Manisa’da vatandaş 1 liralık tasarrufa karşılık 2 lira borçlu. Madenci şehirlerinin durumu içler acısı...
Mehtap Ö. ERTÜRK- Soma faciası acı bir
gerçeği de ortaya çıkardı. Yaşanan faciaya rağmen borçlarını ödeyebilmek için madene tekrar ineceklerini açıklayan maden işçileri borç batağında.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, Soma’nın bağlı olduğu Manisa’da 1 liralık tasarrufa karşılık bankalardan 2 liralık ticari borç alındı. Bankalara olan kredi borcu kişibaşına 8 bin 707 TL olan Manisa halkının, toplam tasarrufları ise kişi başı 4 bin 681 lira ile sınırlı kalıyor.
Borç tasarrufu aştı
1 milyon 360 bin nüfuslu Manisa’da BDDK’nın 2014’ün ilk üç ayı verilerine göre toplam 12 milyon 157 bin TL kredi borcu bulunuyor. Şehrin takipteki alacakları ise 319 bin 404 TL. Manisa’nın Soma ilçesinde ise nüfus 102 bini aşıyor.
250 bin nüfusu olan Kütahya’da da kişi başı banka borcu ise tasarrufların iki katına ulaşıyor. Kütahya halkının bankalara 3 milyon 695 bin TL kredi borcu bulunurken, 1 milyon 730 bin TL tasarruf mevduatı var. Şehrin bankalara olan kişi başı kredi borcu ise 6 bin 231 TL. 190 bin nüfuslu diğer madenci kenti Bartın da, borcu tasarrufundan fazla olan şehirler arasında yer alıyor. Bankalara kredi borcu 6 bin 344 TL olan Bartın’da, toplam kredi borcu 1 milyon 250 bin lira.
Zonguldak da borçlu
Zonguldak’ın da kaderi diğer madenci kentlerinden farklı değil. 214 bin nüfuslu kentte kredi borcu toplamı 5 milyon 317 bin TL’yi buluyor. Şehirde kişi başına borç ise 8 bin 431 lira.