loading
close
SON DAKİKALAR

Kürtçe savunma için düzenleme

Kürtçe savunma için düzenleme
Tarih: 06.10.2012 - 10:16
Kategori: Siyaset

Başbakan Yardımcısı Arınç “Artık Kürtçe ifade ve savunma verme konusunda bir gedik aşılmış olacaktır” dedi...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve AKP milletvekilleri ile çeşitli açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır’a gitti. Arınç, Gazi Köşkü’nde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

Arınç, yıllarca savunduğu bir konu olan, bazı davalarda sanıkların Kürtçe bilmemesine rağmen, ”Kürtçe savunma yapmak istiyorum” demesini mahkemelerin kabul etmediğini ve bu şekilde ”bilinmeyen, anlaşılmayan dil” olarak tutanaklara geçtiğini, mahkemelerin uzadığını, o kişilerin ısrarı ile de savunma yapılamadığı için kararın verilemediğini hatırlattı.

Bu konuda Yargıtay kararlarının da çıktığına dikkati çeken Arınç, şöyle devam etti: ”Ne olursa olsun iyi niyet, kötü niyet araştırması bir tarafa kimsenin kalbini yarıp bakamayız ama dünyada evrensel bir kural var, ’savunma hakkı kutsaldır, savunma hakkı kısıtlanamaz, savunmaya mütalik olarak bir insan ne diyorsa, mahkeme onu dikkati almak zorundadır’. Dolayısıyla sorgusunu ve savunmasını Kürtçe yapmak isteyen bir insana hem tercüman tutmak hem de kendi ifadesini almak bence doğru bir konuydu. Bu sayın başbakanımız ve partimizin de kabul ettiği bir konu haline geldi. Önümüzdeki günlerde yasal düzenleme yapılacaktır. Ve artık Kürtçe ifade ve savunma verme konusunda bir gedik aşılmış olacaktır. Yazılı hukuk buna göre düzenlenmiş olacaktır.”

Bülent Arınç, anadilde kamu hizmetlerine erişme konusunda çok önemli bir adım atıldığını, 2 dilli 3 dilli tartışmalarını bir kenara bırakarak kendi anadilini kamu hizmetleri konusundan da tercih edecek insanlara devletin, hükümetin yardımcı olmayı da kendisine hedef bildiğini söyledi.

Anadilde kamu hizmeti

Kamu hizmetlerinde Kürtçe dilinin konuşulmasının tercümanlık gerektirmesi halinde, hükümetin, devletin bunu da karşılayacağını ifade eden Arınç şöyle devam etti: ”Lügat çalışmalarından bahsettim. Daha evvel lügat konusunda büyük bir eseri hazırlayan Kürt Enstitüsü’nün varlığını biliyorum. Bana bu lügatı sayın Belediye Başkanı Osman Baydemir 2009’da kendilerini ziyaret ettiğimde vermişti. Bu küçük görülecek bir çalışma değil, değerli, önemli ve büyük bir eser. Türk Dil Kurumu bugüne kadar pek çok dilde lügat çalışması yaptığı halde, herhalde geçmiş yıllarda Kürtçe inkar edildiği için cesaret edememişlerdi. Bu inkarı kaldırdık, şu anda Türk Dil Kurumu Kürtçe bir lügatı hazırlamak için önemli bir çalışma başlattı. Bu eksikliğin bundan sonra giderilecek olmasını ben önemli bir adım olarak görüyorum.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları