loading
close
SON DAKİKALAR

Macron'dan Afganistan açıklaması: Pakistan, Türkiye ve İran gibi transit veya ev sahibi ülkelerle işbirliğinin kurulmasını için girişimde bulunacağız

Macron'dan Afganistan açıklaması: Pakistan, Türkiye ve İran gibi transit veya ev sahibi ülkelerle işbirliğinin kurulmasını için girişimde bulunacağız
Tarih: 17.08.2021 - 15:37
Kategori: Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afganistan'daki duruma ilişkin, Avrupa'nın bu ülkeden kaynaklanacak düzensiz göç dalgasından kendisini koruması gerektiğini söyledi.

"Fransa diplomatik olarak liderliği sürdürmeye devam edecek. BM Güvenlik Konseyi'nin himayesinde İslamcı terörizme karşı mücadeleyi sürdürecek" diyen Macron, "Avrupa, Afganistan'daki krizin yol açacağı mülteci akınına karşı inisiyatif almalı, kayda değer düzensiz göç dalgaları beklemeli ve kendimizi korumalıyız" ifadelerini kullandı.

Düzensiz göç meselesini Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğünü belirten Macron, "Şansölye Merkel ve diğer Avrupalı liderlerle konuştum. Gecikmeden sağlam, koordineli ve ortak bir yanıt vermek için bir girişimde bulunacağız. Bu girişim, düzensiz göçle mücadeleyi, ortaya konulacak çabada dayanışmayı, (sınırları) koruma kriterlerinin uyumlu hale getirilmesi, Pakistan, Türkiye ve İran gibi transit veya ev sahibi ülkelerle işbirliğinin kurulmasını da kapsıyor" diye konuştu.

Macron, açıklaması sırasında 2001 ile 2014 yılları arasında Afganistan'da 90 Fransız askerin hayatını kaybettiğini dile getirdi, ardından da hayatını kaybeden askerlerin ailelerine bir kez daha başsağlığı dileklerini iletti.

Önceliklerinin Fransa vatandaşları ve Fransa için çalışan tüm Afganların güvenliğini sağlamak olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Macron, tehdit altındaki tüm Afgan hak savunucuları, aktivistler, sanatçılar ve gazetecilere destek olacaklarını aktardı.

Ancak Macron'un açıklaması, ülke genelinde sert tepkilere ve aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen'e benzetilmesine neden oldu.

Sosyal medyada insan hakları savunucuları, aktivistler ve gazeteciler başta olmak üzere çok sayıda kişi, Macron'un tam da savaşın ve korkunun devam ettiği bir ortamda kullandığı ifadelere sert tepki gösterdi.

Gazeteci Feiza Ben Mohamed, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Macron'un Afganistan'da olanlar karşısındaki tutumunun tahammül edilemez olduğunu belirtti.

ABD'li Ulusal Güvenlik Ajansının eski çalışanı Edward Snowden de Macron'un sözleri için, "Bu, doğru olamaz değil mi? Yanlış bir çeviri mi? Bu kulağa, Taliban intikam peşindeyken, Macron hayat kurtarmak yerine kendi kanadını koruyarak seçim yatırımını önceliyor gibi geliyor" ifadelerini kullandı.

Twitter'da "#EmmanuelLePen" şeklinde açılan etikete yorum yapan birçok kişi, Macron'un açıklamalarından utandıklarını kaydetti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Macron ise Afganistan'a ilişkin söylediği sözlerin bazı kişiler tarafından çarpıtılmak istendiğini ileri sürdü.

Sözlerine açıklık getiren Macron, "Fransa, en fazla tehdit altındakileri koruma görevini yapıyor ve yapmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Kaynak : euronews

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları