loading
close
SON DAKİKALAR

Mahsun Kırmızıgül'e Ağrılılar tepki gösterdi

Mahsun Kırmızıgül'e Ağrılılar tepki gösterdi
Tarih: 11.02.2012 - 23:47
Kategori: Medya

"Hayat Devam Ediyor" adlı dizide 04 plakalı araçların kullanılması, Ağrılılar'ın tepkisine neden oldu

Ağrı’daki bazı sivil toplum örgütleri, Mahsun Kırmızıgül'ün yönetmenliğini yaptığı "Hayat Devam Ediyor" adlı dizide, "04" plakasının kullanılmasına tepki gösterdi.

Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mehmet Erat yaptığı açıklamada, dizide ilin plakasının kullanıldığını belirterek, seyirciye dizinin Ağrı’da çekildiği yönünde verilen izlenimin, doğru olmadığını söyledi.

Erat, şunları kaydetti:

"Böyle bir şey bölgemizde, ilimizde olmadı. Belki bundan 50 yıl önce olmuş bir durum. Ama dizide 15 yaşındaki bir çocuğa yapılan cinsel istismar biz Ağrılıları bir kez daha üzüntüye soktu. Bu dizi sadece bir senaryo, bir hayal ürünü. Bunu yapan arkadaşlarımızın özellikle bu senaryoyu hazırlayan yapımcı şirketin veya bu kanalın Ağrılılar’dan özür dilemesi gerektiğini bizler altını çizerek ifade etmek istiyoruz."

Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AKYAD) Başkanı Mehmet İzci de ulusal bir kanalda yayınlanan dizinin Ağrı ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını ifade ederek, dizinin yapımcısını kınadığını belirtti.

Ağrı’da böyle bir konunun kesinlikle yaşanmadığını vurgulayan İzci, "Ağrı’da böyle bir olay gelişmemiştir. Dizide gösterilen yaşlı adam... Aksine bizim o tarzda, o tipte hiç insanımız olmadı. Bizdeki yaşam kültürü farklıdır. Dernek olarak bunu şiddetle kınıyoruz, bunun ilimizle hiç bir ilgisi yok. Sadece ’04’ plakayı gösteriyor" diye konuştu.
İzci, dizinin farklı bir yörede çekildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu dizi farklı bir yörede çekilmiş. Sanki Ağrı’da çekilmiş süsü verilmiş. Sözüm ona bir de Ağrı Dağı görüntüsü vermiş. Bunların hiçbiri Ağrı’ya ait değil. Manzaralar da Ağrı’ya ait değil. Kesinlikle Ağrı’da küçük kız çocuklarının okuldan alınması yaşlı insanlarla evlendirilmesi gibi bir durum yok. Ben Ağrı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı olarak ve bölgede yaşayan bir insan olarak, böyle bir durum duymadım, karşılaşmadım. Burada başlık parası dediğimiz bir takım durumlar var. Ama bizim kendimize göre adetlerimiz vardır. Biz bu diziyi tamamen kınıyoruz. İlimizin bu tür şeylerle anılmasını istemiyoruz. Bunlar rant peşinde olan insanlar. Rant elde etmek isterken bizim ilimizin ismini, plakasını kullanmasınlar. Kimse bizi bu kadar rencide etmesin. Gerekirse binlerce insanı toplar, bu konu ile ilgili protestomuzu yaparız. Biz işi bu noktaya götürmek istemiyoruz."

"Bu acı gerçek bir tek ilimizde var gibi gösterilemez"

Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Başkanı Dilan Özmen Özgün de dizide ele alınan konunun çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Dizide kız çocukların okula gönderilmeyerek evlendirilmelerinin konu edindiğini belirten Özmen, şöyle dedi:

"Dizide ’kız çocuklarının erken yaşta eğitimlerinin yarıda kesilerek veya hiç okula gönderilmeyerek evlendirilmesi ve yine çok küçük yaştaki kızların kendinden yaşça büyük kişilerle evlendirilmeye zorlandırılmaları ve bunun sonucunda yaşadıkları zorluklar, psikolojik yıpranımlar’ gibi sorunlar, gözler önüne serilmektedir. Ancak dizinin ele almış olduğu bu konular yalnız ilimiz dahilinde değil. Ülke genelinde ve belki bazı bölgelerde çoğunluklu olarak görülebilmektedir.

Ayrıca dizide kullanılan ’04’ plakası da ülkemizde var olan bu gerçeğin Ağrı’da çekilmediği halde, öyle gösterilmesini doğru bulmuyorum. Tabii ki bu acı gerçek bir tek ilimizde var gibi gösterilemez. Ancak bu acı gerçeğe parmak basmak adına Ağrı’da çekmek istendiyse de o zaman keşke gelip Ağrı’da çekilseydi."

"Küçük gelinler bütün şehirlerde olan bir konu"

Dizinin yönetmeni Mahsun Kırmızıgül’ün asistanı Burcu Akgün de "plaka kullanımı yasak" diye bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, her şehrin plakasının kullanılabileceğini söyledi.

Mahsun Kırmızıgül’ün dizinin yönetmeni olduğunu anımsatan Akgün, "Gazetelerde, Ağrı Belediye Başkanının ilin plakasının kullanılmasına tepki gösterdiğine ilişkin haberleri gördük. Basına röportaj vermişler. Yapım firmaları ile görüşmeleri gerekiyor. Bu Küçük Gelin Projesi bütün ülkede olan bir şey ve mecliste olan bir konu. Şehir şehir ayırma gibi bir lüksümüz yok. Bütün şehirlerde olan bir konu. ’Ağrı’da olmuyor da Kars’ta oluyor’ diye bir durum söz konusu değil" dedi.

Töre dizisi çekildiği zaman da "töreyi bize mal ediyorsunuz" diye şikayetler aldıklarını belirten Akgün, şöyle devam etti:

"Her zaman karşılaştığımız durumlar bunlar. Dizi devam edecek, dizi çekiliyor şimdi. Dizi devamlılığı olan bir şey, plaka kesinlikle değiştirilemez. Bunlar çok normal şeyler. Orada çekilmiyor diye plakayı kullanmama gibi bir hakkımız yok. Bazen filmler stüdyoda çekilmesine rağmen, farklı bir bölge yansıtılabilir. Yasal işlem konusunda da yapabileceğimiz bir şey yok, kendilerinin bileceği bir şeydir. Yasal süreç herkese açık olan bir durum, biz ona müdahale edemeyiz."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları