Açlık grevini sona erdiren mahkumlar tedavi için hastanelere kaldırıldı...
Abdullah Öcalan’ın “Açlık grevlerini sona erdirin” açıklamasının ardından açlık grevleri 68. gününde sona erdi. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dernekleri Federasyonu (TUHADFED) Başkanı Zübeyde Teker, cezaevlerinde 68 gün önce başlatılan açlık grevlerinin dün itibariyle sona erdirildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı uzman ekipler tüm cezaevlerine giderek kontrollere başladı. Özellikle ilk ve ikinci gruptakilerden durumu ağır olanlar hastanelere kaldırılıp tedavi altına alındı.
‘Acısını anneler yaşadı’ 12 Eylül ’de açlık grevine başlayan Kandıra F Tipi Cezaevi’nde kalan Hakan Yalçınkaya’nın ağabeyi Mehmet Yalçınkaya, açlık grevlerinin son bulmasında katkısı olan herkese teşekkür etti. Yalçınkaya, 68 gün boyunca evlerinde adeta cenaze havası yaşandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz de onlarla beraber her gün öldük, acısını çektik. Bunu en çok anneler yaşıyordu. Şu anda çok mutluyuz. Ülkemiz adına hayırlı olsun. Dilerim barışa katkı sağlar. Biz bu ülkenin yurttaşıyız. Huzur ve barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Bunu da ancak birbirimizle empati kurarak, birbirimize değer vererek sağlayabiliriz. Hiçbir zaman şiddetten yana olmadık, olmayacağız da. Dileriz bir daha böyle bir şey ile karşılaşmayız.”
‘Cenaze istemiyoruz’
12 Eylül’de açlık grevine başlayan ve Diyarbakır Cezaevi ’nde kalan Herdem Kızılkaya’nın babası Şükrü Kızılkaya ise, bir baba olarak hayatının en mutlu gününü yaşadığını şu sözlerle özetliyor:
“68 gündür açlık grevinde olan çocuğum günden güne eriyor, ölüm döşeğinde yatıyordu. Şu an çok mutluyum. Tedavi için Diyarbakır Araştırma ve Eğitim Hastanesi’ne kaldırıldı kızım. Heyecanla bekliyoruz. Umarız ki iyi bir haber alırız. Kalıcı, ciddi bir hastalığa maruz kalmaz kimse inşallah. Ülkemize kötü bir haber çıkmadığı için seviniyoruz. Eğer ölüm haberi çıksaydı bu mutlu günü yaşayamazdık. Umarız bundan sonra da barış için iyi bir diyalog oluşur. Ölümlere son verilsin istiyoruz. Biz artık cenaze görmek istemiyoruz. Tek dileğimiz budur.”
Fatih Yağmur-Radikal