loading
close
SON DAKİKALAR

Libya'da Hafter'e bağlı yabancı savaş uçakları, askeri okul yurduna saldırdı: 28 ölü, 18 yaralı

Libya'da Hafter'e bağlı yabancı savaş uçakları, askeri okul yurduna saldırdı: 28 ölü, 18 yaralı
Tarih: 05.01.2020 - 12:12
Kategori: Dünya

Libya'nın başkenti Trablus'ta askeri okula düzenlenen saldırıda 28 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda yaralı var. Can kaybının artabileceği belirtiliyor. Olay anını yaşayanlar saldırının öğrenciler bahçedeyken gerçekleştiğini söyledi.

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı yabancı savaş uçaklarının, askeri okul öğrenci yurduna düzenlediği hava saldırısında 28 kişi yaşamını yitirdi, 18 kişi yaralandı. Hastane yetkililerine göre hayatını kaybedenlerin çoğu 18-25 yaş arası gençlerden oluşuyor.

Yaralılar hakkında bilgi almak isteyen ailelerle hastane güvenlik görevleri arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Sağlık Bakanlığı, Trabluslulara kan bağışında bulunmaları çağrısı yaptı.

Öğrenciler bahçedeki yoklama sırasında vuruldu
Görgü tanığı Abdülmelik Miftah Zeydan olay anına ilişkin şunları anlattı:

"Yatağımıza gitmeden önce yoklamaya katılmak üzere bahçede sınıflarımıza ve birliklerimize göre sıra düzeni alınır. Bu bölük de kendi sıra düzenini aldığı sırada havadan bomba atıldı ve büyük bir patlama oldu. İnsanların hepsi bir anda öldü. Hayatını kaybeden arkadaşlarımın ailelerine sabır diliyorum."

Yas ilan edildi
Devlet Yüksek Konseyi olayın ardından yas ilan etti. Konsey, yaptığı yazılı açıklamada, bu korkunç saldırıya verilecek cevabın normal olmayacağı uyarısında bulundu.
Askeri okula düzenlenen saldırının duyulmasının ardından Trablus, Misrata ve Zuvvara kentlerinde halk meydanlarda toplanarak olayı protesto etti.

Libya Temsilciler Meclisi Türkiye'yle ilişkilerin koparılmasına karar verdi
Libya, eski liderleri Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında devrildiğinden ve ardından öldürüldüğünden beri ciddi bir silahlı çatışma ile karşı karşıya.

Libya'da şu anda iki başlı bir yönetim söz konusu. Bunlardan ilki, BM tarafından tanınan ve Fayez Al Sarraj liderliğindeki Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti.

Diğeriyse, BM tarafından tanınmayan, Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu tarafından desteklenen Abdullah Abdurrahman el-Tani liderliğindeki Tobruk geçici hükümet.

Kasım ayı sonlarında Türkiye ve Libya Birlik Hükümeti, askeri işbirliği ve yeni bir deniz sınırı konusunda anlaşmalar imzaladı. Her iki taraf anlaşmayı onayladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Aralık'ta Ankara'nın Libya Ulusal Ordusu ile mücadelede askeri yardım sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Türkiye Libya Birlik Hükümeti anlaşmasının ardından cumartesi günü Doğu Libya'da Libya Temsilciler Meclisi oybirliğiyle Ankara ile ilişkileri koparmaya onay verdi.

Kaynak : Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları