loading
close
SON DAKİKALAR

Loach: Yas tutmayın örgütlenin

Loach: Yas tutmayın örgütlenin
Tarih: 02.09.2011 - 11:22
Kategori: Sendika

İngiliz yönetmen Ken Loach, geçtiğimiz günlerde İngiltere’deki isyanları The Guardian gazetesine değerlendirdi


İngiliz halkına ‘Yas tutmayın, örgütlenin’ çağrısı yapan 75 yaşındaki sosyalist yönetmen direniş ve karşı koymanın dayanışma hissini yaratacağını söyledi.
 
Ağustos ayı başında Londra’da bir gencin polis tarafından öldürülmesi üzerine başlayan isyanı değerlendiren Loach, “Artık koyun çaldıkları için insanları vuracaklar, değil mi? Ne zaman dramatik bir olay olsa, herkes kendi konforunu düşünüyor. Muhafazakarlar da bu olayı sosyal yardımları kesmek, insanları evlerinden çıkarmak, vahşi hapis cezaları vermek için kullandı. Onlar için olan biten herşey, istediklerini yapabilmek için bir bahane” diye konuştu. Yönetmen, iki gencin Facebook sayfalarında isyanı ateşlendirmeye çalışmaktan 4 yıl hapis cezasına çarptırılması üzerine ise, “Kamçıyı vuran yönetici sınıf, değil mi? Bu çok iğrenç. Organize olmalıyız. ABD'li eski sendikacı Joe Hill’in dediği gibi; ‘Yas tutmayın, örgütlenin’” dedi.
 
‘GENÇLERİN GELECEĞİ YOK’
 
İsyanların altında yatan nedenlerin çok açık olduğunu ifade eden Loach, gençlere bir gelecek verebilecek ekonomik yapının yoksunluğuna dikkat çekti. “Geleneksel olarak gençler iş dünyasında ya da alın terlerinin olduğu kaplarda boğulacaktı. Ama aynı zamanda sorumluluğu öğrenecekler, yetenekleriyle tanımlanacaklardı. İşte bunu yok ettiler. Thatcher bunu bitirdi. Dolayısıyla gençlikten yetişkinliğe geçiş kasten yok edilmiş oldu” sözleriyle liberal ekonomi politikalarını eleştiren yönetmen, ilerlemeye rağmen yoksulluğun devam ettiğine değindi.
 
Yapıtlarında politik kışkırtma amacı olup olmadığı sorusu üzerine filmlerinin, insanların olayları farklı biçimde görmesini sağlamaya katkıda bulunmasını umduğunu söyleyen Loach, “Umarım sendika kurup örgütlenebileceklerini, gücümüzün olduğunu, bir şeylerin farklı olabileceğini gösterebilirler” dedi. Genç insanların "sol" düşünceler için yaşamlarını riske atmalarını olumlayan yönetmene örnek olarak Gazze’de yaşamlarını ortaya koyan uluslararası gönüllüleri gösterdi. Loach, direniş ve karşı koymanın dayanışma ve birliği hissettirdiğini de ifade etti

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları