loading
close
SON DAKİKALAR

Labourstart: işçilerin internet eylemliliği

Labourstart: işçilerin internet eylemliliği
Tarih: 12.02.2012 - 18:03
Kategori: Sendika

LABOURStart sitesi “Sendikacıların İnternette Güne Başladıkları Yer” sloganıyla, internetin sendikalar için bir kampanya aracı olarak kullanılmasına öncülük ediyor

LABOURStart sitesi “Sendikacıların İnternette Güne Başladıkları Yer” sloganıyla Emek ve Uluslaraarası Toplum (LSI) projesi olarak 1998’den bugüne İngilizce, Fransızca, Portekizce, Sırpça, Endonezce, Türkçe dahil 27 farklı dilde, internetin sendikalar için bir kampanya aracı olarak kullanılmasına öncülük ediyor.

LabourStart’ın ActNow (Hemen Şimdi Harekete Geç!) kampanyaları son dokuz yıldır işçilerin grevler kazanmasına, tutuklu sendikacıların serbest bırakılmasına katkıda bulunuyor.

Protesto mektupları ile bir ülkenin Başbakanı’na, Bakanlıklarına ya da işverenine dünyanın her yerinden destekçiler protesto mektubu yazabiliyor.

Dünya çapında 500 muhabiri bulunan Labourstart’ın Türkiye koordinatörü Deniz Akdoğan, gönüllük esasına göre çalışan muhabirlerinin sitedeki işçi haberlerini Türkçe’ye çevirerek Türkiyelilerin de okumasını, Türkiye’deki haberleri de link vererek ya da İngilizce’ye çevirerek dünyadaki herkesin okumasını sağladıklarını söylüyor.

Bu sayede Türkiye’deki bir işçi direnişinden İspanya’dakiler de haberdar olabiliyor, ya da Zimbabve’deki bir direnişten Türkiyeliler. Site hem dünyadaki işçi haberlerini toplayan bir portal, hem de kampanyalara uluslararası destek sağlanmasını katkıda bulunuyor.

‘TÜRKİYE DAHA ETKİN KULLANMALI’

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ve uluslararası işkolu sendika federasyonlarını bir araya getiren Küresel Sendika Federasyonları’nın (GUF) “Türkiye’de Sendikal Haklar” başlıklı toplantısında “Labour Start Türkiye Kampanyası ve İnternet Aktivizmi” başlığı ile sunum yapan Eric Lee, altı yıllık sürede siteden yürütülen Türkiye kampanyalarını incelemiş.
Türkiye’de işten çıkarma, tutuklu sendika üyeleri, işçi hakları yasalarında değişiklik gibi toplamda 13 kampanyaya 1450 ile 7400 kşinin protesto mektubu yazarak destek verdiğini söyleyen Lee, sendikaların bu mecrayı biraz daha etkili kullanarak, kampanyaları biraz daha kişiselleştirerek desteği arttırabileceklerini belirtiyor.

Bu kampanyalar arasında en çok destek görenlerden biri 2008’deki DESA direnişinin yanı sıra, Taksim’de 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın  kutlanabilmesi, 2009’da işten çıkarılan metal işçilerinin işe iadesi gibi kampanyalar mevcut.

LABOURSTART KONFERASI İSTANBUL’DA

LabourStart Küresel Dayanışma Konferansı’nın ikincisi “Sosyal Ağlardan, Sosyal Devrimlere” başlığıyla 18-20 Kasım arasında İstanbul’da yapılacak. Konferansta Arap Dünyası’nda yaşanan devrimlerde işçi hareketinin oynadığı rol ve iletişimin, özellikle internet ve sosyal medyanın oynadığı rol ele alınacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları