin hissettiği kişisel kederin yanı sıra, Britanya'da, Kraliçe'nin Devlet Başkanı olduğu tüm ülkelerde, Commonwealth'te ve tüm dünyada birçoğunuzla derin bir minnettarlık duygusu paylaşıyoruz. Annem, Kraliçe olarak pek çok ulusun halkına hizmet ettiği 70 yılı aşkın süredir, hayatını halklarının hizmetine adamaya söz verdi. Bu bir vaatten daha fazlasıydı; Kraliçe'nin tüm hayatını tanımlayan derin bir kişisel bağlılıktı. Britanya'ya bağlılığından; değişim ve ilerleme zamanlarında, sevinç ve kutlama zamanlarında, üzüntü ve kayıp zamanlarında asla vazgeçmedi.

 

"İnsanlarda her zaman en iyiyi görme konusunda bir yeteneğe sahipti"

Hizmet hayatında; bizi Britanya olarak büyük yapan, ilerlemenin korkusuzca kucaklanmasıyla birlikte geleneğe olan sonsuz sevgisini gördük. İlham verdiği sevgi, hayranlık ve saygı; saltanatının damgasını vurdu. Ve ailemin her üyesinin tanıklık edebileceği gibi, bu nitelikleri sıcaklık, mizah ve insanlarda her zaman en iyiyi görme konusundaki hatasız bir yetenekle birleştirdi. 

Annemin anısını saygıyla anıyorum ve hizmet hayatını onurlandırıyorum. Onun ölümünün birçoğunuza büyük üzüntü getirdiğini biliyorum. Ve bu kayıp hissini hepinizle ölçülemeyecek kadar paylaşıyorum."

“Değerlerimiz değişmedi ve bu değerler sabit kalmalıdır”

Dün hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth’in 1952’de tahta çıkışını hatırlatan Kral Charles, “Kraliçe tahta çıktığında dünya hala 2. Dünya Savaşı’nın yarattığı yokluk ve onun kötü sonuçlarıyla mücadele ediyor; eski zamanların teamülleriyle yaşıyorlardı” dedi.

“70 yıl içinde toplumumuz, birçok kültürün ve farklı inancın toplumu haline geldi” diyen Kral, “Devlet bu sayede değişti; ancak yeteneklerimiz, geleneklerimiz ve başarılarımız daha da güzelleşti” diye konuştu.

Kral Charles, “Değerlerimiz değişmedi ve bu değerler sabit kalmalıdır” dedi. Kralın İngiliz Kilisesi’ne karşı da sorumlulukları olduğunu hatırlatan Charles, hükümdarı olduğu Britanya’nın tarihine, özgürlüklerine, geleneklerine ve parlementer hükümet sistemine saygı duyduğunu ifade etti.

"Kraliçe'nin yaptığı gibi, ben de hayatım boyunca size hizmet edeceğim"

Kral Charles, kendi hükümdarlığıyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı: 

Kraliçe'nin böyle sarsılmaz bir bağlılıkla yaptığı gibi, ben de Tanrı'nın bana bahşettiği kalan süre boyunca ulusumuzun kalbindeki anayasal ilkeleri korumayı ciddiyetle taahhüt ediyorum.

 

Britanya'nın neresinde ya da dünyanın dört bir yanındaki krallıklar ve topraklarda yaşıyor olursanız olun, geçmişiniz ve inançlarınız ne olursa olsun, size hayatım boyunca olduğu gibi sadakat, saygı ve sevgi ile hizmet etmeye çalışacağım." 

"Kraliçe eşim Camilla'nın sevgi dolu yardımına güveniyorum"

Yeni sorumluluklarımı üstlendikçe hayatım elbette değişecek. Artık zamanımı ve enerjimi çok önemsediğim hayır kurumlarına ve meselelere vermem mümkün olmayacak. Ama bu önemli işin başkalarının güvenilir ellerinde devam edeceğini biliyorum. Bu aynı zamanda ailem için de bir değişim zamanı. Sevgili eşim Camilla'nın sevgi dolu yardımına güveniyorum; 17 yıllık evliliğimizin başından beri yaptığı sadık kamu hizmetinin takdiri olarak Konsort Kraliçe oluyor Bu göreve, bağlı kalacağına ve gerekliliklerini yerine getireceğine inanıyorum."

Kral Charles'ın oğlu William 'Galler Prensi' olacak

Kral Charles, oğlu William'ın kendi eski titrini de devralarak 'Galler Prensi' olacağını belirtti. III. Charles, "Catherine'le birlikte yeni Galler Prens ve Prensesleri olarak ulusal konuşmalarımıza liderlik etmeye devam edecekler" diye konuştu.

Britanya Başbakanı Liz Truss anma töreninde konuştu

Kral III. Charles'ı Buckingham Sarayı'nda ziyaret ettiğini dile getiren Britanya Başbakanı Liz Truss, "Yas tutan kalabalığı görmek çok dokunaklıydı. Kendimiz için yaşamaz ve ölmeyiz; Tanrı için yaşar ve ölürüz. Öyleyse yaşasak da ölsek de Tanrı'ya aitiz. Her şey yoluna girecek" dedi.

Kaynak : T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları