loading
close
SON DAKİKALAR

Kurt: ''AKP, her alanda bir korku imparatorluğu yarattı''

Kurt: ''AKP, her alanda bir korku imparatorluğu yarattı''
Tarih: 10.12.2013 - 18:55
Kategori: Siyaset

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt; ''AKP, her alanda bir korku imparatorluğu yarattı''

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Maliye Bakanlığının 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı görüşüldü. Komisyonda söz alan Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, vatandaşın vergi dairelerine zaten borçlu ve sıkıntılı olarak gelip birde oradaki memurun, amirin insanları örselemesinin, aşağılamasının kabul edilir bir davranış olmadığını ifade etti.

-Yerel gazeteler bile korkuyor-

Eskişehir Milletvekili Kurt konuşmasında; “Şimdi, Vergi Denetim Kurulu, vergi denetimiyle başlıyor çalışma. Şimdi, vergi denetimleri gerçekten düzgün mü, gerçekten vergisel amaçlarla mı kullanılıyor, siyasi amaçlarla mı kullanılıyor, bir soru işareti var insanlarımızın kafasında. Görüştüğümüz pek çok sanayici, ticaret adamı “Bazı noktalarda muhalefet yapmaktan korkuyoruz çünkü iki tane maliyeci geliyor, bizi uğraştırıyor.” diyor. Böyle bir korku imparatorluğuyla Türkiye’nin demokrasiye kavuşması mümkün değil. Buna -polis, jandarma, asker, herkes baskı yapabilir ama- Maliye alet olmamalı, özellikle bunun altını çizmek istiyorum ve bu noktada insanların kuşkularını giderecek bir çalışma sistemi, çalışma temposu bulmanız gerekir. Yerelde küçücük gazeteler bile yani bize diyor ki “Geliyor müfettiş, ceza yazmasa bile incelemeyi bitirmiyor yani biz oturuyoruz, korkuyoruz, yazamıyoruz, çizemiyoruz.” gibi bir endişe var, bunu gidermek lazım demokrasi açısından” dedi.

-Verginin çoğu dolaylı-

Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt vergi oranlarını da eleştirerek şöyle devam etti: “Sayın Bakanım, sizin en önemli işlerinizden birisi vergi toplamak ama topladığımız vergilerde 348 milyar verginin 100 milyarı gelir ve kurumlar vergisi -yani doğrudan vergi diyelim- 248 milyarı dolaylı yoldan alınan vergi. Bu dolaylı verginin çok adil olmadığını düşünüyorum ben yani ben de benzini aldığım zaman aynı vergiyi veriyorum, bu işi taksicilik yaparak hizmet amacıyla kullanan kişi de aynı vergiyi veriyor ya da Türkiye’nin en zengin holdinginin patronuyla ben sigarayı aldığımız zaman aynı vergiyi veriyoruz. Burada bir adaletsizlik olduğunu hissediyorum. Dolayısıyla, yüzdeli ve dolaylı vergilerin ya kaldırılması ya azaltılması, en aza indirilmesinde yarar olacağını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

-Üvey evlat-

Kurt hazine avukatlarıyla ilgili olarak, kamu kurumlarının davalarını kendilerinin hizmet alımıyla yapılması suretiyle çözülmesinin gerekli olduğuna değindiği açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Hazinenin bütün işlerini, bütün davalarını takip ettiği gibi diğer kurumların davalarını da takip etmek zorunda. Ama bu avukat arkadaşlarımız 1’in 4’üne gelmiş yani gelebileceği başka hiçbir yer yok. En az yirmi beş otuz yıllık bir avukat, ek göstergesi 3000, aldığı maaş 3.060 lira ve bu emekli olduğu zaman da 1.400 liraya düşecek.

Şimdi, bunun adil olmadığını çok net bir biçimde siz de biliyorsunuz, çözmek için adım atıyorsunuz, çaba gösteriyorsunuz ama yıllık vekâlet ücreti tavanı 7.000 lira, şimdi, önümüzdeki yıl sanıyorum 9.000 olacak, yetmeyecek, gene yetmeyecek. Oysa siz, bu avukatların kazandığı davalar nedeniyle vatandaştan çok daha fazla para kazanıyorsunuz yani bir de onların sırtından para kazanıyorsunuz. Belki de verdikleri maaşı yani verdiğiniz maaşı karşıdan çıkarıyorsunuz. Oysa, burada Avukatlık Kanunu’nda diyor ki: “Karşı taraftan alınan vekâlet ücreti avukatındır.” Ama bizim düzenlemelerimiz böyle değil, bizim düzenlemelerimiz böyle olmadığı için bu arkadaşlarımız mağdur. Bunların ek göstergesini artırmanın, bunların hem maaşını artırmanın hem de emekli maaşını artırmanın bir formülünü bulmanız lazım. Yoksa, bulamazsanız o davalar da takip edilmez, süre bile kaçıyor bazen. Dolayısıyla, bu avukat arkadaşlarımızın rahatlatılması…”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları