loading
close
SON DAKİKALAR

Kuzey Kore uzun menzilli füze denedi

Kuzey Kore uzun menzilli füze denedi
Tarih: 12.12.2012 - 13:01
Kategori: Dünya

Batı'nın ve Güney Kore'nin kaygı duyduğu, Kuzey Kore'nin ise uydu yerleştirme amaçlı dediği uzun menzilli roket, fırlatıldı...

Kuzey Kore, uluslararası uyarılara karşı gelerek uzun menzilli füze denemesi yaptı. Resmi medya organları, Unha-3 füzesinin fırlatıldığını ve uydunun başarıyla yörüngeye yerleştiğini duyurdu. Kuzey Kore, daha önce teknik sorunlar nedeniyle füzenin fırlatılmasının 29 Aralık'a ertelendiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-seok, televizyonlardan canlı yayınlanan basın toplantısında Kuzey Kore'nin fırlattığı füzeyi yerel saatle 9.51'de tespit ettiğini, füzenin ilk katının bir dakika sonra Sarı Deniz'e düştüğünü, füzenin en son 9.58'te Okinawa'nın batısında görüldükten sonra radarlardan kaybolduğunu açıkladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Yung-bak, ulusal güvenlik konseyini acil toplantıya çağırırken Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan, Kuzey Kore'ye uygulamanın sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu. Japonya Dışişleri Bakanlığı ise, BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanması talebinde bulundu.


Nisan ayında başarısız olundu

BM Güvenlik Konseyi'nin 1874 sayılı kararı, Kuzey Kore'nin nükleer ya da balistik deneme yapmasını yasaklıyor. Kuzey Kore'nin Nisan ayında yaptığı deneme başarısız olmuş, Taepodong-2 füzesinin ilk katı Sarı Deniz'de Seul'un 165 km uzağına, çalışmayan ikinci ve üçüncü katları ise açık denize düşmüştü. Kuzey Kore, uzun menzilli balistik füzesi Taepodong-2'yi daha önce de Temmuz 2006 ve Nisan 2009'da denemişti.

Babası Kim Jong'un 17 Aralık'ta ölmesinin ardından iktidara gelen genç lider Kim Jong Un, Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah hedeflerinin devam edeceğini açıklamıştı.


Beyaz Saray: ''Yüksek derecede provokatif bir eylem''

Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini “bölgesel güvenliği tehdit eden yüksek derecede provokatif bir eylem” olarak niteledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yasaklamalarına rağmen uzun menzilli füze denemesinin, “bölgesel güvenliği tehdit eden, BMGK'nın 1718 ve 1874 sayılı kararlarını doğrudan ihlal eden, Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerini çiğneyen ve küresel çapta nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejimine zarar veren yüksek derecede provokatif bir eylem” olduğunu belirtti.

Bu adımın, Kuzey Kore'nin “sorumsuzca davranış” modelinin yeni bir örneğini oluşturduğunu kaydeden Vietor, “ABD, Kuzey Kore'nin provokasyonları karşısında tetikte olmayı ve bölgedeki müttefiklerimizin güvenliğine tam bağlılığını sürdürüyor” ifadesini kullandı.

Vietor, ABD'nin, bölgesel güvenliğe yönelik bu “mevcut tehdidi” dikkate alarak, müttefikleri ve ortaklarıyla yakın koordinasyonunu güçlendireceği ve artıracağını, Kuzey Kore'ye karşı “uygun eylem” için BMGK ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağını bildirdi.

Uluslararası toplumun, Kuzey Kore'ye BMGK kararlarını ihlal etmesinin sonuçları olacağı yönünde net mesaj göndermek için uyumlu şekilde birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Vietor, açıklamasına şöyle devam etti:

“Kuzey Kore, bu tür provokatif eylemlerle kendini daha da yalnızlaştırıyor. Sınırlı kaynakları balistik füzelerin ve nükleer silahların geliştirilmesine harcaması, Kuzey Kore'ye güvenlik ve uluslararası toplumun kabulünü getirmedi ve hiçbir zaman da getirmeyecek. Kuzey Kore kendisini gerçek manada ancak uluslararası normlara uyarak, taahhütlerini ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirerek, halkını beslemek, çocuklarını eğitmek ve komşularının güvenini kazanmak için çalışarak güçlendirebilir.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları