loading
close
SON DAKİKALAR

Mart ayında ağustos sıcağı

Mart ayında ağustos sıcağı
Tarih: 02.04.2013 - 12:25
Kategori: Gündem

Mart ayının son günlerinde hava sıcaklığı İstanbul'da 30 dereceyi aştı.

İstanbul’da önceki gün adeta ağustos sıcakları yaşandı. Mart ayları sıcaklık rekorunun kırıldığı pazar günü, şehrin bazı bölgelerinde sıcaklık 30 dereceyi aşarken son 12 yılın en yüksek değerlerine ulaşıldı. İstanbul’un arşivlere giren en sıcak mart günü 12 yıl önce, 2001 yılında yaşanmış ve termometreler 26.8 dereceyi göstermişti. Meteorolojik ölçüm istasyonlarından derlenen bilgilere göre pazar günü İstanbul’un bazı ilçe ve noktalarında ölçülen sıcaklıklar şöyle oldu: Sarıyer’de 30.1, Kartal’da 28.6, Eminönü 27.4, Kilyos 27.6, Pendik 27.7.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, meteorolojiyi bir sporcuya benzeterek rekorlar kırmasının doğal olduğunu belirtti. Kadıoğlu, “Dünyanın her yerinde meteoroloji rekorlar kırar. Hava ya çok sıcak olur ya da çok soğuk. Ancak burada önemli başka bir konu var. Meteorolojinin rekor kırması normaldir ancak örneğin 80 yıllık zaman diliminde bunun en fazla 5 kez görülmesi gerekir. Eğer bu çok sık görülüyorsa burada bir problem vardır. İnsan gibi başka faktörlerin iklimde etkili olduğunun göstergesidir” dedi.

Yaz kavuracak

Yaklaşan yaz mevsiminde sıcaklıkların nasıl olacağı hakkında da konuşan Kadıoğlu, İklim ve Toplum İçin Uluslararası Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalara değinerek Türkiye’yi bu yaz sıcak günlerin beklediğini söyledi. Kadıoğlu, enstitünün bu yıl yaz mevsimi için yaptığı hava sıcaklığı tahminlerine göre, Karadeniz ve güney illeri dahil olmak üzere Anadolu’nun doğusu hariç, Türkiye’nin büyük bölümünde ve özellikle de batısında hava sıcaklıklarının yüzde 75 oranda mevsim normallerinin üzerinde geçeceğini vurguladı.

Çarşamba yağmur geliyor

Sıcaklıklarının yüksek gerçekleşmesinde rol oynayan güney yönlü rüzgarların bugün ve yarın da devam edeceği öngörülüyor. Çarşamba günü ise sadece İstanbul değil Marmara ve Ege’nin büyük bölümünü etkisi altına alacak yağış bekleniyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları