loading
close
SON DAKİKALAR

Lütfü Savaş: Aralık ayının ilk 6 gününde 261 ölüm vakasına ulaştık

Lütfü Savaş: Aralık ayının ilk 6 gününde 261 ölüm vakasına ulaştık
Tarih: 08.12.2020 - 17:20
Kategori: Yurt

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Haber Global kanalının canlı yayın konuğu olarak Hatay’da artan koranavirüs vakaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Vakaların kasım ayı ile birlikte sıçrama yaptığını dile getiren Lütfü Savaş, “Vaka tablomuz yaz aylarında fena değildi ancak kasım ayında sıçrama yaşadı. Kasım ayı içerisinde 359 ölüm vakamız var. Aralık ayının ilk 6 gününde 261 ölüm vakasına ulaştık. Maalesef şu ana kadar toplam 866 vatandaşımız virüsten dolayı hayatını kaybetti” diyerek tablonun iç açıcı olmadığını belirtti.

Tarımda, ticarette ve farklı alanlarda günübirlik veya haftalık çalışmak zorunda olan vatandaşların hareket halinde olmasından dolayı vakaların artış gösterdiğini ifade eden Başkan Lütfü Savaş, “Vatandaşlarımız çalışma hayatı içerisinde. Test verip sonucu çıkana kadar geçen süre zarfında pozitif olan vatandaşların hastalığı bulaştırma riski artmış oluyor. Kutlamalarda ve acı paylaşma günlerinde insanlarımızın bir araya gelmesi; sobalı evlerde insanların tek bir odada uzun süre bulunması riski artırıyor” dedi.

“BU SÜREÇTE BİR ARAYA GELMEKTEN KAÇINMALIYIZ”

Yoğun bakım ünitelerinin ve hastanelerin yatak sayısının yetip yetmeyeceği sorusuna cevap veren Lütfü Savaş, “Yoğun bakım üniteleri ve yatak sayısı yetmeyebilir. İnsanlarımızın kişisel temizlik, maske kullanımı ve kişiler arası mesafe kurallarına riayet etmesi gerekir. Bu süreçte iyi ve kötü günlerde bir araya gelmekten kaçınmalıyız. İyi ve kötü günlerde görüşmeleri ziyaret yerine telefon ile gerçekleştirmeliyiz. Tüm bunları içselleştirerek yaparsak yoğun bakım ve hastanelere gitme durumumuz ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.

“YETKİLİLERİN RADİKAL KARARLAR ALMASI GEREKİR”

Hastalığı ortadan kaldırmak ve 15 günlük karantina uygulaması yapmak için alternatif yolların araştırılması gerektiğini önemle ifade eden Lütfü Savaş, “İnsanlarımızı evde tutabilmek için onlara çeşitli imkanlar tanınmalı. 15 günlük izolasyon süreci bu hastalığı en az indirmek için güzel bir imkân demektir. Yetkililerin bu konuda radikal kararlar aması gerekir. Bunlar yapılırsa hastalığın bulaşma seyrinde ve hastanelerin doluluk oranlarında ciddi azalma yaşanacağını göreceğiz” diyerek 15 günlük izolasyonun sadece Hatay için değil tüm Türkiye için zorunlu olması gerektiğini yineledi.

Yaptığı gözlemleri belediye başkanı kimliğiyle değil bilim insanı ve tıp doktoru kimliğiyle yaptığının altını çizen Başkan Savaş, 15 günlük izolasyonun yüzde 95 başarı sağlayacağını bir kez daha önemle belirtti.

“ÇİN AŞISI TÜRK TOPLUMU İÇİN DAHA UYGUN”

Lütfü Savaş, programın ilerleyen dakikalarında Çin aşısı hakkında da düşüncelerini paylaştı. Denenmiş olan aşıyla yola çıkmanın daha doğru olabileceğini ifade eden Başkan Savaş, Çin’den gelecek aşıların Türk toplumu için daha uygun olabileceğini belirtti.

Koronavirüsün çok agresif bir virüs türü olduğunu, akciğerlere bulaşması ile ölüm riskinin oluştuğunu ve pıhtılaşma ile emboli atması sonucu kalp krizine ve beyin ölümüne neden olabileceğini de hatırlatan Başkan Lütfü Savaş, aşının gerekli olduğunu ve Çin aşısının denenmiş olduğu için Türk toplumuna daha uygun olabileceğini bir kez daha ifade etti.

“BİLİM NE DİYORSA ONU YAPMALIYIZ”

Aşıların yaklaşık 30 yılda hazırlandığını ancak bu aşının pandemi sürecinde çok hızlı şekilde hazırlandığını da sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, “Her konuda olduğu gibi bu konuda da çeşitli spekülasyonlar olacaktır. Ancak bilim ne diyorsa onu yapmalıyız. Yetkili kurullar izin verdiği oranda aşının kullanılmasında bir sakınca olacağını düşünmüyorum” dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları