loading
close
SON DAKİKALAR

Kumandan Camila

Kumandan Camila
Tarih: 11.02.2012 - 18:36
Kategori: Dünya

Karşınızda 2011’in dünya çapında en ilham verici isimlerinden Şili'deki öğrencilerin lideri Camila Vallejo.

Pinochet’nin baskıcı rejimi altında solcu bir ailede geçirilen çocukluk, siyasi fikir toplantılarında şekillenen bir gençlik ve kendi kuşağının sesi olarak ülke sınırlarını aşan bir şöhret. 

Politik mücadelenin şu sıralar en renkli yüzü Camila Vallejo. Şili Gençlik Federasyonu Temsilcisi olarak hükümete karşı sesi o kadar yüksek çıktı ki, tüm dünyada “sol”a umut aşıladı.

- Pek çok farklı kaynakta geçen yılın en ilham verici kişilerinden biri olarak gösteriliyorsunuz. Sizi bu kadar popüler yapan nedir?

- Temelde bu tanımlamanın sebebi, tarihi geçmişi bulunan bir harekete öncülük etmem ve bana verilen görevdeki beklentileri karşılayabilmemle ilgili. Çalışma arkadaşlarımın da hakkını vermem gerekirse, binlerce insanın kararlılığı ve dirayeti benim Şili Üniversitesi Öğrenci Federasyonu Başkanlığı ve Şili Öğrenci Federasyonu temsilcisi olarak seçilmemi sağladı. Bu yüzden davayı üstlenmemin sebebi kişisel bir motivasyondan çok, kolektif çalışma ve ülkemizde olup bitenlerin rapor edilmesi, hesap sorulması gerekliliğiydi. Bu kolektif bir hareket ve benim görevim de öğrencilerle hükümet organları arasında iletişim sağlamak.

- Şili’deki öğrenci gösterileri geçen yıl sık sık manşetlerdeydi. Sizce bu ülkeniz için yeni bir uyanışın başlangıcı mı?

- Çok kez söylediğim gibi bunu, ülke gençliğinin eşitsizlik ve adaletsizliklerin hızla ortadan kalktığını görmek istediği “Şili Baharı” olarak tanımlayabiliriz. Ancak devrim bir anda gerçekleşmez. Bu baharın meyve vermesi için bilinçli olarak çalışmalı ve yeni fikirler üretmeye devam etmeliyiz.

- Şili dünya çapında zengin ve refah seviyesi yüksek bir ülke olarak görülüyordu. Bu durum gerçekleri yansıtmıyor mu?

- Zengin bir ülke olduğumuz doğru, çok sayıda doğal zenginliğimiz ve turizm potansiyelimiz var, ama bunların getirilerinin neredeyse hepsi, sadece yüzde 5 vergi ödeyen çokuluslu şirketlere gidiyor. Su kaynaklarımız adeta yağmalandı, küçük çiftçiler bu şirketlerin para kazanması için yok edildi. Dolayısıyla bahsettiğiniz zenginlik elimizden kaçmak üzere. Ekonomik refah seviyesini yansıtan istatistikler tamamen yalandan ibaret. Büyük kazançlarla fakirliği bir araya getiriyorlar ve ortaya makul bir rakam çıkıyor. Ancak bu rakamlar ülkenin gerçeğini asla yansıtmıyor.

- Şili gençliğinin sesi haline gelerek büyük bir etki yarattınız. İleride aktif politika içinde yer almak istiyor musunuz?

- Politik bir tarafın üyesi olarak, kolektif kararlar doğrultusunda verilen görevleri almaya hazırım. Tabii rolüm ülke için yararlı olan projeleri gerçekleştirmem için elverişli olacaksa. Öte yandan bugün böyle bir durum söz konusu değil. Şu anda başkan olarak görevimi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyorum. Öte yandan genç kuşaktan biri olarak dünyanın küresel yapısı içinde her yerde aynı ekonomik ve sosyal tahribatı yaratanın neo-liberal politikalar olduğunun farkında olduğumuzun bilinmesini isterim. Bu yüzden eşitsizliklerin olmadığı bir dünya için politik sorumluluk alınmasının, dayanışma adına atılacak ilk adım olduğunu söylemeliyim. 

Deniz Ülkütekin

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları