loading
close
SON DAKİKALAR

Levon Ekmekçiyan'ın mezar yeri belediyeye sorulacak

Levon Ekmekçiyan'ın mezar yeri belediyeye sorulacak
Tarih: 11.03.2013 - 16:08
Kategori: Gündem

Esenboğa baskını sonrası idam edilen Ekmekçiyan'ın ailesinin, "mezar yerinin bildirilmesine" ilişkin bilgi edinme başvurusunun yönlendirildiği son adres belediye oldu...

Esenboğa Havalimanı'nda, 1982'de gerçekleştirdiği ve 8 kişinin ölümü, 72 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terörist saldırı nedeniyle idam edilen ASALA mensubu Levon Ekmekçiyan'ın ailesinin, cenazenin nakli amacıyla mezar yerinin bildirilmesine ilişkin başvurusu, İçişleri Bakanlığı'ndan Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

Adalet Bakanlığı ise ailenin avukatına, "Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik" uyarınca belediyeye başvurması gerektiğini bildirdi.

Ekmekçiyan'ın kardeşi Hambarsoum Ekmekçiyan, avukatları Eren Keskin aracılığıyla İçişleri Bakanlığı'na yaptığı başvuruda, Levon Ekmekçiyan'ın, 28 Ocak 1983'te Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edildiğini ve "edinilen bilgiye göre cenazenin Ankara'daki Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedildiği" bilgisine yer verdi.

Ekmekçiyan ailesinin, "bugüne dek, çeşitli kaygılarla cenazeyi alarak, istedikleri yerde ve usullerine göre defin etme başvurusunda bulunmadıkları" ifade edilen başvuruda, ailenin cenazeyi nakil isteği belirtilmiş ve Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde, gerekli işlemlere başlamadan önce cenazenin gömüldüğü yerin tam bilgisi talep edildi.

İçişleri Bakanlığı, başvuruyu Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Genel Müdürlük ise avukata verdiği yazılı cevapta, 19 Ocak 2010'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik"i hatırlattı.

Yönetmeliğin 9. maddesinde, "Mezarlık alanlarının tesis edilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi, düzenlenmesi, iyi bir halde muhafazasının büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde belediyeler ve köy muhtarlıklarınca sağlanmasının" öngörüldüğüne dikkat çekilen cevapta, aynı yönetmeliğin 15. maddesinde ise "Her mezarlıkta oraya gömülen cenazelerin adı-soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, baba adı, doğum tarihi, ölüm tarihi, adresi, ölüm sebebi, cenaze gömme izin belgesi numarası ve hangi numaralı mezara gömüldüklerini gösterir mezarlık defteri tutulması gerektiğine" ilişkin hüküm bulunduğu belirtildi.

Bu nedenle, mezar yerine ilişkin başvurunun Adalet Bakanlığı'nın görev ve sorumluluk alanıyla ilgili bulunmadığı ve bakanlıkça yapılacak bir işlem olmadığı ifade edilen cevapta, "Açıklanan mevzuat çerçevesinde, talebinize ilişkin olarak belediye başkanlığına başvuruda bulunulması gerekmektedir" denildi.

Avukat Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek günlerde Ankara'ya giderek, başvurularını Büyükşehir Belediyesi'ne yapacaklarını bildirdi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları