loading
close
SON DAKİKALAR

Mansur Yavaş'tan Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere tepki

Mansur Yavaş'tan Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere tepki
Tarih: 29.08.2020 - 18:56
Kategori: Gündem

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanlığı tarafından, “A’dan Z’ye Covid-19’un Türkiye’deki Etkileri Çalıştayı” Online ZoomWebinar’ı olarak düzenlendi.

İnternet üzerinden gerçekleşen panele İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Şenol Sunat, İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Ahmet Kamil Erozan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan gibi isimler katıldı.

İYİ Parti’nin düzenlediği panelde korona virüs salgınının dış politika, ekonomi, yerel yönetimler ve sağlık sektörü üzerindeki etkileri değerlendirildi.

Çalıştay, İYİ Parti Genel İdare Kurulu ve Uluslararası İlişkiler Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kahraman’ın çalıştay programını takdimi ile başladı.

Korona virüsün 8 ayda 835 bin kişinin ölümüne neden olduğuna dikkat çeken Kahraman, salgının her geçen gün ciddi şekilde büyüdüğünü vurguladı. Salgının sadece sağlıkta değil ekonomiden uluslararası ilişkiler, yerel yönetimler için de bir tehdit olduğunun altını çizen Kahraman, çalıştayın salgına karşı en korunaklı şekilde yapıldığını söyledi.

Kahraman'ın takdiminin ardından İstiklal Marşı okundu.

SUNAT: VAKA SAYILARININ GERÇEĞİ YANSITMADIĞINA DAİR GÜÇLÜ KANITLAR VAR

Çalıştayın ana koordinatörlüğünü yapan İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Şenol Sunat açılış konuşmasına “Türkiye’de A’dan Z’ye Covid-19’un Türkiye’ye etkileri konuşu panelimizin yapılmasında bize öncülük eden Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’e teşekkür ediyorum.” ifadelerini ile başladı.

Sunat, panele katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büğyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, panelde moderatörlük yapacak İYİ Partili isimler ve tüm konuşmacılara teşekkür etti.

30 Ağustos Zafer Bayramı’na getirilen yasaklara dikkat çeken Sunat, Tüm Türkiye’nin Zafer Bayramı’nı kutladı. Sunat ayrıca Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle andı.

Korona virüs salgınıyla ilgili yapılan vaka sayısı açıklamalarının gerçeği yansıtmadığına yönelik güçlü söylemlerin ve kanıtların olduğunu belirten Şenol Sunat, iktidarın korona salgınına yönelik önlemlerle ilgili panele katılacakların konuşacağını söyledi.

AKŞENER: ÇALIŞTAYI ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜYORUM

İYİ Parti lideri Meral Akşener de, kısa bir açılış konuşma yaptı. Akşener, "Büyükşehir Belediye başkanlarımızı görüyorum. Ben de onlar gibi izleyiciyim. Çalıştayı çok önemli görüyorum. Millet İttifakının başkanlarına çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum." dedi.

YAVAŞ, İMAMOĞLU VE BÜYÜKERŞEN'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Çalıştayı kapsamında, korana virüsün yerel yönetimler üzerine etkileri ile ilgili düzenlenen panelde Ankara, İstanbul ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanları konuştu.

Panelin moderatörlüğünü yapan İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun,  "İnsanlık tarihinde çok büyük salgınlar vardı. Bunlardan bazıları kara veba, çiçek, AIDS, ebola ve son olarak korona virüs. Geçmişte salgın hastalıkların görülme sıklığı oldukça seyrekti ama o dönem salgın geldiği zaman birkaç yüzyıl görülüyordu. Ama son dönemde birkaç yılda bir pandemi yaşandı. Ancak son dönemdeki pandemiler birkaç yıl sürüyor." dedi. 

Ergun, "Pandemiler insanlığı köklü olarak değiştirmiş. Kimi felsefi akımları oluşturmuşlar. Bazı medeniyetlerin çöküşüne neden olurken bazı medeniyetlerin ise yükselişine neden olmuşlar. Salgınlar neticesinde yeni ticaret alanları oluşmuş.

Bunların oluşmasında salgınların uzun sürmesi neden olmuş olabilir. Ancak korona pandemisi diğer pandemilerden oldukça farklı. İnsanların büyük bölümü şehirlerde yaşadığı için salgın yerel yönetimleri etkilerdi. Bu dönem, yerel yönetimler için geleceğe büyük tecrübeler kazandırdı." ifadelerini kullandı.

Panele konuşmacı olarak katılan belediye başkanlarının açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

YILMAZ BÜYÜKERŞEN: BELEDİYE OLARAK SALGINA TEDBİRLİ YAKALANDIK

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak salgına biraz tedbirli yakalandık. Mart ayında haritaya bakıp çevremizde salgının olduğunu gördüğünde biz de tedbir almaya başladık. Yaptığımız toplantılarda yönetici personelleri eğittik.

Hükümet resmi olarak açıkladığında biz de şok yaşamadan atlattık. Aş evi ile yoksul ailelere yemek dağıttık. Cadde üzerinde emeklilerin oturduğu bankları söküp kaldırdık, Durakları dezenfekte ettik. Tramvayların sterilize edilmesi için zabıtaları da seferber ettik.

Eskişehir’de kültür faaliyetleri oldukça fazladır. Tiyatro ve konser salonlarını derhal kapattık. Biz ne kadar başlangıç tedbirlerinı alsak da halk paniğe kapıldı . Biz de halkın hangi konuda nereye müracaat edebileceklerini duyurduk.

Kapatılan esnafın açığa çıkardığı insanlara yemek yardımının dışında evlere de gerekli malzemeleri dağıttık. Kovid Eskişehir’de oldukça iyi geçiyordu ama şu anda aynı şekilde geçiyor diyemem. Köylere yayılmasını önlemek için başka bir çabaya girdik. Ekonomik durumu sıkıntılı ailelere yardım için aş evi dışında bağış yapmak isteyenlere gerekli yerleri gösterdik.

Banka hesap numaralarını ilan ettik ama Hazine adına hesaplara el koyma kararı alındı. Ama biz ayni olarak yardım almaya başladık. Tabi üzüldük. Bütçemizde ödenek vardı ama böyle bir paniği atlatabilecek kadar değildi. Bütçe içinden aktarım yapma fırsatı da pek bulamadık.

"MALİYE BAKANLIĞI ÖDENEİĞİMİZDEN YÜZDE 53 KESTİ"

Sağlık personeli için otelleri ayarladık. Maske meselesinde, sosyal hizmetlerin kadınlar için açtığı kursları seferber ettik. Peyder pey halka dağıtmaya başladık. Büyük sıkıntılar özellikle ulaştırmada ortaya çıktı.

Eskişehir büyük bir tramvay şebekesine sahip. Tramvaylar dolu gidip dolu gelirdi. Öğrenciler koronadan kaçmak için memleketlerine gitmeye çalışıyorlardı. Onların sorunlarını da çözmek için gerekli şeyleri yaptık.

O arada bütçedeki nakit akışı bozuldu. Belli dönemde yasal olarak bize gelmesi gelen ödenekler birden bire kesinti yapıldı diyebileceğimiz kadar kesintiler yaşandı.

Örneğin Maliye Bakanlığı ödenekten yüzde 53’e varan kesinti yaptı. Bunlar bizim günlük olarak işlerimizi yapabileceğimiz paralar değildi. Haziran ayında 33 milyon lira destek geldi.

Biz hangi ihtiyacımızı karşılayacağız? İşsiz vatandaşlara yardım edebilmemiz baya bir sıkıntı oldu. Tramvaylar 100 bin kişi taşıyor.

Yolcu azalması tramvay gelirlerini bir hayli düşürdü. Otobüs gelirlerimizde de durum aynı. Ana derdimiz şuydu. Biz tramvay şebekesi yatırımlarını hem de otobüs şebekesi yatırımlarını krediyle yapmıştık. Bunlar dış krediyle yapılmıştı.

Ama döviz kurundaki artış hem ana para hem de faizde ciddi artışla karşılaştık. Kefil olan Hazineydi. Ama kefil ödesin diye bir şey yapmak benim ağrıma giderdi. Muhasebeye bir talimat vermiştim. Ana para ve faiz ödemelerini ödeme gününden 3 gün önce ödeyin derdim. Bu yüzden bankalar nezdinde itibarımız baya yüksektir.

Evde bakım hizmetleri vardı. Evde yatalak hastalara yardım eden servislerimiz vardı. Burada olandan daha fazla talep geldi. Bunların hepsine yetişemedik bunun üzüntüsü içindeyiz.

Belediyenin öz gelirleri içinde dükkanlardan kira almadık. Nasıl düzelteceğiz, merkezi hükümetin alacağı kararlarla bize destek vermesinden geçer. Vatandaşların yardımların belediyelere ödenmesi içimizde bir acıdır.

EKREM İMAMOĞLU: ÜLKE OLARAK SALGIN SÜRECİNİ BAŞARILI YÖNETEMEDİK

Tam da zamanında düzenlenmiş bir panel. Böylesi değerli bir konuyu ele aldığınız için İYİ Partinin değerli yöneticileri ve sayın Genel Başkan Meral Akşener’e çok teşekkür ediyorum.

Biraz yaptıklarımıza değineceğim, ne durumdayız bunun fotoğrafını çekmek lazım ve nereye gidiyoruz buna bakmak lazım. Nereye doğru gideceğini bilemediğimiz bir pandemi sürecini yaşıyoruz.

Ülke olarak bu süreci yönetmek konusunda çok başarılı olduğumuzu söyleyemiyorum. Kaybettiğimiz canlardan sonra daha iyi bir süreç yönetimi yapmamız gerekirdi. 6 ayda daha iyi bir mücadele gösterebilirdik.

Tıbbi boyutta sağlık çalışanlarının büyük emeği var. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet diliyorum. Sağlık çalışanlarının emeği ile sağlanan başarıyı tümden bir salgınla mücadele başarısı olarak görmemek lazım. Pandemide hayatını kaybeden sağlık çalışanlarında ne yazık ki dünyada ilk sıradayız.

Sağlık çalışanlarının ciddi uyarıları ve haklı serzenişleri var. Elbette bir planlamaya, eş güdümlü çalışma ve şeffaflıkla sürecin yönetilmesine ihtiyaç var.

11 Büyükşehir Belediyesi olarak bir çok kez bir araya geldik eş güdümlü çalışabilmek adına. Olağanüstü kararlar aldık, motivasyonumuzu yükselttik. Ankara’nın yaptığı çok güzel bir uygulamayı hemen hepimiz paylaştık.

Yavaş: Ankara’da 563 kişi öldü

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise koronavirüs salgını sürecinde çalışmalarının engellendiğini ifade ederek “Sokakta insanların ateşini ölçmek istedik izin verilmedi ama sonrasında polisler yolda ateş ölçmeye başladı” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs verilerinin gerçekten uzak olduğunu belirten Yavaş, “Ankara’da toplam 563 kişi öldü. Meclis Adana, İstanbul, İzmir, Ankara belediye başkanlarından rakamları istesin, sonra da açıklanan rakamlara baksınlar. ‘Bunlar üç koyun güdemez’ diyorlardı, tam tersi çıktı. Hatta bu belediyeler olmazsa pandemi sürecinde hükümetin hali nice olacaktı. Maske bile dağıtmakta zorlandılar” diye konuştu.

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları