loading
close
SON DAKİKALAR

Krizdeki vaha Paris!

Krizdeki vaha Paris!
Tarih: 28.09.2012 - 17:45
Kategori: Ekonomi

Paris Otomotiv Fuarı kapılarını bir kez daha açtı. Avrupalı üreticiler yeni modeller ve konsept araçlarla krizden çıkmaya çalışıyorlar...

İlk kez 114 yıl önce düzenlenen Paris Otomobil Fuarı dün kapılarını açtı. Genel olarak Avrupalı üreticilerin gösteri alanı kabul edilen fuar, bu yıl da krizin etkisindeki Avrupa’da bir umut ışığı olarak parlıyor. Yaklaşık 100 yeni modelin sergileneceği fuara 1.5 milyon ziyaretçi bekleniyor. Bu yıl fuara 21 ülkeden 270 marka katılıyor.


Cenevre, Paris ve Frankfurt... Bu üç etkinlik (Paris ve Frankfurt iki yılda dönüşümlü olarak düzenleniyor), otomotiv dünyasının yıl içinde düzenlediği en önemli şovlar. Nitekim sene başında Cenevre ile başlayan süreçte firmalar o yıla ait modellerinin ipuçlarını verirken, yıl sonuna doğru düzenlenen Paris ve Frankfurt’ta ise gelecek iki yılın modellerini günışığına çıkarır. Otomotivin kalbinin attığı bu organizasyonlar son 4 yıldır krizin etkisi altında eski ihtişamlı günlerini arıyor.


Fuar alanı, ziyaretçi sayıları aynı kalsa da firmalar tanıttıkları model sayılarını arttırsalar da fuarların sağladığı ferahlık ve coşku çöldeki vahalar gibi kalıyor. ‘Vaha’nın içindeyken hava daha ılımlıdır, içecek su, güneşten korunacak bir gölge vardır. Ama yolcular ayrıldıktan sonra onları çok zorlu şartlar beklemeye devam eder. Kapılarını dün basın mensuplarına açan Paris Otomobil Fuarı da otomotiv dünyası için bir vaha gibi. Salonun içinde temkinli bir iyimserlik, şovun doğasının getirdiği bir heyecan bulunsa da dışarıda özellikle Avrupalı üreticileri bekleyen fırtına devam ediyor.


Basın gününü 103 ülkeden 13 bin gazeteci takip etti. Hangi dilde yazarlarsa yazsınlar, hepsinin ortak noktasında kriz ve Avrupalı üreticilerin içinde bulundukları zor durum yer alıyordu. “Gelecek... Şimdi!” sloganıyla düzenlenen ve 14 gün ziyarete açık olacak Paris’te damgayı, firmaların sergilediği 100’ün üzerindeki dünya prömiyeri olduğu kadar, krizle boğuşan şirketlerin gelecek planları da vurdu. Özellikle Fransız üretici PSA Grubu’nun içinde bulunduğu kriz ve likidite sorunu, anavatanındaki şovda gündemin önemli maddeleri arasındaydı. Yine Fiat CEO’su Sergio Marchionne’nin “Avrupa krizin dip noktasını görmedi” açıklamaları da geleceğe yönelik kara bulutların dağılmadığının bir kanıtı gibiydi.


Firmalar yeni modellerle krizin kara bulutlarının arasından sıyrılmayı hedefliyor. Özellikle, Peugeot 301, Citroen C-Elysee, Volkswagen Golf, Ford Mondeo, Seat Leon, Opel Corsa, Nissan Note, Range Rover gibi modeller belki konsept araçlar kadar parlamayacak ama likidite ve kârlılık sıkıntısı çeken üreticinin en önemli umutları. Avrupalı üreticilerin sırat köprüsünden sağ salim geçmesi bu modellerin başarısına bağlı. Firmaların geleceğe yönelik tasarımlarından da ipuçları veren konseptler de ilgi odağı. Peugeot Onyx, BMW Consept Active Tourer, Audi SQ5, Mini Paceman, Ferrari F70, Mercedes S Serisi Paris’te dikkat çeken konsept araçlar arasında yerini alıyor.

Rakamlarla Parİs Autoshow

Fuar 29 Eylül-14 Ekim arasında ziyarete açık olacak.
Organizasyon tam 96 bin metrekarelik kapalı alana sahip bulunuyor.
103 ülkeden 13 bin gazeteci fuarı izlemek üzere akredite oldu.
100’ün üzerinde modelin dünya prömiyeri yapılıyor.

Nitro’ özel serisi Paris’te

Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilerek dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen ve hafif ticari araç sınıfında yeni bir konseptin doğmasına öncülük eden Fiat Fiorino Trekking modelinin ‘Nitro’ adı verilen özel serisi, 2012 Paris Otomobil Fuarı’nda sergilendi.

Hyundai seri üretecek

Hyundai, Paris Otomobil Fuarı’nda yakıt hücreli araçların (hidrojenle çalışan) üretimine başlayacağını açıkladı. Böylece Hyundai dünya üzerinde seri olarak yakıt hücreli (fuel cell) araç üretimi yapan ilk marka olacak. Firma , bu projesini ix35 üzerinde uygulayacak.

Bursa’dan bir prömiyer Paris’te sergilenen araçlar arasında Türkiye’de üretilen modeller de yer alıyordu. En önemli rolü OyakRenault’da üretilen Renault Clio modeli aldı. Clio 4’ün Grandtour versiyonu fuarda ilk kez görücüye çıktı. Araç teknoloji, motor ve boyutlarıyla tamamen yenilendi.

A3 Sportback görücüye çıktı

İlk olarak Cenevre Motorshow’da gösterilen ve kompakt sınıfa getirdiği ilerici teknolojilerle büyük bir hayran kitlesi oluşturan A3 Coupe’nin 5 kapılı versiyonu olan A3 Sportback, Audi’nin Paris Motorshow’da sergileyeceği modellerin başında geliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları