loading
close
SON DAKİKALAR

Liverpool ve Chelsea Vodafone Park'ta Süper Kupa için mücadele edecek

Liverpool ve Chelsea Vodafone Park'ta Süper Kupa için mücadele edecek
Tarih: 13.08.2019 - 15:20
Kategori: Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Liverpool ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Chelsea arasında oynanacak olan 44'üncü UEFA Süper Kupa'sı için Vodafone Park'ta karşı karşıya gelecek.

Kupa tarihinde ilk kez iki İngiliz takımı finalde karşı karşıya gelecek. Bu maç sonunda kupa 8'inci kez İngiltere'ye gidecek.

Yarın (14 Ağustos 2019) saat 22.00'de karşı karşıya gelerek Süper Kupa için ter dökecek iki İngiliz takımının tarihçesi şöyle:

Liverpool: Asla yalnız yürümeyeceksin!

İngiltere'nin en köklü futbol kulüplerinden birisi. Kurulduğu yıl olan 1892'den beri, 6 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 3 UEFA kupası şampiyonluğu, 18 Premier League şampiyonluğu ve 7 FA Cup şampiyonluğu elde etti. İngiliz kulüpleri arasında en fazla lig şampiyonluğu olan iki takımdan biri ve toplamda en fazla sayıda kupası bulunan kulüp. Kulübün lakabı ambleminde de olduğu gibi Kırmızı Anka Kuşları'dır ancak Kırmızılar olarak biliniyor. Kulübün sloganı "You'll Never Walk Alone" (asla yalnız yürümeyeceksin), en ateşli olarak bilinen taraftar grubu ise "The Kop".

Liverpool kulübü, takımın kurucusu John Houlding ile Everton arasında yaşanan ihtilafın bir sonucu olarak kuruldu. 8 yılın ardırdan Everton kulübü, 1892 yılında Goodison Park'a taşındı, Houlding, Liverpool kulübünün temellerini attı. İlk başta Everton Athletic adıyla yola çıkan kulüp, federasyonun Everton FC isminin kullanımına izin vermemesi nedeniyle Mart 1892 yılında Liverpool FC adını aldı, bu tarihten 3 ay sonra 3 Haziran 1892'de federasyon tarafından resmen tanındı.

Takımın en ateşli taraftar grubu KOP, takımın marşı ise aslında bir marş olarak bestelenmeyen ancak taraftarın 'marş' yaptığı "You’ll never walk alone". Türkiye'de de dayanışmayı simgelediği için eylemlerde ve toplumsal olaylar karşısında sıklıkla kullanılan "Asla yalnız yürümeyeceksin" sözünün mimarı Liverpool’dan çıkma bir grup olan Gerry and the Pacemakers. Grup, 1945 yılında Rodgers and Hammerstein müzikalinin bir parçası olarak "You’ll never walk alone"u (Asla yalnız yürümeyeceksin) ilk olarak Broadway müzikalinde seslendirdi. Liverpool’un stadyumunda maç oynanmadan önce haftanın “top 10” şarkısı dinletiliyordu. Taraftar şarkıyı çok sevdi ve her maçta tribünleri yankılandıran bu şarkı kulübün marşı oldu. 

Chelsea

1905'te kurulan kulüp Premier League'de oynuyor. Tarihi boyunca İngiliz liglerinde üst sıralarda yer alan Chelsea, 6 kez İngiltere şampiyonu oldu, 5 kez Lig Kupası'nı müzesine götürdü. Kulüp ayrıca, iki kere UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı, iki kez UEFA Avrupa Ligi ve bir kez de UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazandı.

Chelsea ilk önemli başarısını 1955'te lig şampiyonu olarak gösterdi. 1960 ve 1970'lerde birçok kupa kazanan kulüp, 1997'ye kadar başka önemli bir başarı gösteremedi. Son on yıl, kulüp tarihinin en başarılı dönemi oldu. 2005 ve 2006 yılında lig şampiyonluğunu elde eden kulüp en son ki lig şampiyonluğunu 2015 yılında yaşadı. En büyük başarısı ise bu 2012 yılında Şampiyonlar Ligi șampiyonluğunu kazanarak yaşadı.

Kulüp 1960'lar boyunca kupa mücadelesine devam etti ve birkaç kez kıl payı hüsrana uğradı. 1964-65 sezonun sonlarına doğru; lig, FA Cup ve lig kupasında yoluna devam eden kulüp lig kupasını elde ederken diğer iki kupayı sonlara doğru kaybetti. 1970 yılında ise Leeds United'ı tekrar maçında 2-1 yenerek 1970 FA Cup'ı müzesine götürdü. Ertesi sezon yine 1-1 biten ilk karşılaşmanın ardından oynanan tekrar maçında Chelsea, Atina'da Real Madrid'i 2-1 yenerek ilk UEFA Kupa Galipleri Kupası zaferini elde etti.

1970'lerin sonlarından 1980'lere dek Chelsea sarsıntılı bir süreç geçirdi. Takımın stadyumu olan Stamford Bridge'in yeniden imarı kulübün finansal bütçesine zarar verdi. Bu gelişmelerden sonra yıldız oyuncular satıldı ve kulüp küme düştü. Azılı bir taraftar grubu da bu on yıllık süreçte kulübün başına bela oldu. Kulüp her şeyini yitirmişken 1982 yılında Ken Bates tarafından göstermelik olarak 1 sterline satın alındı. 80’lerin başında kulübün yaşadığı bu sıkıntılı dönemde holiganizm, kulübün simgelerinden biri haline geldi. 

Kulüp 2003'te Rus iş adamı Roman Abramovich tarafından satın alındı. Satın alınmasının ardından dünyanın en zenginlerinden biri haline gelen kulüp modernize edildi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları