loading
close
SON DAKİKALAR

Mart ayında açlık sınırı bin 16 lira oldu

Mart ayında açlık sınırı bin 16 lira oldu
Tarih: 26.03.2013 - 19:54
Kategori: Ekonomi

Türk-İş tarafından yapılan hesaplamaya göre 2013 Mart döneminde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.017 TL, yoksulluk sınırı ise 3.311 TL oldu...

Türk-İş çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak amacıyla her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2013 Mart ayı sonuçlarını açıkladı.

Türk-İş verilerine göre, mart ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 16 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 311 lira oldu. Günlük 25,77 lira asgari ücretle sağlıklı beslenme yapılamadığını vurgulayan Türk-İş, bu ücretle ancak karın doyurulduğunun altını çizdi.

Mutfak harcaması 32 lira, yaşam maliyeti ise 103 lira arttı
Araştırma sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 1.016.59 lira olurken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı diğer bir deyişle yoksulluk sınırı ise 3.311.38 lira oldu.

Emekçilerin mutfak harcaması yılbaşına göre üç ayda 32 lira artarken, yaşam maliyetindeki artış 103 lira oldu. Böylece yılbaşında sadece 33 lira artan asgari ücret ancak mutfak harcamasındaki üç aylık artışa denk gelmiş oldu.

Türk-İş tarafından yapılan hesaplamaya göre, yürürlükteki net asgari ücret tutarı çalışanın sadece 3 hafta sağlıklı ve dengeli beslenebilmesini sağlamakta.

Türk-İş Mart 2013 döneminde “mutfak enflasyonu”ndaki değişimi şöyle özetliyor:

• Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,94 oranında arttı.

• Yılın ilk üç ayı itibariyle artış oranı yüzde 3,21 oldu.

• Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 6,52 oranında gerçekleşti.

• Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,18 olarak hesaplandı.

Tavuk, meyve, sebze, siyah zeytin ve çayın fiyatları arttı

Mart ayında, süt, yoğurt ve peynir grubunda önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Et, yumurta ve balık fiyatlarında aynı kalırken, tavuk fiyatında artış görüldü. Bakliyat ürünleri fiyatları, nohuttaki gerileme dışında aynı kaldı.

Mevsim koşullarına göre büyük farklılık gösteren yaş sebze ve meyve fiyatlarında mart ayında artış görüldü. Şubat ayında ortalama kilogram fiyatı 3,12 lira olan yaş sebze ve meyvenin fiyatı, bu ay 3,33 lira oldu.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bulgur fiyatı 10 kuruş ucuzladı, un fiyatında ise artış belirlendi.

Tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kalırken, siyah zeytin fiyatı kiloda yaklaşık 1 lira arttı. Çay ortalama kilogram fiyatı biraz arttı, ıhlamur fiyatı ise değişmedi.

Solhaber

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları