loading
close
SON DAKİKALAR

Kuzey Kürdistan neresi?

Kuzey Kürdistan neresi?
Tarih: 28.06.2013 - 20:07
Kategori: Siyaset

CHP Uşak milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Başbakan Erdoğan’a 15-16 Haziran tarihinde yapılan ''Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı''nı sordu...

CHP Uşak milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın soru önergesi şu şekilde:

Başbakan olarak bizzat müdahil olduğunuz Çözüm Süreci’nin 2. Aşamasına gelindiği BDP ve bazı çevreler tarafından ifade edilmektedir. Bu aşamalar Türk kamuoyu tarafından bilinmezken, 15 – 16 Haziran tarihlerinde Diyarbakır’da terörist Abdullah Öcalan’ın isteğiyle yapıldığı belirtilenve “Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı” adı verilen toplantıda;

“Kürdistan halklarının kendi tercihleriyle (özerklik-federasyon-bağımsızlık gibi) statülerini belirleme hakkına sahip olduğu, Kürdistan halklarının kendi kaderini tayin hakkının sadece Kürdistan halkının kararına ve onayına bırakılması,
Anadilde eğitim ve Kürtçenin resmi dil olarak kabulü, anayasal güvence altına alınması
Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması
PKK ‘nın terör örgütleri listesinden çıkarılması “ kararlarının alındığı belirtilmektedir
Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olan Diyarbakır’da yapılan bu toplantı ve sonucunda alınan kararlara ilişkin hükümetiniz tarafından hiçbir açıklama yapılmamış,her biri anayasa ve Ceza Kanunu kapsamında suç olan bu toplantıdaki talepler ve toplantıyı yapanlarla ilgili olarak da bir soruşturma açıldığı yolunda kamuoyuna bir haber yansımamıştır. Bu çerçevede;

1) Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı’ndan sonra yayınlanan sonuç bildirgesinde belirtildiği gibi ülkemizde “Kuzey Kürdistan” olarak nitelendirilen ayrı bir bölge mi oluşturulmuştur?Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak böyle bir bölgenin fiili olarak oluşturulmasına onay veriyor musunuz?

2) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. Maddesinde belirtilen “Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür”ilkesini açıkça ihlal ederek bu bölgeyi fiili olarak kurup Anayasal bir suç işleyen bu kişi, kurum veya örgütler ile ilgili yasal işlem başlatılmış mıdır?


3) Sözkonusu konferansta dile getirilen “Kürtçenin resmi dil olarak tanınması, anadilde eğitim, Abdullah Öcalan’ın tahliyesi ve PKK’nın terör örgütü listesinden çıkarılması gibi talepleri hükümet olarak yerine getirmeyi düşünüyor musunuz?

4) BDP’nin, çözüm Sürecinin 2. aşamasına geçildiğini söylediği bu günlerde hükümetinize verdiğibilinen25 maddelik Demokratikleşme Paketi’ni neden açıklamıyorsunuz? Halktan gizlediğiniz nedir?

5) Taksim’de gezi parkı eylemleri sırasında terörist Öcalan’ın posterlerini indirttiğinizi övünerek söylemektesiniz, ancak Diyarbakır’da Öcalan’ın isteği ile yapılan ve ülkenin bir bölgesinin bölünmesinin ve Öcalan’ın tahliyesinin talep edildiği bu toplantıya karşı neden sessiz kalıyorsunuz?

6) Ülkemizde bir ortaçağ kurumu olan toprak ağalığının yoksul Kürt köylüsünün temel sorunu olması nedeniyle ortadan kaldırılması, ekonomik kalkınma ve ülkemizin gerçekten demokratikleştirilmesi yerine,sadece gerici ve bölücü yaklaşımlarla Kürt vatandaşlarımızın sorununun çözülebileceğine inanıyor musunuz? 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları