loading
close
SON DAKİKALAR

Lise öğrencilerinin 45 müthiş icadı

Lise öğrencilerinin 45 müthiş icadı
Tarih: 25.04.2013 - 17:27
Kategori: Eğitim

Okyanus Koleji’nin, Fen Bilimleri Proje Yarışması’nın bu yıl 5’incisi düzenleniyor...

Fizik, Kimya, Biyoloji ve Teknoloji konularındaki projeleriyle yarışacak öğrencilerden finale kalanların projeleri 27-28 Nisan günleri Okyanus Koleji Bahçeşehir Kampüsü’nde sergilenecek. Adana’dan Ordu’ya, İzmir’den Tekirdağ’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin sergisi tüm basına ve ziyaretçilere açık olacak. Çeşitli illerden gelen başarılı öğrenciler Okyanus Koleji tarafından misafir edilecek.

Okyanus Koleji Bargem (Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi) tarafından organize edilen yarışmada geçtiğimiz yıl, görme engellilerin kimseye ihtiyaç duymadan yürümesi için tasarlanmış çok özel bir ayakkabı, karides atıklarından üretilen ve genleri oynanmış besinlere son verecek bir tarım ilacı, gibi birbirinden ilginç projeler oldukça ilgi toplamış ve bu öğrenciler çeşitli kurumlardan teklifler almıştı.

Bu yıl yine Türkiye’nin farklı illerindeki okullarda eğitim gören öğrenciler birbirinden yaratıcı projelerle Okyanus Koleji’ne başvurdu. İşte finale kalan projeler arasında en ilginç olanlarından bazıları; “Atag” isimli bir robot tasarlayan Faruk Cebeci ismindeki lise öğrencisi bu robotu uzaya göndererek sağladığı bilgileri kablosuz iletişim teknolojisi ile bilgisayar veya robot kontrol bölümüne aktarabilmeyi amaçlamış. “Atag” tank palet sistemi ve güneş enerjisi ile şarj sistemi gibi teknolojiler kullanılarak tamamen uzay şartlarına göre tasarlanmış.

Bir başka ilginç proje ise sürdürülebilir yaşam için düşünülmüş. Böcek ve güveye karşı depolarda kullanılan ilaçlama ile hem çevreye hem de insana verilen zararı düşünen Ece Naz Demir ve İdil Buğday çörek otu kullanarak tamamen doğal ve zararsız bir tarım ilacı yaratmışlar. Tekirdağ’dan yarışmaya katılan Yeliz Ateş ve Ece Özkaya da defne, adaçayı ve ceviz gibi doğal materyalleri kullanarak yine çevre dostu ve tarıma fayda sağlayacak bir buluş gerçekleştirmişler.

Metal atıkları cam tuğlaya çevirerek doğayı ağır metal kirliliğinden kurtaran öğrencilerden, wireless (Kablosuz Ağ) teknolojisinin verdiği zararları bitkilerle engelleyen projelere kadar, Türkiye’nin her yerindeki okullardan finale kalan 45 yaratıcı icat 27-28 Nisan’da Okyanus Koleji Bahçeşehir Şubesi’nde sergileniyor...

İstanbul Üniversitesi’nde Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarında görev yapan akademisyenlerden oluşan Jürinin büyük bir titizlikle incelediği projeler arasından finale kalan 45 yaratıcı proje 27 ve 28 Nisan günlerinde Okyanus Koleji Bahçeşehir Kampüsü’nde sergileniyor.
İlk üçe girecek projeleri seçmekte zorlanacaklarını belirten jüri üyeleri bu yaşta öğrencilerin bu kadar yaratıcı çalışmalar yapabiliyor olmasına hem şaşırdıklarını hem de ülkemizin geleceğini oluşturacak öğrencilerin bu tip icatları gerçekleştirebiliyor olmasının ülkemiz adına gurur verici olduğunu belirtiyor. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları