loading
close
SON DAKİKALAR

Lula, Brezilya'da 'kader' seçimlerinde aşırı sağcı Bolsonaro'yu yendi

Lula, Brezilya'da 'kader' seçimlerinde aşırı sağcı Bolsonaro'yu yendi
Tarih: 31.10.2022 - 06:17
Kategori: Dünya

Brezilya'da solcu Luiz Inácio Lula da Silva, tarihin en dikkat çeken siyasi geri dönüşlerinden birini yaparak aşırı sağcı Jair Bolsonaro'yu yendi.

Brezilya'da solcu Luiz Inácio Lula da Silva, tarihin en dikkat çeken siyasi geri dönüşlerinden birini yaparak aşırı sağcı Jair Bolsonaro'yu yendi ve 11 yıl aradan sonra tekrar Güney Amerika ülkesinin Devlet Başkanı oldu.

Eski bir fabrika çalışanı olan ve 20 yıl önce ülkenin 'ilk işçi sınıfı mensubu devlet başkanı' seçilen Lula, yüzde 99.97'si sayılan oyların yüzde 50.9'unu aldı. 2018'de Devlet Başkanı seçilen Bolsonaro, yüzde 49.10'da kalarak koltuğunu koruyamadı.

Lula, kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 580 gün hapis yatmış; daha sonra bu suçlamalar geri çekilmişti.

Sonuç belli olduktan sonra São Paulo'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lula, ülkeyi ciddi anlamda kutuplaştıran seçim sürecinden sonra Brezilya'yı birleştireceğine dahil söz verdi.

"Barış, sevgi ve umut zamanında yaşayacağız" diyen 77 yaşındaki solcu lider, "Bölünmüş ve sürekli savaş halinde olan bir ülkede yaşamak kimsenin çıkarına değildir" diye devam etti.

Lula, "215 milyon Brezilyalının tamamı için liderlik yapacağım, sadece bana oy verenler için değil. İki tane Brezilya yok. Tek bir ülkeyiz, tek bir halkız; büyük milletiz!" dedi.

Lula'nın São Paulo'da bulunduğu otelin birkaç sokak ötesindeki Paulista Caddesi'nde yeni Devlet Başkanı'nın destekçileri kutlamalar yaptı.

Öte yandan birçok dünya lideri, sonuçların açıklanmasından hemen sonra tebrik mesajları yayımladı. ABD Başkanı Joe Biden, "seçimlerin adil olduğunu" belirten bir açıklama yaptı, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Başbakanı Emmanuel Macron, Meksika lideri Andrés Manuel López Obrador ve Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernández tebrik mesajları yayımladı.

Dünya liderlerinin bu kadar hızlı tepki vermesinin arkasında Bolsonaro'nun seçim sonuçlarına karşı çıkıp ülkeyi kaosa sürüklemesi korkusu olduğu düşünülüyor.

Eski bir asker olan aşırı sağcı Bolsonaro'nun döneminde Brezilya'nın demokratik kurumlarının zayıfladığı görülmüştü. Bu sebeple Brezilya'da birçok kişi pazar günü yapılan oylamayı "kader seçimi" veya "Brezilya tarihinin en önemli seçimi" olarak nitelendiriyordu. Birçok uzman ve analist, yenilmesi durumunda Bolsonaro'nun seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini savunuyordu.

Seçimden önce Bolsonaro, "anormal" bir sonuç olursa itirazda bulunacağını ifade etmişti. Aşırı sağcı lider, henüz yenilgiyi kabullenen bir açıklama yapmadı.

Kaynak : T24

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları